ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 250310

  • De Amsterdamse aandelenmarkt kende vandaag opnieuw een sterke dag. De AEX steeg met 1,1% en bereikte de januari top rond 345,6. Er kunnen nu twee dingen gebeuren, de index kan ofwel verder stijgen naar lijn a ofwel gaan dalen waardoor er rond 345,6 een dubbele top ontstaat. Lijn a ligt morgen rond 347,6 en vormt een belangrijke weerstandslijn. Hoewel we uiteraard naar boven door de lijn zouden kunnen breken is dat niet iets waar ik vooraf vanuit ga. Zoals ik de afgelopen dagen memoreerde vormen de lijnen a en j samen een wijder wordende driehoek. Een dergelijk patroon is een omkeerpatroon. Daar het volgt op de stijging die vanaf 313,4 heeft plaatsgevonden zou een ommekeer alleen tot stand kunnen komen door een terugkeer naar lijn j en een neerwaartse doorbraak door deze lijn.  Dit is dan ook het scenario waar ik me zolang we niet naar boven door lijn a gebroken zijn op richt. De enige vraag in dit geval is nog of we voordat we gaan dalen in de richting van lijn j eerst nog een keer naar lijn a gaan. De mogelijkheid bestaat namelijk nog dat er een dubbele top ontstaat rond de stippellijn op 345,6, een dubbele top die als startpunt zou kunnen fungeren van een daling in de richting van lijn j.

AEX daggrafiek BB 250310

  • De daggrafiek met Bollinger Bands zal een beweging naar boven in ieder geval niet in de weg staan. De trend is naar boven gericht en er is in principe ruimte voor een stijging naar de bovenste lijn van deze indicator.

AEX uurgrafiek 250310

  • Het slot van de dag lag ter hoogte van de stippellijn rond 345,6, een stippellijn die hiermee nog niet op overtuigende wijze doorbroken is. De eerste candle moet morgen uitmaken of er hier een top volgt of een voortzetting naar boven. In het laatste geval ga ik uit van een stijging naar 347,6, namelijk naar lijn a in de daggrafiek. In het geval van topvorming rond het huidige niveau plaats ik Fibonacci lijnen. In onderstaande kwartiergrafiek heb ik dat al op voorlopige basis gedaan.

AEX kwartiergrafiek 250310

  • Daar ik nog niet zeker weet of we dalen heb ik voor deze Fibonacci lijnen niet de gebruikelijke magenta kleur gebruikt, maar een grijze kleur. Het gaat om voorlopige lijnen die alleen geldig blijven als we onder 346 blijven. Mogelijke steunniveaus zijn dan 344,5, 343,6, 342,9 en 342,1, daaronder zou een daling naar lijn j in de daggrafiek volgen.

Resumerend: 

De AEX heeft de januari top bereikt die rond 345,6 lag, maar is daar nog niet doorheen gebroken. Dit zou gezien de opwaartse beweging waarin we ons bevinden morgen eventueel kunnen gebeuren. Komen we boven 346 dan gaan we verder naar lijn a die morgen rond 347,6 te vinden is. Zolang die lijn niet doorbroken wordt neem ik aan dat we niet verder gaan komen dan die lijn, dit om reden van de wijder wordende driehoek in de daggrafiek die een omkeer, dus een daling, technisch aannemelijk maakt. Ik veronderstel op grond hiervan dat we als we naar lijn a gaan vanaf die lijn vervolgens af zullen dalen naar lijn j, een veronderstelling die ik aanhoud zolang lijn a niet doorbroken wordt. Er is nog een kans dat we vanaf 345,6 direct gaan dalen, namelijk door de vorming van een dubbele top op dat niveau. Vooropgesteld dat we niet boven 346 komen zijn in het geval van een daling de grenzen 344,5, 343,6, 342,9 en 342,1 de mogelijke steunniveaus. Een daling daaronder zou ons terug doen gaan naar lijn j, de onderste lijn van de wijder wordende driehoek.

En dan nog dit...

In bovenstaande analyse kwam ik tot de slotsom dat de stijgingspotentie van de AEX in principe beperkt is tot lijn a in de daggrafiek. In Europa's grootste economie Duitsland heeft zich op de beurs echter een koersverloop voorgedaan dat wat anders zegt. Daarom neem ik u vanavond mee naar de daggrafiek van de DAX-index.

  • De DAX is door de top gebroken die in januari ontstond, hetgeen als een koopsignaal moet worden beschouwd. Het eerstvolgende weerstandsniveau ligt rond 6400, dat is het 61,8% niveau van de daling van eind 2007 tot begin 2009. Zolang de DAX boven de vandaag doorbroken grens rond 6095 blijft is de waarde 6400 bepaald geen ondenkbaar koersdoel. Zo hebben we de situatie dat de daggrafiek van de AEX op een daling wijst, terwijl voor wat de DAX betreft de deuren naar boven vandaag wijd open zijn gegaan. Ofwel de AEX breekt naar boven door lijn a, ofwel de DAX keert terug op haar schreden. Wie het weet mag het zeggen, maar het vormt zeker aanleiding om de hierboven veronderstelde komende daling van onze beursindex nog niet als een gegeven te beschouwen. De Duitse beurs is immers aanmerkelijk groter dan de onze en telt dus zwaar. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst donderdag 25 mrt 2010, 19.18u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

25 mrt 09.15u: Beurs opnieuw verder omhoog

25 mrt 10.00u: Na eerste candle weer gedaald

25 mrt 11.00u: Kopers hebben controle weer terug

25 mrt 12.15u: Direct reactie op daling onder lijn

25 mrt 13.00u: Top vorige week is doorbroken

25 mrt 14.00u: Vlag gevormd in de kwartiergrafiek

25 mrt 15.00u: Opnieuw een vlag in ontwikkeling

25 mrt 16.00u: Vlag niet tot afronding gekomen

Royal Dutch: Poging om de 38,2% grens te breken

25 mrt 17.00u: AEX heeft de januari top bereikt

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven