ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 051110

  • De aandelenmarkt heeft deze week een doorbraak weten te bewerkstelligen, alle toppen die vanaf juni van dit jaar zijn ontstaan zijn namelijk doorbroken. Daar we ook het niet in de grafiek getekende 76,4% niveau van de daling 358,2 - 301,8 zijn gepasseerd dat rond 344,8 lag staat niets een stijging naar de top die in april rond 358,2 ontstond nog in de weg. Dat is namelijk het eerstvolgende weerstandsniveau. 

  • Vanwege het gegeven dat de doorbraak tot stand is gekomen door een maatregel van de FED waarover internationaal nog volop gediscussieerd zal worden houd ik echter mijn ogen goed op de weg, bereid om bij het eerste teken dat we van de weg af geraken alarm te slaan. Zouden we onder de nu doorbroken stippellijn rond 343,3 komen dan zou dat zeker zo'n teken zijn. Het voormalige weerstandsniveau moet absoluut steunniveau worden.

AEX daggrafiek 051110

  • In de daggrafiek tekende ik gisteren de lijn t, waarbij ik opmerkte dat de lijn vandaag eventueel weerstand zou kunnen worden. De markt heeft vandaag hard gewerkt om de index boven lijn t te laten sluiten en dat is uiteindelijk ternauwernood gelukt. De lijn is doorbroken, maar een vertoon van kracht is de candle waarmee dat is gebeurd niet. Een klein lichaam in het midden van een candle betekent in algemene zin dat het de markt moeite kost om richting te kiezen. Ik had liever een duidelijker doorbraak gezien, dan had ik tenminste volmondig van een vervolg naar boven uit durven gaan. Nu durf ik dat niet.

AEX daggrafiek BB 051110

  • De stijging heeft in de daggrafiek met Bollinger Bands een verandering in het beeld tot stand gebracht. De bovenste lijn krult nu duidelijk naar boven en dat kan de start zijn van een stijgende trend. De candle van vandaag staat echter bijna geheel boven de bovenste band en dat kan voor de korte termijn een belemmering zijn om verder te stijgen. Op een stap buiten de band moet namelijk op een gegeven moment een terugkeer binnen de band komen. Wat ik niet kan zeggen is of dat maandag al gebeurt, maar dat is wel mogelijk.

AEX uurgrafiek 051110

  • Over de uurgrafiek heb ik me nogal het hoofd gebroken. Vanmiddag tekende ik lijn y. De lijn had een vreemd startpunt maar loopt door een reeks toppen en heeft dus zonder meer een functie als weerstandslijn. Ten behoeve van deze slotanalyse heb ik lijn z toegevoegd, de lijn is me vandaag om eerlijk te zijn niet eerder opgevallen. Het is dan ook een ongebruikelijke lijn. Het is in het koersverloop namelijk net alsof de ontwikkeling van afgelopen woensdagmiddag er niet is geweest. Hoewel de lijn werd doorbroken keerde de index namelijk terug boven de lijn, waarna deze wederom als steunlijn diende. Ik heb een dergelijke kortstondige doorbraak in het verleden de term korte breuk meegeven, daarmee aangevend dat de lijn maar gedurende korte tijd doorbroken is geweest. Zolang de AEX boven lijn z koerst is de trend naar boven gericht en dien ik uit te gaan van een vervolg naar boven. Een trend blijft immers de trend tot het tegendeel bewezen is. Stijgen we dan is lijn y het doel van de beweging.

  • Mocht lijn z doorbroken worden dan gelden de stippellijnen rond 344,4 en 344,1 alsmede de bij de weekgrafiek besproken grens 343,3 als belangrijke potentiŽle steunniveaus. De index zou zoals ik constateerde boven 343,3 moeten blijven.

AEX kwartiergrafiek 051110

  • Om aanstaande maandag direct te kunnen volgen hoe de koersontwikkeling verloopt ten opzichte van lijn z heb ik deze overgenomen in de kwartiergrafiek. Deze grafiek biedt verder overigens geen extra aanknopingspunten.

Resumerend: 

De Amsterdamse beurs heeft deze week een belangrijke doorbraak tot stand gebracht, namelijk een doorbraak door 343,3 en de toppen die daar net boven rond 344,1 en 344,4 waren ontstaan. Het is voor het vervolg van belang dat we nu boven 343,3 blijven, dan kunnen we namelijk verder naar 358,2. Ik houd het scherp in de gaten, want ik was niet onder de indruk van de manier waarop lijn t in de daggrafiek vandaag doorbroken werd. We zijn boven de lijn geŽindigd, maar overtuigen deed de beweging niet. Die overtuiging kan er echter nog komen. Zolang we ons boven lijn z bevinden doen we er immers goed aan om van een voortzetting naar boven uit te gaan. Komt die er inderdaad dan is lijn y in de kwartiergrafiek het doel. Zouden we door lijn z zakken dan houd ik de blik gericht op de beweging ten opzichte van 344,4, 344,1 en 343,3. Rond ťťn van die grenzen zouden we dan steun moeten vinden, maar in elk geval rond 343,3. Een eventuele terugkeer daaronder zou een negatieve ontwikkeling zijn.

En dan nog dit...

De maandgrafiek van de S&P500 index is vandaag wat mij betreft de belangrijkste grafiek. Deze laat namelijk zien dat deze Amerikaanse index een voor het toekomstig verloop cruciaal niveau heeft bereikt.

  • In de grafiek ziet u Fibonacci lijnen over de daling 1576 - 667. Rond 1230 ziet u het 61,8% niveau van deze daling. Het gaat om een belangrijk potentieel weerstandsniveau. Breekt de S&P500 door 1230 dan kan dat op termijn leiden tot een terugkeer naar 1576. Ontstaat er echter een top in de buurt van 1230 dan zal de Amerikaanse belegger vervolgens voor een hogere bodem boven die op 1010 moeten zorgen om de weg naar boven open te laten. Zolang de grens van 1230 punten niet daadwerkelijk doorbroken is doen we er goed aan om voor alle zekerheid rekening te houden met de mogelijkheid dat de S&P500 niet verder komt en omkeert vanaf dat punt. Breekt de S&P500 dan toch door dan valt het alleen maar mee. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 5 nov 2010, 19.13u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

5 nov 09.15u: AEX boven lijn t in daggrafiek

5 nov 10.00u: AEX terug, maar kreeg direct steun

5 nov 11.00u: Index is terug onder belangrijke lijn

5 nov 12.00u: AEX-index terug bij slot van gisteren

5 nov 13.00u: Gestegen in aanloop naar cijfers VS

5 nov 14.00u: Sprong omhoog na banencijfers VS

5 nov 15.00u: Er is steun gevonden rond 346,9

Arcelor Mittal: Potentieel omkeerpatroon in wording

5 nov 16.00u: AEX is weer verder omhoog gegaan

5 nov 17.00u: Graadmeter terug bij steunniveau

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven