ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 100310

 • De beurs heeft vandaag opnieuw winst geboekt en zet de opwaartse beweging zonder mankeren voort. De top van eergisteren rond 340,7 is uitgenomen en vervangen door een hoogste punt van 341,5. Dit heeft ons weer wat dichter bij de top van dit jaar gebracht dat rond 345,6 ligt. Dat punt is nu we in de loop van de beweging omhoog alle relevante weerstandsniveaus uitgenomen hebben een plausibel koersdoel.

 • Let wel, er zijn in januari tussen 342,4 en 345,6 meerdere toppen ontstaan en we naderen dus een gebied waarin topvorming op kan treden. Ga dus niet voetstoots uit van een voltooiing van de beweging naar 345,6, maar verifieer dat deze afronding van de beweging naar boven er daadwerkelijk komt.

 • Een kentering komt er overigens pas mochten we onder de bodem van gisteren rond 336,3 komen. Zorgen omtrent de beweging naar boven zijn op dit moment dus overbodig, want we staan daar comfortabel boven.

AEX daggrafiek BB 100310

 • De daggrafiek met Bollinger Bands geeft aan dat we met een buitengewoon sterke trend van doen hebben. De bovenste lijn stijgt heel scherp en de AEX blijft voortdurend bij die lijn in de buurt, wat kenmerkend is voor een markt met een surplus aan kracht. 

 • Er is zonder dat er een uitbraak naar boven uit de banden plaats vindt ruimte voor een stijging naar ongeveer 345 punten, wat overigens een ruwe schatting is. Deze banden hoeven een terugkeer naar de top uit januari in ieder geval niet in de weg te staan, dat is de boodschap die ik u bij deze grafiek mee wil geven.

AEX uurgrafiek 100310

 • De beursindex heeft zoals we in de uurgrafiek zien vandaag een nieuwe stap in de beweging omhoog gezet, namelijk die boven de voorgaande top rond 340,7. De stippellijn rond 340,7 zou nu als steunniveau kunnen gaan werken.

 • Ik schreef bij de daggrafiek dat we onderweg zijn naar 345,6, maar deze grafiek draagt een basis voor een veel hogere stijging in zich. Deze basis wordt gevormd door de dalende wig v-v', een patroon dat over het algemeen halverwege een beweging optreedt. Ik wil daar op dit moment echter nog niet op in gaan, laten we eerst zien of we 345,6 bereiken en passeren.

AEX kwartiergrafiek 100310

 • De kwartiergrafiek noopt me tot de veronderstelling dat we morgen verder stijgen. De stippellijn rond 340,7 vormde vanmiddag namelijk steun en dat wil zeggen dat ik er zolang het tegendeel niet bewezen is van uit dien te gaan dat dit zo blijft. Er is een stijging boven de top van vandaag rond 341,5 nodig om de weg richting 345,6 te vervolgen.
 • Mocht de beursindex morgen dalen dan plaats ik Fibonacci lijnen in de grafiek en zal daarmee de mogelijke steunniveaus bepalen. Hoewel we morgen best lager zouden kunnen starten wil ik dat op dit moment vanwege het feit dat het slot boven de horizontale steunlijn 340,7 lag niet doen. Dat komt morgen wel aan de orde mocht het zover komen.

Resumerend: 

Het is net kralen rijgen wat de beurs de laatste tijd doet. Iedere dag komt er weer een kraaltje bij en komen we dichterbij de top van dit jaar rond 345,6. Die grens is het koersdoel van de beweging, met de kanttekening dat we een gebied naderen waarin dit jaar meerdere toppen zijn ontstaan en dientengevolge weerstand gevonden zou kunnen worden. Morgen ligt er potentiŽle steun rond 340,7 en ik wil zolang we ons boven die grens bevinden daarom uitgaan van een vervolg naar hogere standen. Breken we door 341,5 dan gaan we verder richting 345,6. Zouden we dalen dan ga ik daar morgen in mijn updates op in, dan is het immers weer zaak om de mogelijke steunniveaus te bepalen en van daaruit weer verder te kijken. Een kentering in het beeld zou er overigens zoals we zagen pas onder 336,3 komen, een niveau waar we op een comfortabele afstand boven staan.

En dan nog dit...

De meest voortvarend te werk gaande beleggers zijn zonder enige twijfel onze zuiderburen. Hun BEL20 index was namelijk al door de top gebroken die in januari van dit jaar ontstond en heeft nu ook de top van vorig jaar uitgenomen.

 • Geven de Belgische beleggers ons de marsroute aan en komt het op onze beurs straks ook van een doorbraak door de januaritop of lopen zij te ver op de troepen vooruit, dat is de vraag die opgeworpen wordt door deze beweging. De kans dat wij volgen is uiteraard aanwezig. Zekerheid omtrent een doorbraak door een voorgaande top is evenwel nooit te geven, zeker niet omdat we ons in een gebied gaan begeven waar in januari meerdere toppen zijn ontstaan en dus behoorlijk wat weerstand aangetroffen kan worden. Laat ik me daarom op de BEL20 richten.
 • Deze index brak vandaag door de weerstandsgrens op afgerond 2620 en zal daar om te voorkomen dat het een valse beweging wordt boven moeten blijven. Voor een koersdoel kunt u het gebied waarin de index maanden heeft verkeerd naar boven omklappen, wat wil zeggen dat we moeten denken aan een stijging naar 2860 ŗ 2900.
 • Deze vlieger gaat alleen op als de BEL20 boven de vandaag doorbroken stippellijn rond 2620 blijft. Zou de Belgische graadmeter terugkeren onder deze grens dan hangt het van het koersverloop ten opzichte van lijn c af of er nogmaals een doorbraakpoging komt. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst woensdag 10 maart 2010, 18.45u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates en analyse:

10 mrt 09.15u: Test van bovenkant van de wig

10 mrt 10.00u: Verwoede pogingen om te stijgen

10 mrt 11.15u: Stijgende lijn in kwartiergrafiek

10 mrt 12.00u: AEX heeft steun gevonden op lijn

10 mrt 13.15u: Direct reactie op daling onder lijn

10 mrt 14.15u: Aanval op bovenzijde van de vlag

10 mrt 15.00u: AEX uit vlag, maar overtuigt niet

10 mrt 16.00u: Beleggers alsnog aan het kopen

Ordina: Afronding vlag maakt daling aannemelijk

10 mrt 17.00u: De markt heeft haast gekregen

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven