ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 050310

 • Wat een week hebben we achter de rug, ik kijk er met verwondering op terug. Deze beweging heeft me compleet verrast. De AEX is ten opzichte van het slot van vorige week vrijdag met 21 punten oftewel 6,7% gestegen. Dat aspect is echter niet het belangrijkst, het belangrijkst is dat de AEX teruggekeerd is binnen het trendkanaal x-a, wat technisch als een ongebruikelijke beweging mag worden beschouwd waar ik dan ook niet op had gerekend.

 • De index is ook nog eens boven de magenta stippellijn is gesloten die u rond 336 getekend ziet. Die stippellijn is het 38,2% Fibonacci niveau van de daling 564 - 195 dat hierdoor doorbroken is. Om u het belang van dit niveau te tonen plaats ik vandaag hieronder de maandgrafiek.

AEX maandgrafiek 050310

 • Uit deze grafiek blijkt dat we al eerder boven dat 38,2% niveau zijn geweest, namelijk in januari van dit jaar. We keerden echter terug onder het niveau, waardoor een candle ontstond waarvan het lichaam onder dit Fibonacci niveau lag en de grens dus niet doorbroken werd. De AEX valt dit niveau opnieuw aan. Het komt er voor de beurs nu op aan de index dit keer de rest van de maand in tegenstelling tot januari wel boven 336 te houden. Hier zal mijn aandacht uiteraard op gericht zijn. We zijn nog vroeg in de maand, er kan nog van alles gebeuren.

 • De terugkeer binnen het kanaal x-a behoeft aan de hand van deze maandgrafiek enige nuancering. In deze grafiek zijn we namelijk nog niet op overtuigende wijze binnen dit patroon geraakt. Daar een maandgrafiek belangrijker is dan een weekgrafiek zal de markt als zij van zins is verder te stijgen hier nog wat aan moeten doen. De index moet verder stijgen wil er gesproken kunnen worden van een overtuigende terugkeer binnen het kanaal, nu is de beursgraadmeter nog niet onweerlegbaar gestegen tot boven lijn a. Het is in de daggrafiek en de weekgrafiek wel zover, maar de maandgrafiek moet nog volgen. 

 • Dat een dergelijke stijging evenwel tot de mogelijkheden behoort blijkt uit de daggrafiek.

AEX daggrafiek 050310

 • Uit deze grafiek vloeit namelijk direct de conclusie voort dat we volgende week verder omhoog gaan. De AEX-index is namelijk door alle relevante potentiŽle weerstandsniveaus gebroken, tot en met het 76,4% niveau van de daling 345,6 - 311,5 dat ik vanmiddag tekende aan toe. De stijging boven dit niveau maakt in de daggrafiek het 100% niveau rond 345,6 tot het eerstvolgende koersdoel.

AEX daggrafiek BB 050310

 • Dan is er echter de daggrafiek met Bollinger Bands. Herin zijn we voor de derde dag op rij boven de banden gesloten, hetgeen een ongewone ontwikkeling is. Ik durf op grond hiervan wel te zeggen dat we aanstaande maandag niet verder stijgen. We dienen met onze index eerst terug te keren binnen de banden voordat we weer verder omhoog kunnen gaan. 

 • Dat we na een terugkeer binnen de banden verder zouden kunnen stijgen staat buiten kijf, want de trend is door de naar boven gebogen bovenlijn en middenlijn zonder meer naar boven gericht. Voor de korte termijn echter houd ik vanwege de positie van de candle van vandaag sterk rekening met een daling. Je mag na een stijging als die van deze week trouwens ook wel een correctie verwachten, maar dat terzijde.

AEX uurgrafiek 050310

 • Het zal u bij een eerste blik op de uurgrafiek direct duidelijk zijn dat beleggers nog op geen enkele manier aan een correctie denken. De AEX is namelijk op het hoogste punt van deze hele week gesloten. Wellicht echter gaan we naar de onderzijde van het kanaal t-t' dat ik in deze grafiek heb getekend.

AEX kwartiergrafiek 050310

 • Wat moet het toch heerlijk zijn om als grote belegger met geld van anderen te beleggen, zo dacht ik toen ik zag dat de aandelenmarkt ondanks de al grote stijging van deze week en met het weekend voor de deur tot het laatste moment van de beursweek is blijven kopen. Geen rekening hoeven houden met mogelijke onzekerheden die het weekend brengt, dat moet je leven als grote belegger toch heel anders maken dan dat van de particuliere belegger. Het is je eigen geld niet waarmee je aan het werk bent en het risico voel je dus niet. Als je het maar met zijn allen doet kan je er later bovendien ook niet op afgerekend worden. Zo werd er tot in de slotveiling, de veiling gedomineerd door grote partijen, enthousiast gekocht. Grote beleggers kennen momenteel geen zorgen. Mijn houding is fundamenteel anders, ik ben in weekenden niet in de markt omdat ik me niet kan permitteren op maandagochtend in het geval van een foute keuze direct met een verlies geconfronteerd te worden.
 • Aanstaande maandag begin ik daarom met een schone lei en let ik op de opening. Die wordt bepalend voor de vraag of we gaan proberen naar boven door lijn t' te breken of allereerst naar lijn t gaan. Breken we naar boven door lijn t' dan gaan we verder omhoog naar de grens 345,6 uit de daggrafiek. Zolang we niet door lijn t' gebroken zijn is een daling naar lijn t of lager de meest waarschijnlijke optie, dit omdat in de daggrafiek met Bollinger Bands een correctie de meest geloofwaardige ontwikkeling is voor aanstaande maandag.

Resumerend: 

We hebben een bijzondere week achter ons, een week waarin de beurs flink wat terreinwinst heeft weten te boeken. De AEX is teruggekeerd binnen het kanaal x-a, althans vanuit de daggrafiek en de weekgrafiek bezien. De graadmeter staat bovendien boven het 38,2% niveau van de daling 564 - 195 dat rond 336 ligt. Een blik op de maandgrafiek leert ons echter dat de index nog niet op geheel overtuigende wijze terug is binnen het kanaal, daarvoor zal de beursgraadmeter nog verder moeten stijgen. Zolang de maand maart bovendien nog niet afgelopen is laat het zich nog niet voorspellen of we daadwerkelijk door het 38,2% niveau rond 336 gaan breken, alleen het slot van de maand doet er in dat opzicht namelijk toe. Dat neemt niet weg dat we de blik naar boven gericht moeten houden en controleren of we de rest van maart boven 336 blijven, want de korte termijn trend is momenteel weer duidelijk naar boven gericht. De daggrafiek wijst op een voortzetting naar 345,6, want we zijn boven het 76,4% niveau in die grafiek gesloten. Voor de korte termijn echter verwacht ik op grond van de daggrafiek met Bollinger Bands desondanks een daling, want de index moet na drie dagen boven deze indicator te zijn gesloten zo langzamerhand wel terugkeren binnen de banden. Dit kan in de uurgrafiek en kwartiergrafiek neerkomen op een daling naar lijn t of lager, dat is dus waar ik voor aanstaande maandag van uit ga. Breken we naar boven door lijn t' dan gaat dit niet door. Dan stijgen we namelijk verder naar 345,6, wat ons nog een dag langer buiten de banden zou houden.

En dan nog dit...

De ware optimisten bevinden zich ten zuiden en westen van ons, dat zijn namelijk de Belgische en Britse beleggers. De Belgische index is bijna terug op het hoogste punt van het jaar, maar de Britse index helemaal. Daarom richt ik me vandaag op de FTSE100.

 • In januari van dit jaar ontstond een inverted hammer en de FTSE100 index is vandaag teruggekeerd bij het bovenste punt van die candle rond 5600. Een doorbraak zou een voortzetting van de stijgende trend betekenen. De Britse beleggers zijn sinds de tweede week van februari uiterst voortvarend te werk gegaan, waarmee zij zich de meest optimistisch gestemde beleggers van Europa hebben getoond. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst vrijdag 5 maart 2010, 19.46u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

5 mrt 09.15u: AEX direct boven weerstand gestart

5 mrt 10.00u: Stijging AEX niet verder uitgebouwd

5 mrt 11.00u: Beursgraadmeter is licht gedaald

5 mrt 12.00u: Plots stijging door opmars futures VS

5 mrt 13.00u: AEX verwaarloosbaar lager dit uur

5 mrt 14.00u: AEX is dit uur niet meer gevolgd

5 mrt 15.00u: Scherp omhoog na cijfers uit VS

Wereldhave: Terug in horizontale tradingrange

5 mrt 16.00u: AEX eenvoudig door weerstandszone

5 mrt 16.45u: Mogelijk korte termijn toppatroon

5 mrt 17.00u: Nůg geen winstnemingen in de markt

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven