ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 220910

  • De AEX is vandaag gedaald, waarmee het potentiŽle toppatroon van gisteren (een gravestone doji) is bevestigd als top. Het slot van vandaag lag op het 23,6% Fibonacci niveau van de stijging 308,5 - 342,4 rond 334,4. Dit niveau was zoals ik gisteren schreef het eerste mogelijke steunniveau. We zouden vanaf dit niveau in principe weer op kunnen veren.

  • Een vervolg naar beneden is evenwel aannemelijker. Correcties lopen namelijk meestal tot het 38,2% niveau of verder, zij blijven maar zelden beperkt tot 23,6%. Dalen we morgen daadwerkelijk verder dan wordt het 38,2% niveau rond 329,4 het volgende koersdoel.

AEX daggrafiek BB 220910

  • De daling van vandaag heeft nog niets afgedaan aan de trendrichting in de daggrafiek met Bollinger Bands. Die is getuige de stijgende middellijn van deze indicator naar boven gericht. De middellijn kan als we verder zouden dalen eventueel steun vormen en zorgen voor behoud van de opwaartse trend. Daar moeten we bij lagere koersen dus op letten.

AEX uurgrafiek 220910

  • In de uurgrafiek ziet u de Fibonacci lijnen uit de daggrafiek weergegeven. Net onder het 23,6% niveau waar we vandaag zijn geŽindigd staat nog een stippellijn door een bodem die op 15 september jongstleden rond 333,8 is ontstaan. Hier kan eventueel steun liggen.

  • Zouden we door 333,8 zakken dan dalen we verder naar 329,4, zoals ik bij de daggrafiek ook al schreef.

AEX kwartiergrafiek 220910

  • Gaan we tot slot naar de meest gedetailleerde grafiek van de vier dan zien we dat er vanmiddag een lagere top is gevormd. Door deze top heb ik lijn s getekend en dat is een lijn die ons morgen van dienst kan zijn bij een eventuele stijging. De lijn kan dan namelijk weerstand vormen en de korte trend blijft omlaag gericht zolang we onder deze lijn koersen. 
  • Stijgen we morgen overigens dan plaats ik Fibonacci lijnen over de laatste daling, om aan de hand daarvan de mogelijke weerstandsniveaus te kunnen benoemen. Dit doe ik in de updates die ik ieder uur plaats.
  • Doen we morgen een stap naar beneden dan is de beweging in relatie tot de stippellijn rond 333,8 relevant. Ik noemde die lijn al bij de uurgrafiek als een potentiŽle steunlijn.

Resumerend: 

Het potentiŽle toppatroon in de daggrafiek van gisteren is bevestigd, want de AEX is gedaald. De graadmeter is aangekomen bij het 23,6% niveau in de daggrafiek. Omdat een correctie zich meestal uitstrekt tot het 38,2% niveau of verder acht ik de kans op een daling naar dat 38,2% niveau groot. Het ligt rond 329,4 en we gaan daar zoals we in de uurgrafiek zagen naar toe zodra we door 333,8 gezakt zijn. In theorie kan er echter steun liggen rond zowel het 23,6% niveau 334,4 als bij de stippellijn rond 333,8. Stijgen we vanaf een van deze grenzen dan plaats ik nieuwe Fibonacci lijnen en let op het verloop ten opzichte van lijn s in de kwartiergrafiek. De beweging omlaag blijft gehandhaafd zolang we ons met onze aandelenmarktindex onder deze lijn bevinden.

En dan nog dit...

De goudprijs is de afgelopen weken scherp opgelopen, wellicht heeft u dat al gezien of erover gelezen in de pers. Belanghebbenden doen zoveel mogelijk moeite om iedereen ervan te overtuigen dat we toch echt aan het goud moeten als belegger. Ik leg dat zoals u van me gewend bent terzijde en concentreer me op de grafiek.

  • U ziet de weekgrafiek van 18.15u vanavond. De goudprijs is in deze grafiek zoals u ziet opgelopen naar de bovenzijde van het wigvormig patroon e-e'. Een dergelijk patroon is over het algemeen het voorspel voor een daling, op voorwaarde althans dat er geen uitbraak naar boven plaats vindt. Komt die uitbraak naar boven er echter wel dan verliest het patroon zijn waarde, in dat geval moeten we namelijk verder naar boven kijken. 
  • De goudprijs is momenteel bezig aan een uitbraakpoging naar boven en dat maakt het koersverloop van deze week boeiend. Wordt lijn e' doorbroken dan is het zaak een hoger gelegen koersdoel te bepalen. Blijft lijn e' daarentegen intact als weerstandslijn dan moeten we rekening houden met een terugkeer naar lijn e, de onderkant van het patroon. Daar is er dan vervolgens een reŽle kans op een uitbraak naar beneden en beŽindiging van de opwaartse trend. Dit zijn de opties, nu maar zien of de kopers van goud krachtig en talrijk genoeg zijn om een doorbraak naar boven af te dwingen. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 22 sep 2010, 18.50u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

22 sep 09.15u: AEX omlaag na iets hogere start

22 sep 10.00u: Beursindex snel naar beneden

22 sep 11.00u: Een bodem gevormd rond 334,4

22 sep 12.00u: Stijgende wig in kwartiergrafiek

22 sep 13.15u: Voortzettingspatroon AEX-index

22 sep 14.00u: Poging om hogere bodem te maken

22 sep 15.00u: AEX is nog wat verder gestegen

22 sep 16.00u: Onverwachte koersontwikkeling

22 sep 17.00u: Verloop AEX lastig te doorgronden

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven