ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 011010

 • Er ligt weer een beursweek achter ons en dus start ik met de weekgrafiek. De AEX is deze week gedaald en het is dientengevolge aan de hand van deze grafiek onduidelijk hoe de vervolgbeweging eruit gaat zien. We kunnen vanuit deze positie zowel stijgen als dalen.

 • U ziet dat we iets boven de bovenste lijn van de diamant staan die ik eerder overnam uit de maandgrafiek. Zoals u gisterenavond in de slotanalyse heeft gezien kunnen we hoewel we in de weekgrafiek boven het patroon staan nog niet spreken over een uitbraak. Daarvoor moeten we eerst doorpakken naar boven. Zolang dat niet is gebeurd kan het koersverloop zich nog in negatieve zin ontwikkelen.

AEX daggrafiek 011010

 • De daggrafiek wijst uit dat we ons met de AEX vandaag ternauwernood in de diamant hebben weten te handhaven. Wellicht ten overvloede, dit is niet de diamant uit de weekgrafiek. De index is weliswaar onder het patroon geweest, maar erbinnen gesloten. Dit zorgt ervoor dat het nog niet afgerond is, waardoor ik nog niets kan zeggen over het vervolg. Een diamant is een omkeerpatroon en dat maakt een daling de meest waarschijnlijke ontwikkeling. Het patroon is echter pas af na een uitbraak met een slotstand en zover is het niet. De beurs heeft in principe dus nog de mogelijkheid om de graadmeter binnen de diamant in wording te doen stijgen en zo te voorkomen dat het afgerond met de bij dit patroon gebruikelijke neerwaartse uitbraak.

 • Het laagste punt van vandaag lag rond 332,3. Zakken we door dit niveau dan gaan we naar 329,4, dat is het punt waar vorige maand een bodem ontstond.

AEX daggrafiek BB 011010

 • Aangezien de beursindex onder de middellijn van de Bollinger Bands staat hoeven we van die lijn geen steun meer te verwachten. Uit deze indicator vloeit een daling naar de onderzijde van het patroon voort.

 • Ondertussen versmallen de banden dag na dag, wat wil zeggen dat ons een fikse beweging te wachten staat. Deze indicator zegt echter niets over de richting van deze beweging, dat is nog afwachten.

AEX uurgrafiek 011010

 • Kijk ik naar de uurgrafiek dan moet ik zeggen dat ik mijn pet afneem voor de vasthoudendheid van het kopende deel van de markt. Zij weten tot dusverre elke daling op te vangen, ook al komen we op steeds lagere niveaus. Per saldo zijn zij echter aan de verliezende hand, want we komen met de index steeds een tandje lager. Dit maakt de kans op een daling in mijn ogen het grootst.

 • Dit zou veranderen mochten we boven het hoogste punt van vandaag komen dat rond 336,7 ligt. Daar ontstond vanmorgen een dubbele top. Een doorbraak door die grens zou het beeld verbeteren en een terugkeer naar de stippellijn rond 338,8 of hoger mogelijk maken. Uitsluitsel naar boven zou er pas zijn na een doorbraak door 338,8, 340 en lijn c'. Dat zou een nieuwe aanval op de weerstand rond 342 mogelijk maken.

 • Duidelijkheid naar beneden is er zodra we door 332,3 zakken en daar vervolgens ook onder blijven. In dat geval neem ik aan dat we terugkeren naar 329,4.

AEX kwartiergrafiek 011010

 • De aandelenmarkt maakte zich vanmiddag door de ontwikkeling van een vlag op voor een vervolg naar beneden. Het patroon werd nochtans niet afgerond, of dat gebeurt hangt af van de koersontwikkelingen elders en eventueel koersbeÔnvloedend nieuws. Breken we naar beneden uit dan dalen we verder.

Resumerend: 

De weekgrafiek geeft geen informatie, maar de daggrafiek doet dat wel. De diamant in ontwikkeling maakt een daling het meest waarschijnlijk. Zeker is dat echter zolang er zich geen uitbraak naar beneden heeft voorgedaan nog niet, in dat opzicht is het dus nog afwachten hoe het zich ontwikkelt. Stijgen we maandag en komen we boven 336,7 dan probeert de markt het nogmaals naar boven. In de kwartiergrafiek is momenteel een vlag te zien en dat patroon wijst op een daling. Het patroon is nochtans niet af, ook hier dus nog onzekerheid. Breken we naar beneden uit het patroon en komen we onder 332,3 dan dalen we verder richting 329,4.

En dan nog dit...

Het is vandaag een patroon in de Nikkei index dat om aandacht vraagt, ik neem u mee naar de daggrafiek van de Japanse beursindex.

 • De Nikkei brak gisteren naar beneden door een stijgende trendlijn en er leek hiermee een eind te komen aan de beweging naar boven. Vandaag steeg de index echter weer, waardoor ik een vlag kon tekenen. Een vlag is een voortzettingspatroon, met de kanttekening dat die voortzetting er pas komt na een uitbraak. Bij een dalende vlag moet dat een uitbraak naar boven zijn. Zou de Nikkei het patroon aan de onderzijde verlaten dan gaat de voortzetting naar boven niet door. 
 • De candle van vandaag is een potentieel bodempatroon, namelijk een bullish harami. Dit patroon moet nog wel bevestigd worden met een stijging vooraleer we er zeker van kunnen zijn dat het een blijvende bodem betreft. Daar kunnen we aanstaande maandag dus op letten en vervolgens ook op de bovenkant van het vlag, waar de Nikkei doorheen zou moeten breken wil de Japanse belegger zorgen voor de afronding van dit patroon. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 1 okt 2010, 19.23u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

1 okt 09.15u: Steunniveau 334,4 weer verdedigd

1 okt 10.00u: AEX is weer terug bij grens 334,4

1 okt 11.00u: Beursgraadmeter licht opgelopen

1 okt 12.00u: Nog geen betekenisvolle stijging

1 okt 13.00u: Verkopers zetten zaak onder druk

1 okt 14.00u: Bij 334,4 wordt nog altijd gekocht

1 okt 15.00u: Nauwelijks reactie op goede cijfers

1 okt 16.15u: Cijfers VS maken het de markt lastig

Corio: Gap gesloten en voorgaande toppen bereikt

1 okt 17.00u: Verkoopdruk werd kopers te machtig

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven