ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 280910

  • De AEX is vandaag gestegen en het potentiële toppatroon dat gisteren ontstond is hierdoor niet bevestigd. Dit wil zeggen dat we nog altijd verder zouden kunnen stijgen. De mogelijke weerstandsniveaus zijn te vinden rond 340, 342, 342,4 en 343,3. Dat zijn de grenzen die we moeten doorbreken willen we aan een einde maken aan de grote zijwaartse beweging met op- en neergaande fases waarin we ons sinds mei van dit jaar bevinden.

  • De bodem rond 329,4 die vorige week ontstond lag op het 38,2% niveau van de stijging 308,5 - 342,4 en dat maakt een vervolg naar boven mogelijk. Het laagste punt van vandaag 333,4 ligt op het niet in de grafiek getekende 61,8% niveau van de stijging 329,4 - 340, ook dat maakt een vervolg naar boven kansrijk. 

  • Er is echter nog een andere invalshoek mogelijk, die toon ik u in een extra daggrafiek.

AEX daggrafiek 280910 (2)

  • Verbind ik de toppen en bodems die vanaf 13 september jongstleden zijn ontstaan met elkaar dan krijg ik een zogenaamde diamant. We zagen er eerder al een in de maandgrafiek, een patroon dat de AEX deze maand naar boven tracht te verlaten. In grafieken van de CAC40, FTSE100 en DAX ontwikkelen zich momenteel wijder wordende grafieken, net als de diamant omkeerpatronen en tekenen van grote strijd, alsmede onrust. Het is zeer ongebruikelijk dat er zich zoveel zelden voorkomende patronen tegelijkertijd manifesteren. Het is de ultieme strijd tussen kopers en verkopers, wat alleen maar kan uitlopen op een scherpe beweging. Ofwel de kopers ofwel de verkopers zullen namelijk moeten capituleren. Dat kan pijn doen bij gedurende vele maanden opgebouwde en steeds uitgebreide posities en partijen dwingen tot aanpassingen aan die posities. Dit is een goede voedingsbodem voor een heftige beweging.

  • Dat er een grote beweging aan komt blijkt ook uit de daggrafiek met Bollinger Bands.

AEX daggrafiek BB 280910

  • De banden van deze Bollinger Bands lopen naar elkaar toe, de banden vernauwen zich. Dit is veelal een voorbode voor een scherpe beweging. We doen er dus goed aan om op onze hoede te zijn.

  • De trend is vooralsnog naar boven gericht, want de middellijn vormde vandaag wederom steun. Dit wil echter als er werkelijk een explosieve beweging komt niets zeggen voor de vervolgbeweging, zo leert de ervaring. Het toont wel dat kopende partijen momenteel de markt beheersen, de markt is optimistisch gestemd.

AEX uurgrafiek 280910

  • Om morgen te kunnen volgen wat er ten aanzien van de lijnen van de diamant in de daggrafiek gebeurt heb ik ze overgenomen in de uurgrafiek. Het gaat me daarbij met name om de lijnen y en y'. Breken we naar boven door lijn y' dan verlaten we het patroon aan de bovenzijde, wat niet zou passen bij deze formatie. Bij een diamant hoort namelijk een uitbraak naar beneden. Breken we naar boven uit dan gaat de beurs voor een doorbraak door de grenzen 340, 342, 342,4 en 343,3.

  • Verlaten we de diamant aan de onderzijde dan neemt de kans op een felle beweging naar beneden toe, met name als we door de bodem van vandaag rond 333,4 zouden zakken. Daar bevindt zich namelijk het 61,8% niveau van de stijging 329,4 - 340 waar ik bij de daggrafiek over schreef. Een daling onder 333,4 zou ons met grote waarschijnlijkheid terug doen keren naar 329,4.

AEX kwartiergrafiek 280910

  • Beleggers kennen zoals u aan het laatste deel van de handelsdag ziet geen zorgen. Zij brachten de AEX in navolging van de S&P500 futures na de bekendmaking van een sterk tegenvallend consumentenvertrouwen in de VS zonder enige aarzeling naar boven. De index sloot in de buurt van het hoogste punt van vandaag, waarmee de markt haar vertrouwen op een vervolg naar boven etaleerde. We zullen morgen zien of dat bekroond wordt met een uitbraak naar boven door lijn y' en het hoogste punt van vandaag 338,8, want het zal u duidelijk zijn dat dit het streven van de markt is.

Resumerend: 

Het potentiële toppatroon van gisteren is niet bevestigd en dat wil zeggen dat de index verder zou kunnen stijgen. Ditzelfde blijkt ook uit het feit dat de middellijn in de daggrafiek met Bollinger Bands steun is gebleken en uit het gegeven dat het laagste punt van vandaag 333,4 op het 61,8% niveau van de stijging 329,4 - 340 in de uurgrafiek. Wat echter de aandacht vraagt is de diamant die in ontwikkeling is. Dit is een omkeerpatroon dat afgerond zou worden zodra er zich een uitbraak naar beneden voordoet, dus een daling onder lijn y in de uurgrafiek en kwartiergrafiek. De aandelenmarkt streeft gezien de ontwikkeling van vanmiddag echter naar een uitbraak naar boven. Weet men die morgen te realiseren en komt de index boven 338,8 dan ontwikkelt de diamant zich niet verder en volgt een aanval op een of meer van de weerstandsniveaus 340, 342, 342,4 en 343,3. Dalen we dan wordt het risico op een uitbraak naar beneden groot. Komen we onder lijn y en 333,4 dan keren we terug naar 329,4. De patronen die in de diverse indices in ontwikkeling zijn vormen samen met de versmalling van de Bollinger Bands een voorbode voor een felle beweging. Die komt er naar ik veronderstel zodra we naar boven door 343,3 of naar beneden door 329,4 breken.

En dan nog dit...

De euro is sinds een paar weken bezig aan een stevige opmars tegenover de dollar. De munt is daarbij vorige week door de laatste top gebroken die in augustus was ontstaan, wat indruist tegen mijn verwachting en het tijd maakt om ruimte te maken voor een korte analyse.

  • Verklaren kan ik het niet, maar de euro is met een sterke opmars bezig. Deze opmars startte rond de tijd dat president Obama zei de exportpositie van zijn land te willen zien verbeteren. Hij wordt op zijn wenken bediend, want dat is precies wat deze stijging bewerkstelligt. Of dit op toeval berust of niet zullen we nooit weten. Interventies op de valutamarkten vinden regelmatig plaats, maar worden niet altijd publiek gemaakt. De euro is door de top van vorige maand gebroken en nu tevens boven het 50% niveau van de daling $1,351 gekomen. Dit zorgt ervoor dat het 61,8% niveau rond $1,39 het koersdoel van de beweging is. 
  • Ik volg voor alle zekerheid wel of er onder die grens eventueel al een top ontstaat in het koersverloop van de euro. De beweging naar boven is namelijk vrij scherp en dat kan normaal gesproken niet lang voortduren. Ontstaat er een top voordat $1,39 wordt bereikt dan meld ik me weer met dit onderwerp bij u. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 28 sep 2010, 19.30u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

28 sep 09.15u: AEX direct naar beneden gedoken

28 sep 10.00u: Bodem gevormd op 61,8% niveau

28 sep 11.00u: Stijgende wig bij opveren van AEX

28 sep 12.00u: Wig ongeldig door plotse stijging

28 sep 13.00u: Index afgelopen uur wat gedaald

28 sep 14.00u: AEX zijwaarts uit de vlag gegaan

28 sep 15.00u: Poging om door 338,5 te breken

28 sep 16.15u: Dubbele top en daling voor AEX

ASMI: Wachten op uitbraak uit consolidatiezone

28 sep 17.00u: Futures VS boven stand van 16u

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven