ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 240910

  • Zoals gebruikelijk op de vrijdagavond start ik met de weekgrafiek. In deze grafiek ontwikkelde zich vorige week vrijdag een zogenaamde bearish counterattack line, een potentieel toppatroon. Het wachten was nog op bevestiging, maar daar is het niet van gekomen. De candle van deze week is groen, wat wil zeggen dat de counterattack line niet bekrachtigd is als top. We dienen rekening te houden met de mogelijkheid dat we verder omhoog gaan.

AEX daggrafiek 240910

  • De ontwikkeling in de daggrafiek leidt eveneens tot de conclusie dat we rekening moeten houden met een vervolg naar boven. De AEX is vandaag namelijk met 1,5% gestegen en dat heeft van het laagste punt van gisteren een bodem gemaakt. Die bodem staat op het 38,2% Fibonacci niveau van de stijging 308,5 - 342,4 rond 329,4. De vorming van een bodem op een 38,2% niveau kan in algemene zin de hervatting van de voorgaande bewegingen betekenen, in het onderhavige geval een stijging.

  • Er zijn twee cruciale weerstandsniveaus te onderscheiden in de daggrafiek, te weten de laatste top rond 342,4 en de top uit juni van dit jaar rond 343,3. Deze grenzen zullen doorbroken moeten worden wil de index voort kunnen bouwen op de nu op het 38,2% niveau gevormde bodem. Een doorbraak door 343,3 zou een terugkeer naar de top rond 358,2 aannemelijk maken.

  • Het spreekt voor zich dat de beursgraadmeter niet meer terug mag vallen onder de bodem die rond 329,4 is neergezet. Dat zou immers toch weer een verslechtering inhouden.

AEX daggrafiek BB 240910

  • De onderzijde van de candle van vandaag ligt in de buurt van de middellijn van de Bollinger Bands. Deze middellijn is hierdoor steunlijn gebleven, wat een vervolg naar boven vanuit deze indicator bezien plausibel maakt. Dit blijft zo zolang we niet terugvallen onder de lijn.

AEX uurgrafiek 240910

  • Vanmiddag heb ik de uurgrafiek voorzien van Fibonacci lijnen over de daling 342,4 - 329,4. We hebben aan het eind van de middag het 61,8% niveau uitgenomen, hetgeen vanuit de Fibonacci theorie een terugkeer naar de stippellijn rond 342 en de top rond 342,4 aannemelijk maakt.

  • Daarvoor moeten we nog wel afrekenen met de stippellijn rond 338,1 door een top die eergisteren in de grafiek ontstond. Nemen we dat punt en de top van vandaag rond 338,5 uit dan gaan we verder naar 342 of 342,4.

  • Zouden we aanstaande maandag omlaag gaan dan plaats ik Fibonacci lijnen over de stijging, aan de hand waarvan ik u dan een aantal mogelijke steunniveaus kan geven. Dit zou nu prematuur zijn, de reden daarvan ziet u hieronder in de kwartiergrafiek.

AEX kwartiergrafiek 240910

  • De AEX is namelijk met een dalende wig de dag uit gegaan. Zo'n patroon is een voortzettingspatroon, hetgeen duidelijk maakt dat beleggers de beurs aanstaande maandag direct verder te zien stijgen. De wig is evenwel ondergeschikt aan het koersverloop in de VS van vanavond en eventueel nieuws, dat is wel iets om in gedachten te houden. De beurzen in de VS zullen niet terug moeten vallen, willen wij naar boven uit de wig breken.
  • Zouden we de wig naar beneden verlaten dan wordt het ongeldig. Behalve op nog nader te bepalen Fibonacci niveaus kan er dan eventueel steun gevonden worden rond 334,4, 332,8, 330,8 en uiteraard 329,4.

Resumerend: 

Het potentiële toppatroon uit de weekgrafiek is niet bevestigd, hetgeen een vervolg naar boven open laat. De AEX heeft in de daggrafieken een bodem gevormd op het 38,2% Fibonacci niveau en de middellijn van de Bollinger Bands. Beide zaken vormen een aanwijzing voor hogere standen. Verder zijn we in de uurgrafiek boven het 61,8% niveau gesloten en is er in de kwartiergrafiek een kleine dalende wig ontstaan, ook zaken die op een voortzetting naar boven wijzen. Weerstand ligt er nog rond 338,1 en 338,5, nemen we die uit dan gaan we omhoog naar 342 of 342,4. Dit zijn samen met de top rond 343,3 cruciale weerstandsniveaus, grenzen waar we mee af zouden moeten rekenen willen we door kunnen naar 358,2. Gaan we maandag niet omhoog maar omlaag, dan wordt het zaak mogelijke steunniveaus te bepalen. Een paar grenzen kan ik u al noemen, dat zijn 334,4, 332,8, 330,8 en 329,4. Het moge duidelijk zijn dat een eventuele daling onder deze laatste grens gezien de winst van vandaag en de krachtige technische positie die dit heeft veroorzaakt een aanzienlijke verslechtering van het beeld zou zijn.

En dan nog dit...

Er doet zich een opvallende ontwikkeling voor in drie grote Europese indices, te weten de CAC40, FTSE en DAX. Ik neem de laatste als voorbeeld.

  • Het koersverloop heeft de vorm aangenomen van een wijder wordende driehoek, een patroon dat niet vaak voorkomt en dat ik dan ook niet bij de patronen heb staan die ik op deze site heb beschreven. Het gaat om een omkeerpatroon. De uit elkaar lopende lijnen tonen dat kopers en verkopers steeds grotere uitslagen in het koersverloop veroorzaken. De acties van beide kampen worden na iedere beweging die door het andere kamp wordt veroorzaakt groter. Dit wijst er niet alleen op dat noch kopers noch verkopers zich gewonnen willen geven, maar ook dat de inzet die wordt gepleegd van beide zijden steeds groter wordt, net zolang tot ofwel de bulls ofwel de bears capituleren. Het zijn bij dit patroon als het ontstaat in een opwaartse beweging meestal de verkopers die aan het langste eind trekken, er volgt veelal een daling. In de CAC40 en FTSE100 voltrekt zich momenteel hetzelfde. Ik let komende week scherp op de bovenzijdes van de driehoeken in die indices. Breken de indices naar boven uit dan ontstaat er geen top, ze stijgen in dat geval krachtig tot zeer krachtig verder. Zolang er evenwel geen uitbraak naar boven staat moet ik ervan uitgaan dat het omkeerpatronen worden, die uiteindelijk uitmonden in een daling. Dit zou betekenen dat ook de AEX gaat dalen, terwijl het koersverloop er in onze index op dit moment juist erg sterk uitziet. Het blijft daarmee de meest spannende septembermaand die ik in jaren heb gezien. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 24 sep 2010, 19.08u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

24 sep 09.15u: AEX binnen dalend kanaal gebleven

24 sep 10.15u: IFO-index geeft beurs een impuls

24 sep 11.00u: Stijging uiteindelijk niet geslaagd

24 sep 12.00u: Stijgende wig in grafieken AEX

24 sep 13.00u: Steun 330,8 wordt fel verdedigd

24 sep 14.00u: Markt koopt half uur vóór cijfers

24 sep 14.45u: De gokkers halen nu hun gelijk

24 sep 15.00u: Weerstand rond top van gisteren

24 sep 16.15u: Stijgingspoging op slecht cijfer

24 sep 17.00u: AEX nu ook boven 61,8% niveau

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven