ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 200510

  • Onze AEX-index is vandaag teruggekeerd bij een zeer belangrijk niveau, namelijk de stippellijn rond 311,5. In december 2009 en februari ontstonden er twee bodems op dit niveau en eind februari leek er zich toen de AEX de stippellijn rond 311,5 naderde een hoofd en schouders patroon voor te gaan doen. De index werd vanaf 1 maart echter naar boven gejaagd waardoor het patroon niet werd afgerond. Deze actie van kopers heeft ons achteraf gezien maar tijdelijk verbetering gebracht, want we zijn nu voor de vierde keer teruggekeerd bij deze lijn. Wat nu dreigt is de afronding van een nog veel groter hoofd en schouders patroon waarvan de top uit januari de linkerschouder zou zijn, de dubbele top uit april het hoofd en de top van deze maand de rechterschouder. Marktpartijen dachten met de koopgolf begin maart slim te zijn en een negatieve ontwikkeling afgewend te hebben, maar de zaak is nu als een boemerang op ons teruggekomen. Ik ben erg benieuwd of de markt het nogmaals aandurft om de beursgraadmeter opnieuw naar boven te jagen zoals men dat in maart deed. Waarschijnlijker is het dat het patroon dit keer wel tot afronding komt, wat het geval zou zijn mochten we blijvend door de bodems rond 311,5 en 307,9 breken. Een koersdoel wil ik nog niet bepalen, dat is pas aan de orde zodra deze ontwikkeling zich daadwerkelijk voordoet. Daar het een enorme daling zou veroorzaken achtte ik het echter wel verstandig u alvast hiervoor te waarschuwen. Bij een daling onder 307,9 gaat het mis, iets waarmee u dan overigens wel uw voordeel kunt doen. Handelen kun je immers zowel naar boven als naar beneden en handelen naar beneden is gezien het feit dat dalingen vaak sneller verlopen dan stijgingen meestal nog profijtelijker ook.

  • Ik stel op dit moment echter voor de komende beursdagen eerst te gaan kijken of er nog marktpartijen zijn die voor een herstel weten te zorgen. We moeten ons immers niet laten vangen door slimme jongens die net als in maart de boel met S&P500 futures transacties waar dan iedereen weer achteraan loopt toch weer naar boven weten te zetten. Dat heeft dus prioriteit.

AEX daggrafiek BB 200510

  • De AEX heeft in de daggrafiek met Bollinger Bands de onderzijde van de indicator bereikt. Deze lijn daalt echter scherp, wat een vervolg naar beneden niet in de weg hoeft te staan. De trend is omlaag gericht en dat blijft zo zolang we ons onder de middellijn bevinden. Daar staan we momenteel een heel eind onder.

AEX uurgrafiek 200510

  • In de uurgrafiek zien we als laatste twee candles een hammer en een groene candle. Deze combinatie betekent dat er een korte termijn bodem is ontstaan. Het kan dus zijn dat we morgen een herstel gaan zien.

AEX kwartiergrafiek 200510

  • Om wat eerste richtpunten te hebben voor zo'n mogelijk herstel heb ik in de kwartiergrafiek Fibonacci lijnen getekend tussen de laatste top rond 324,7 en de bodem rond 308,8. De AEX blijkt vandaag precies op het 38,2% niveau te zijn gesloten en dat is een potentieel weerstandsniveau. Sta er dus niet van te kijken als we morgen direct verder dalen, dat is vanaf een niveau als dit mogelijk.
  • Zouden we verder stijgen dan zijn het 50% niveau rond 316,7 en het 61,8% niveau rond 318,6 potentiŽle weerstandsgrenzen, net als de stippellijn rond 320,8.

Resumerend: 

De AEX is teruggekeerd bij een niveau waar de index al drie keer een bodem heeft gevormd. Een eventuele daling onder dit niveau rond 311,5 en de bodem rond 307,9 zou de afronding van een erg groot toppatroon inhouden, waardoor we flink onderuit zouden gaan. Ik wilde dit vermeld hebben, maar er verder nog niet op vooruitlopen. Voor hetzelfde geld herhaalt men het spel dat in maart van dit jaar werd gespeeld en wordt ook dit patroon niet afgerond. Dit heeft primair mijn aandacht. In de uurgrafiek is een bodempatroon ontstaan en dat maakt een herstelbeweging mogelijk. PotentiŽle weerstandsniveaus als we verder stijgen zagen we in de kwartiergrafiek, we vinden die rond 316,7, 318,6 en 320,8. Het gegeven dat we in de kwartiergrafiek precies op het 38,2% niveau geŽindigd zijn betekent echter dat we morgen ook direct weer zouden kunnen gaan dalen. In dat geval let ik met argusogen op het koersverloop ten opzichte van de grenzen 311,5 en 307,9, dit omdat het daaronder pas echt mis zou gaan.

En dan nog dit...

Voorzitter van de eurozone Jean-Claude Juncker gaf vanmorgen aan zich geen zorgen te maken om de daling van de euro en bovendien geen interventie te overwegen. Het koersverloop geeft me echter aanleiding om anders te denken, er is wellicht gisteren al geÔntervenieerd.

  • Er deed zich gisteren gedurende de Amerikaanse handelsuren een stevig en niet met nieuws te onderbouwen herstel voor. De munt steeg in een halve dag scherp van $1,22 naar $1,24, wat het niet ondenkbaar maakt dat er al een interventie heeft plaatsgevonden. Afgelopen maandag deed er zich ook al een soortgelijke beweging voor, zij het met een kleinere beweging. De kopers hebben in de daggrafiek gezorgd voor een candle die zijn voorganger geheel teruggedraaid heeft en dat geldt als bodempatroon. Nu moet er nog een bevestiging komen, noodzakelijk voordat je kunt bouwen op een candlestick patroon. Komt die bevestiging met een groene candle er niet dan kunnen we nog niet zeker zijn van deze bodem. De candle vandaag is tot dusverre rood, het valt dus nog te bezien of het lot van de potentiŽle bodem vandaag daadwerkelijk in positieve zin wordt bezegeld. -Ad Nooten-

Naschrift 22.50u: Vanavond is tussen 19.00u en 20.45u waarschijnlijk weer geÔntervenieerd, de euro steeg in die korte tijd namelijk van $1,234 naar bijna $1,26. Het is sterke handen kennelijk genoeg geweest met de daling van de euro. Het mocht voor het koersverloop van de Amerikaanse aandelenmarkten echter niet baten. De Dow sloot 3,6% lager, de S&P500 3,9% en de Nasdaq leverde zelfs 4,1% in. Het heeft er alles van weg dat we op een punt aanbeland zijn waarop het steeds grotere vormen aannemend knip- en plakwerk waarmee politici menen de financiŽle markten naar hun hand te kunnen zetten niet meer helpt. Ze maken het alleen maar erger, het wordt tijd dat iemand hen stopt. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst donderdag 20 mei 2010, 19.07u, naschrift om 22.50u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates en aandelenanalyse:

20 mei 09.15u: Direct aanval op dalende trendlijn

20 mei 10.00u: Omhoog, maar nog geen beslissing

20 mei 11.00u: Lager, maar daling nog opgevangen

20 mei 12.00u: AEX staat onder het 61,8% niveau

20 mei 13.00u: Index door dubbele bodem gezakt

20 mei 14.00u: AEX-index krijgt weer flinke klappen

20 mei 15.00u: Kopers brengen nog niet veel in

20 mei 16.00u: Stevig steunniveau rond 312,8

Aalberts: Hoofd en schouders patroon markeert top

20 mei 17.00u: Markt tracht een bodem te maken

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven