ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 071010

 • De beurs heeft vandaag een bescheiden winst van 0,2% weten te boeken, maar dat was voldoende om te voorkomen dat de inverted hammer van gisteren bevestigd werd als toppatroon. De weg omhoog ligt hierdoor nog altijd open. Wil de markt een aanval doen op de toppen in het gebied tussen 340 en 343,3 dan zal zij moeten zorgen voor een doorbraak door lijn c'.

 • De markt heeft gezien de vorm van de candle van vandaag laten zien over veerkracht te beschikken. Het slot lag namelijk iets boven de opening van vanmorgen en dat is gezien de daling naar 333,9 die zich voordeed een goede prestatie. De wil tot stijgen prevaleert nog steeds.

AEX daggrafiek BB 071010

 • De Bollinger Bands zijn vandaag nauwelijks nog versmald, noem het maar de stilte voor de storm. Op versmalling van de banden volgt meestal een scherpe beweging omhoog of omlaag en daar houd ik ook dit keer rekening mee. Wellicht komt de beweging morgen na de arbeidsmarktcijfers van 14.30u uit de VS.

AEX uurgrafiek 071010

 • De markt heeft nog geen doorbraak naar boven weten te forceren, maar de ondertoon is gezien de twee bodems van vandaag optimistisch. De eerste lag in een gebied tussen twee grenzen waar al meerdere keren steun lag, de tweede hoger en ter hoogte van bodems van gisteren. De daling van vanochtend werd hersteld en vervolgens kocht men gewoon weer op het punt waar men dat gisteren ook deed, namelijk rond 336,2. Dit wijst op een optimistische toonzetting.

 • Morgen tellen aan de ene kant de top van vandaag rond 339,2 en lijn c' en aan de andere kant de bodem rond 336,2. Breken we naar boven uit dan gaan we naar de bij de daggrafiek geschetste weerstandszone tussen 340 en 343,3. Breken we naar beneden uit dan kan er steun liggen in het gebied tussen 333,4 en 334,4, zouden we onder dit gebied belanden dan keren we terug naar 329,4.

AEX kwartiergrafiek 071010

 • Behalve steun in de zone 333,4 - 334,4 zou er bij een daling onder 336,2 echter ook nog steun gevonden kunnen worden bij het 61,8% niveau van de stijging 333,9 - 339,2 op 335,9. Eventueel zou er ook rond 335,5 nog een bodem gemaakt kunnen worden, maar de kans daarop acht ik kleiner.
 • De markt heeft aan het eind van de middag laten zien te vertrouwen op een stijging. Er werd namelijk een vlag gerealiseerd waaruit de AEX in de slotveiling naar boven uitbrak.

Resumerend: 

De inverted hammer van gisteren in de daggrafiek is niet bevestigd, waardoor de markt de kans op hogere koersen open heeft gehouden. De markt toonde na een daling naar 333,9 bovendien veerkracht en wist aan het slot van de handelsdag ook nog een uitbraak uit een vlag tot stand te brengen. Beleggers zien dus mogelijkheden voor een vervolg naar boven. Dat vervolg komt er bij een stijging boven 339,2 en lijn c', dat zou tot gevolg hebben dat we wederom de weerstandszone tussen 340 en 343,3 in gaan, op zoek naar een doorbraak. Belanden we onder 336,2 dan kan er steun liggen rond 335,9 en 335,5, al is de laatste minder belangrijk. Daaronder ligt er dan nog de zone tussen 333,4 en 334,4 als mogelijk steungebied, komen we daaronder dan keren we weer terug naar 329,4.

En dan nog dit...

De Nikkei zakte onlangs door een stijgende trendlijn, maar dat hoefde zoals ik op 1 oktober jongstleden betoogde nog niet te resulteren in een neerwaarts vervolg. Er was namelijk een vlag in ontwikkeling. Die vlag is gisteren afgerond, daarom bespreek ik vandaag deze index wederom. Ik had het eigenlijk gisteren moeten doen, maar de ontwikkelingen rond de euro (die vandaag een top lijkt te gaan zetten tegen de dollar) vond ik belangrijker.

 • De Nikkei brak gisteren met een gap uit de vlag en dat patroon werd daarmee afgerond. Het patroon geeft een koersdoel van om en nabij 10200 punten. Het gap is een breakaway gap en dat wil zeggen dat het niet noodzakelijkerwijs gesloten gaat worden. De Nikkei zou dus zonder meer verder kunnen stijgen.
 • Er is vandaag echter een potentieel toppatroon ontstaan rond het hoogste punt van de vlag 9705. Het betreft een bearish harami. De kans is aanwezig dat er een dubbele top ontstaat rond 9705, wat niet zou stroken met de vlag. 
 • De potentiŽle top heeft waarschijnlijk te maken met besprekingen die dit weekend tussen regeringsleiders en bankpresidenten plaats vinden bij het IMF in Washington. Men vindt het naar ik veronderstel niet acceptabel dat Japan intervenieert in de valutamarkten met het simpele doel haar concurrentiepositie te verbeteren. "Wisselkoersen zouden de economische fundamenten moeten weerspiegelen", zo sprak ECB-voorzitter Trichet vanmiddag. Hij zal met name op China gedoeld hebben, maar vast ook het valutabeleid van Japan en de VS op de korrel hebben willen nemen. De valutamarkten reageerden vanmiddag direct, de dollar sterkte aan.
 • Het verdient daarom aanbeveling om voor wat de Nikkei betreft niet zomaar van een vervolg naar boven uit te gaan. De stijging van de Nikkei vindt namelijk juist zijn oorsprong in de interventies van de Japanse centrale bank. Vinden die verder niet meer plaats dan is het herstel van de Nikkei ten einde. Dit zou het geval zijn als de Japanse index onder het laagste punt van de vlag rond 9330 zou komen. Breekt de index echter toch nog door 9705 dan stijgt de graadmeter alsnog in lijn met de vlag door naar 10200. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 7 okt 2010, 19.03u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

7 okt 09.15u: Gap van gisteren vanochtend dicht

7 okt 10.00u: Steun gevonden in bekende zone

7 okt 11.00u: Oude steun vooralsnog weerstand

7 okt 12.15u: AEX is door de top van vanmorgen

7 okt 13.00u: Beursgraadmeter nog niet hoger

7 okt 14.00u: AEX-index is niet verder gestegen

7 okt 15.00u: Uitzonderlijke reactie op cijfers VS

China voedt zich met onze kooplust (Column BeursPlaza)

7 okt 16.00u: AEX afgelopen uur weer omgekeerd

7 okt 17.00u: Bodem rond een top van vanmorgen

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven