ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 180510

  • De beurs heeft vandaag een winst van 1,4% weten te boeken, waarmee de candle van gisteren tot bodem is gepromoveerd. Die candle staat op het 50% Fibonacci niveau van de stijging 307,9 - 340,1 en dat wil zeggen dat het een hervatting van de stijging kan betreffen.

  • De candle straalt tegelijkertijd echter ook twijfel uit. Het gaat om een doji, een candle waarbij uit het gegeven dat het lichaam niet meer dan een streepje is kan worden afgeleid dat opening en slot dicht bij elkaar lagen. De beurs heeft ondanks bewegingen naar boven en beneden uiteindelijk ten opzichte van de opening geen richting weten te kiezen. Dit is niet de ideale voedingsbodem voor een vervolg naar boven, al wil ik daarmee niet gezegd hebben dat er op een doji geen stijging kan volgen. Dat kan namelijk wel. De twijfel vormt echter voldoende aanleiding om morgen attent te zijn op een eventuele omslag.

AEX daggrafiek BB 180510

  • Voor wat betreft de daggrafiek met Bollinger Bands betreft is er vandaag geen verandering opgetreden. De AEX koerst in het onderste deel van de indicator en de lijnen van dit stuk gereedschap dalen, wat tot de conclusie leidt dat we ons in een dalende trend bevinden.

AEX uurgrafiek 180510

  • De uurgrafiek geeft vandaag essentiële informatie. In de grafiek is de stijgende wig i-i' ontstaan, een erg groot patroon overigens. Ik zie een wig liever kleiner. Het patroon is echter hoe dan ook een voortzettingspatroon dat wijst op een vervolg naar beneden. De daarvoor benodigde uitbraak naar beneden is er echter nog niet en dat wil zeggen dat we ons gereserveerd op dienen te stellen aangaande het vervolg. Er kan immers nog een uitbraak naar boven plaatsvinden, waarop het koersverloop zich geheel anders zou ontwikkelen.

  • Zouden we het patroon overigens naar beneden verlaten dan neem ik de stippellijn rond 323,2 als eerste doel, daarbij rekening houdend met het feit dat we daar doorheen zouden kunnen zakken. Een uitbraak naar boven is onwaarschijnlijker, daar wil ik pas op in gaan mocht deze zich daadwerkelijk voordoen.

AEX kwartiergrafiek 180510

  • U ziet in de kwartiergrafiek tot slot dat de aandelenmarkt de mogelijkheid tot stijgen open heeft gehouden. Lijn i vormde namelijk steun. Dit maakt de zaken morgen heel eenvoudig, zolang er geen uitbraak uit het patroon heeft plaatsgevonden dien ik zowel op het verloop ten opzichte van lijn i te letten als op de ontwikkeling in relatie tot lijn i'.

Resumerend: 

Een doji die ondanks de grote stijging van 1,4% wijst op twijfel in combinatie met een grote stijgende wig in de uurgrafiek doet me er vooralsnog van uit gaan dat een daling aanstaande is. Hard kan ik deze aanname echter nog niet maken. De uitbraak uit de wig heeft nog niet plaatsgevonden en het patroon is daarom nog niet af. Ik let morgen zowel op de bovenste lijn als op de onderste lijn van dit patroon. Breken we naar boven uit dan is dat een teken van kracht, bij een stijgende wig is een neerwaartse uitbraak namelijk gebruikelijk. Komen we boven de wig dan is een heroverweging dus noodzakelijk, de AEX zou zich daarmee namelijk een weg naar boven banen. Komen we nochtans onder lijn i dan zetten we de daling voort en gaan naar 323,2 of lager.

En dan nog dit...

Wij staan met onze kleine AEX natuurlijk altijd bloot aan invloeden van buitenaf. Zo moeten we 's morgens rekening houden met het koersverloop in Azië. De Japanse beurs is daar van groot belang, daarom kijk ik in de ochtend altijd even wat men daar gedurende onze nachtelijke uren heeft gedaan. Dat doe ik met name aan de hand van de daggrafiek, die ik vanavond daarom weer eens wil bespreken.

  • De Nikkei kent momenteel een dalende lijn, in dit geval door de aanwezigheid van lijn z is dat ook in letterlijke zin het geval. De recente daling heeft de index onder alle relevante Fibonacci niveaus van de laatste opwaartse beweging gebracht en die niveaus heb ik daarom weggelaten. De situatie is simpel, zolang de Nikkei onder lijn z noteert is de index onderweg naar de stippellijn rond 9865. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst dinsdag 18 mei 2010, 19.08u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates en aandelenanalyse:

18 mei 09.15u: Sprong omhoog door kentering VS

18 mei 10.00u: Stijgende wig AEX in ontwikkeling

18 mei 11.00u: AEX richting onderkant patroon

18 mei 12.00u: Steun index in zone 327,8 - 328

18 mei 13.15u: AEX gestegen vanaf het vloertje

18 mei 14.00u: Omhoog door tweede aanvalsgolf

18 mei 15.00u: Optimisme troef aan het Damrak

18 mei 16.00u: Boeiend rond bovenkant patroon

18 mei 17.00u: AEX nu bij onderkant van de wig

Imtech: Sterk gepresteerd, nu bezig met correctie

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven