ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 041110

 • Onze AEX-index is vandaag naar boven door de toppen gebroken die de afgelopen maanden waren gevormd. De doorbraak werd dit keer met een slotstand bestendigd, wat als een krachtig positief signaal moet worden gezien.

 • De laatste twee candles vormen samen een bullish separating line en dat is een niet vaak voorkomend voortzettingspatroon. Het wil in principe zeggen dat de AEX verder kan stijgen.

 • Als doel zal alom de stippellijn rond 358,2 worden genoemd, want dat is na de doorbraak van vandaag voor de hand liggend. Op 358,2 ligt het tot dusverre hoogste punt van dit jaar dat in april werd bereikt.

 • Ik wil u echter wijzen op de aanwezigheid van lijn t. Willen we met onze beursindex daadwerkelijk verder kunnen stijgen naar 358,2 dan zullen we allereerst door die lijn moeten breken. Zolang we dat niet hebben gedaan is theoretisch de kans aanwezig dat we direct na de totstandkoming van een doorbraak al weer een top gaan zien. Het hoeft geen betoog dat een dergelijke ontwikkeling velen zou verrassen, wat des te meer aanleiding is om goed te letten op deze mogelijkheid.

 • Zouden we echter naar boven door lijn t breken dan zijn we los, in dat geval is een voortzetting naar 358,2 bepaald geen onmogelijkheid meer.

AEX daggrafiek BB 041110

 • We staan met de index iets boven de bovenste lijn van de Bollinger Bands. Een echte stijgende trend komt er pas als deze lijn en de middellijn een echte beweging naar boven inzetten. Dat is op dit moment nog niet het geval, waardoor het voor wat deze indicator betreft nog steeds onzeker is hoe het toekomstig verloop eruit gaat zien.

AEX uurgrafiek 041110

 • We zijn zoals u in de uurgrafiek ziet vandaag op een overtuigende wijze door de drie stippellijnen rond 343,3, 344,1 en 344,4 gebroken, lijnen door voorgaande toppen. Het is nu zaak dat we steun vinden op die grenzen, waarbij we in elk geval niet meer terug mogen vallen onder 343,3. Kijkt u even terug in de daggrafiek dan zult u namelijk zien dat het met name die lijn is waar we vandaag mee afgerekend hebben. Het spreekt naar ik aanneem voor zich dat ik het koersverloop ten opzichte van de drie genoemde grenzen morgen goed zal volgen, iets dat uiteraard alleen relevant is als we morgen zouden dalen.

 • Zouden we stijgen dan bestudeer ik wat we ten opzichte van lijn t in de daggrafiek doen. Die lijn ligt een fractie boven het hoogste punt 346,1 van vanmiddag.

AEX kwartiergrafiek 041110

 • In de kwartiergrafiek ziet u tot slot nog Fibonacci niveaus die relevant zijn zolang we niet boven de top van vandaag zijn gekomen. Er zijn naast de stippellijnen op 343,3, 344,1 en 344,4 die ik bij de uurgrafiek besprak nog vier mogelijke steunniveaus, namelijk de Fibonacci grenzen op 344,3, 343,2, 342,3 en 341,3. Mochten we dalen dan neem ik de ontwikkeling ten opzichte van deze punten mee in mijn oordeel.

Resumerend: 

Onze beursgraadmeter heeft eindelijk afgerekend met de toppen die vanaf juni van dit jaar waren neergezet. Dit is in combinatie met het voortzettingspatroon dat is ontstaan uiteraard een positieve ontwikkeling. Het maakt een vervolg naar 358,2 mogelijk. Enige voorzichtigheid is echter geboden, want er schuilt nog wat gevaar in lijn t in de daggrafiek. Breken we door deze lijn dan kunnen we inderdaad verder richting 358,2, blijven we echter onder lijn t dan kan dit eventueel uitmonden in topvorming. De lijn ligt morgen iets boven het hoogste punt 346,1 van vanmiddag, zeg maar rond 346,4. Hier moeten we doorheen om verder te kunnen stijgen. Dalen we daarentegen dan is er nog geen man overboord, want er kan dan steun liggen op een reeks van punten tussen 341,3 en 344,4 in de kwartiergrafiek. Het belangrijkst is echter de stippellijn rond 343,3, daar mogen we met als mogelijke repercussie een hervatting van de daling eigenlijk niet meer onder terugkeren.

En dan nog dit...

De Europese indices zijn vandaag fors gestegen, met als basis een uiterst simpele redenering. Een toename van het aantal dollars betekent inflatie en inflatie betekent dat alles duurder wordt, ook aandelen. De dollarvloed vindt bovendien zijn weg over de hele wereld en zal moeten worden belegd, wat leidt tot hogere koersen. Deze wijze van denken is me veel te eenvoudig. Er zijn namelijk nog valutabewegingen waar we rekening mee moeten houden, bewegingen die uiteindelijk van invloed zijn op de resultaten van Europese exporterende bedrijven. De export draagt momenteel de Europese groei, het lijkt me dus niet onbelangrijk om de koers van de euro ten opzichte van de dollar mee te nemen. Die koers ontwikkelt zich niet in de goede richting.

 • De euro heeft weken op en neer bewogen rond $1,40, maar steeg niet verder. De kwantitatieve verruiming die gisteren in de VS is aangekondigd heeft dit evenwicht echter verstoord, de euro is verder gestegen. De munt is nu op overtuigende wijze boven het 61,8% niveau gekomen, hetgeen kan betekenen dat de munt terugkeert naar $1,51. Als tussenstation heb ik het 76,4% niveau rond $1,44 toegevoegd, dat is het eerste richtpunt van de huidige beweging omhoog. 
 • Denkt u zich eens in wat de stijging betekent voor Europese bedrijven met inkomsten in dollars. Deze bedrijven raken als de euro verder stijgt een toenemend deel van hun winst kwijt aan deze valutabeweging en boeten daarnaast in aan concurrentiekracht. Blijft de euro dus oplopen dan zal dat eerdaags in negatieve zin tot uiting komen in de koersontwikkeling van Europese internationaal opererende bedrijven, juist die bedrijven die vandaag stevig werden gekocht. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 4 nov 2010, 19.18u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

4 nov 09.15u: Aanval op toppen van vorige maand

4 nov 10.00u: Toppen nog niet blijvend doorbroken

4 nov 11.00u: AEX is afgelopen uur blijven liggen

4 nov 12.00u: Patroon uurgrafiek niet bevestigd

4 nov 13.00u: Beursgraadmeter kruipt naar boven

4 nov 14.00u: AEX is doorgebroken naar boven

4 nov 14.30u: Wigvorm in koersverloop index

4 nov 15.15u: AEX naar beneden uit wig gebroken

4 nov 16.00u: Beursindex al weer verder gestegen

4 nov 17.00u: AEX vrijwel bij lijn t in daggrafiek

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven