ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 100510

  • De aandelenmarkt heeft vandaag enthousiast gereageerd op het vangnet dat Europa heeft opgetuigd voor Zuid-Europese landen mochten die in problemen geraken. De AEX steeg met 7,33% en heeft daarmee in één dag meer dan de helft goedgemaakt van de daling die zich vanaf 26 april jongstleden heeft voorgedaan. Dit kunt u zien aan de horizontale magenta stippellijnen, de Fibonacci niveaus over die daling. De AEX is boven het 50% niveau gesloten.

  • De graadmeter is aangekomen bij de stippellijn op 334,9 door oude bodems. Rond deze stippellijn kan weerstand liggen.

  • Laat ik voor de volledigheid ook de andere mogelijke weerstandsniveaus noemen. Het betreft het 61,8% niveau rond 339, de stippellijn rond 342,2 en de top rond uit januari van dit jaar rond 345,6. Zou de beursgraadmeter deze grenzen weten te passeren dan kan worden voorkomen dat er een lagere top ontstaat onder 358,2.

  • Ontstaat er wel een lagere top onder 358,2 dan kan het alsnog mislopen op de beurs. Komt er namelijk een lagere top en dalen we vervolgens in de richting van de bodem van afgelopen vrijdag dan heeft men te vroeg gejuicht. Dit is zolang we niet daadwerkelijk boven 358,2 zijn gekomen een reële mogelijkheid, waar ik dus terdege rekening mee houd. 

AEX daggrafiek BB 100510

  • De stijging van vandaag heeft in de daggrafiek met Bollinger Bands gezorgd voor een normalisatie van het beeld. De AEX is na een lang verblijf buiten de banden namelijk teruggekeerd binnen de indicator. We kunnen ons nu op de middellijn gaan richten. Die lijn behoort als we verder zouden stijgen tot de potentiële weerstandslijnen. De trend blijft ondanks de grote procentuele stijging van vandaag zolang we ons onder die lijn bevinden naar beneden gericht.

AEX uurgrafiek 100510

  • In de uurgrafiek ziet u dat het slot dichtbij de bij de daggrafiek vermeldde stippellijn rond 334,9 uit is gekomen. De lijn is nog niet als doorbroken te beschouwen, wat wil zeggen dat ik nog niet kan zeggen of we de vervolgstap naar het 61,8% niveau rond 339 al dan niet gaan zetten. Dat is afwachten.

AEX kwartiergrafiek 100510

  • Afwachten hebben de grote spelers op de beurs aan het eind van de handel niet gedaan. Zij gebruikten de slotveiling om de beursindex nog even snel boven de top te zetten die in de middag was ontstaan. We zullen morgen de werkelijke waarde van deze actie kennen, want die hangt uiteraard af van de vervolgbeweging.
  • Steun ligt er rond 331,5. Zouden we onder die grens komen dan gaan we corrigeren op de stijging van vandaag, een correctie die ik dan aan de hand van Fibonacci lijnen zal volgen en beoordelen.

Resumerend: 

Europa staat garant voor de Zuid-Europese lidstaten, een boodschap waardoor de Europese indices naar boven zijn geschoten. De AEX boekte een winst van 7,33%. Belangrijk voor het toekomstig verloop is nu de vraag of de markt in staat zal zijn de beursindex boven de laatste top rond 358,2 te brengen. Is dat namelijk niet het geval, ontstaat er een lagere top onder 358,2 en komen we alsnog onder de bodem van afgelopen vrijdag dan zijn de rapen gaar. Dat zou namelijk een enorme koersval veroorzaken. Hier ga ik uiteraard scherp op letten, want ik wil me er -mocht die ontwikkeling zich voordoen- uiteraard niet door laten verrassen. Vanaf het punt waar we nu staan is de markt theoretisch echter in de gelegenheid om haar beursgraadmeter naar en boven 358,2 te brengen, al zal dat vanaf een drievoudig steunniveau bepaald geen sinecure zijn. Meestal volgt er dan namelijk een lagere top. Het slot van vandaag lag bij het potentieel weerstandsniveau 334,9, hier kan eventueel al zo'n top ontstaan. Stijgen we evenwel verder dan kan er nog weerstand liggen rond 339, 342,2 en 345,6. Hoewel velen dat nu al doen kunnen we pas boven die laatste grens opgelucht ademhalen, dan pas namelijk kunnen we door naar 358,2 of hoger. Morgen let ik uiteraard op de opening, stijgen we namelijk direct verder dan gaan we naar 339. Daar moet dan uit het koersverloop duidelijk worden of we nog doorgaan naar boven. Belanden we daarentegen onder 331,5 dan gaat het om een correctie op de stijging van vandaag, een correctie die ik dan in de updates met behulp van nieuwe Fibonacci lijnen zal beoordelen.

En dan nog dit...

De Europese maatregel die met veel bombarie en persconferenties bekend is gemaakt was bedoeld om de euro te ondersteunen, zo werd het althans gepresenteerd. Ik zie dat anders. Er werd een vangnet opgetuigd waarmee het losse monetaire beleid van Zuid-Europese landen voortaan het gangbare Europese beleid lijkt te gaan worden. De zuidelijke lidstaten hebben gebruik makend van de onrust op de financiële markten hun kans gegrepen en extra ondersteuning voor zichzelf geregeld voor het geval dat nodig is. Duitsland en Nederland hebben het nakijken, want financiële degelijkheid kent men in het zuiden van Europa nu eenmaal niet in de mate waarin wij het kennen. Dat heeft de geschiedenis ons wel geleerd. Het nieuwe Europa wordt als men niet snel met aanvullende regels op de proppen komt een continent met een losse financiële moraal. Het meest wrange van het verhaal is nog dat het de euro vandaag nauwelijks geholpen heeft. Dit is verklaarbaar. Ten eerste is het lang niet zeker dat de euro vorige week onder druk stond door de perikelen in Zuid-Europa. Ik hanteer zoals ik in mijn column Carry-trades vormen nu een probleem voor Beursplaza betoogde de veronderstelling dat de druk op de munt wordt veroorzaakt door teruggedraaide carry-trades. Als deze veronderstelling klopt helpt de Europese actie de munt niet. Men gaat dan immers met de aanname dat de daling wordt veroorzaakt door speculatie tegen de euro uit van de verkeerde premisse. Ten tweede gaat de Europese Centrale Bank staatsobligaties kopen, de zogenaamde nucleaire optie genoemd vanwege het gigantische inflatierisico dat eraan verbonden is. Per saldo komt neer op het bijdrukken van euro's, ook wel quantitative easing genoemd. Dit zal de munt geen goed doen, zo realiseert de markt zich. Het resultaat is dat de euro maar in beperkte mate is gestegen, zoals u in onderstaande daggrafiek ziet.

  • De munt noteerde vanavond om 18.30u een half procent boven het slot van afgelopen vrijdag. De stand was gedurende de dag overigens nog wel hoger, want de euro bereikte op een haar na het 50% Fibonacci niveau van de daling $1,37 - $1,25. In veiligheid is onze eenheidsmunt echter pas na een stijging boven het 61,8% niveau rond $1,325 en de daaraan voorafgaande top rond $1,333. Zolang er geen wisselkoers boven die laatste grens tot stand komt is de kans aanwezig dat de euro de dalende trend voortzet en alsnog onder de recente bodem rond $1,25 geraakt. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst maandag 10 mei 2010, 19.25u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

10 mei 09.15u: AEX in 15min handel 4,3% hoger

10 mei 10.00u: AEX rond potentiële weerstanden

10 mei 11.00u: AEX is door 38,2% niveau heen

10 mei 12.00u: Stijging heeft voor wig gezorgd

10 mei 13.00u: Onder wig, maar snel weer omhoog

10 mei 14.00u: AEX staat op 50% Fibonacci niveau

10 mei 15.00u: Graadmeter bij 50% grens gebleven

10 mei 16.00u: Situatie in AEX is niet veranderd

10 mei 17.00u: Fibonacci grens nog altijd barrière

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven