ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 070510

  • Pompen, pompen en nog eens pompen, dat is wat men de afgelopen maanden met behulp van S&P500 futures op de aandelenmarkten heeft gedaan. Deze week kreeg de markt loon naar werken, al zal dit niet het loon zijn dat men in gedachten heeft gehad. De markten dachten de indices ongestraft naar boven te kunnen brengen. Dag na dag werden dalingen gerepareerd met behulp van deze futures en kwam er "spontaan" extra vraag op momenten dat de AEX-index weerstand ondervond. Ik heb daar vele malen over geschreven. Deze week kreeg de markt dan het lid op de neus. Je kunt indices niet straffeloos op een kunstmatige manier naar boven blijven brengen, ook al is de toegepaste tactiek nog zo slim, zo blijkt maar weer eens. Op een zeker moment kom je dan toch jezelf tegen en dat is deze week gebeurd. Extra vervelend overigens voor alle nieuwe beleggers die gelokt door de vele televisiereclames recent voor het eerst in de markt zijn gestapt. Zij zijn direct het slachtoffer.

  • De AEX is deze week 9,7% gedaald en het zal u duidelijk zijn dat de engulfing bearish line die vorige week ontstond hiermee als toppatroon is bevestigd. Ik heb vanwege deze top nieuwe Fibonacci lijnen in de grafiek getekend, namelijk lijnen over de stijging 195 - 358,2. Doel is hiermee potentiële lange termijn steunniveaus te bepalen. De niveaus die ik op die manier "gevonden" heb zijn het 38,2% niveau rond 296, het 50% niveau rond 277 en het 61,8% niveau rond 257. Het zijn afgeronde waardes, want getallen achter de komma zijn voor Fibonacci niveaus in lange termijn perspectief geplaatst niet interessant.

  • Een ander mogelijk steunniveau hebben we al bereikt, dat is namelijk de stippellijn rond 311,5 door voorgaande bodems. Zakken we door dit niveau dan wordt de magenta stippellijn rond 296 het eerstvolgende richtpunt. Er kan rond 311,5 echter ook een bodem ontstaan. De markt vond de index hier immers in februari nog koopwaardig. Als men de angst waar de markt nu duidelijk mee bevangen is wat van zich af weet te schudden is de mogelijkheid zeker aanwezig dat men hier toch weer besluit om te gaan kopen. De komende week zal het ons leren.

AEX daggrafiek 070510

  • Het koersverloop ziet er echter op dit moment niet bepaald vertrouwenwekkend uit. Angst overheerst de markt en dat komt niet zomaar goed. Hoewel er een bodem zou kunnen ontstaan geeft deze grafiek me bepaald niet het vertrouwen daar al op te kunnen rekenen.

  • De AEX is teruggekeerd op de stippellijn rond 311,5, een interessant punt. Eind februari namelijk leek deze lijn de neklijn te gaan worden van een hoofd en schouders patroon. Dat patroon werd door plotselinge vraag echter niet afgerond. Wie de partijen zijn die de index begin maart tegen dit patroon in naar boven hebben gejaagd weet ik niet, maar zij hebben de markt bepaald geen dienst verleend. De index is met gezwinde spoed teruggekeerd naar de lijn en kan er nu alsnog doorheen zakken, zoals dat eigenlijk begin maart al had moeten gebeuren. We zullen het volgende week zien. Dalen we verder dan gaan we naar 297, eveneens een lijn waar een hoofd en schouders patroon had kunnen ontstaan, maar niet ontstond.

AEX daggrafiek BB 070510

  • De Bollinger Bands geven me alle aanleiding om rekening te blijven houden met een terugkeer binnen de banden, dat deden zij de voorgaande dagen eigenlijk al. Statistisch gezien moet 95,4% van de slotstanden binnen deze banden vallen, maar het negatieve sentiment is dermate sterk dat de markt zich nog geen hersteltijd heeft gegund. Iedereen rent nu naar de uitgang, aan statistiek heb je onder deze omstandigheden niet veel. Ik werk echter altijd op dezelfde manier, bij een stand buiten de banden houd ik vanwege de 95,4% regel rekening met een terugkeer binnen de indicator en daar wijk ik niet van af.

AEX uurgrafiek 070510

  • Om reden van een mogelijk herstel heb ik daarom Fibonacci lijnen geplaatst in de uurgrafiek en wel over de daling 358,2 - 307,9. Omdat ik echter nog niet zeker weet of wel gaan herstellen van de val heb ik de lijnen vooralsnog grijs getekend. Mogelijke weerstandsniveaus zouden we bij een stijging vinden rond 319,8, 327,1, 333,1 en 339.

  • Kijkt u overigens eens naar de enorme beweging die zich sinds 26 april jongstleden heeft voorgedaan. Een schaalverdeling met een hoogteverschil van 50 punten tussen het hoogste en het laagste punt is bijzonder in een uurgrafiek. Het geeft aan hoe heftig de beweging was.

  • Eén aspect heb ik nog niet vermeld en dat is het gap dat vandaag tussen 323,2 en 325,2 open is gebleven. Gaps worden meestal gesloten, waardoor we een mogelijke terugkeer naar 325,2 in het achterhoofd moeten houden.

AEX kwartiergrafiek 070510

  • Tot slot bespreek ik zoals gewoonlijk de kwartiergrafiek. Hierin heb ik Fibonacci lijnen getrokken tussen de top rond 323,2 en de bodem rond 307,9. Willen we naar het gap terug kunnen keren dan zal het 61,8% niveau rond 317,4 uitgenomen moeten worden. Komen we daarentegen onder 307,9 dan zetten we de daling voort.

Resumerend: 

De AEX is deze week 9,7% gedaald, wat in de weekgrafiek een duidelijke top opgeleverd heeft. Dit bracht me ertoe om de mogelijke steunniveaus te bepalen, het gaat om 311,5, 296, 277 en 257. Het eerste niveau is het niveau waar we deze week geëindigd zijn. Er zou hier een bodem kunnen ontstaan, temeer daar we in de daggrafiek met Bollinger Bands zo langzamerhand terug zouden moeten keren binnen de banden en we in de uurgrafiek nog een gap te sluiten hebben. Maandag let ik op 317,4, een stijging boven dat punt start een herstelbeweging. Weerstand kan er bij een stijging liggen rond 319,8, 327,1, 333,1 en 339 en uiteraard bij de bovenkant van het gap rond 325,2. Komen we daarentegen onder 307,9 dan houdt de rampspoed waardoor de beurs nu geplaagd wordt aan en begeven we ons naar 297 of 296, twee vrijwel samenvallende steunniveaus in respectievelijk de daggrafiek en de weekgrafiek.

En dan nog dit...

Op 24 maart jongstleden bepaalde ik een koersdoel van $1,25 voor de euro. Dat doel hebben we gisteren bereikt. Wat dit betekent wil ik u vanuit lange termijn perspectief laten zien, dus aan de hand van de maandgrafiek.

  • De laagste koers gisteren was $1,251, waarmee ik het doel als bereikt beschouw. Je kunt het immers nooit op een duizendste achter de komma zeggen. De stippellijn die we nu vrijwel bereikt hebben is een erg belangrijke lijn. De euro vond hier zoals u in de grafiek ziet namelijk al meerdere malen steun. Een eventuele daling onder deze grens zou dan ook een zeer negatieve ontwikkeling zijn en een forse duikeling van de munt kunnen geven. Een daling naar $1,17, het volgende steunniveau, zou het in ieder geval geven. Lagere koersen zouden dan echter ook heel wel mogelijk worden. Klapt u het patroon boven de stippellijn op $1,25 maar eens naar beneden om. Komende week moet blijken of er een bodem ontstaat, dat wordt dus een spannende week voor onze geplaagde munt. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst vrijdag 7 mei 2010, 19.48u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

7 mei 09.15u: AEX drie procent lager geopend

7 mei 10.00u: Stijgende wig bij beweging in gap

7 mei 11.00u: AEX naar beneden uit wig gebroken

7 mei 12.00u: Hogere bodem voor de beursindex

7 mei 13.00u: Index terug bij top van vanmorgen

7 mei 14.00u: Opnieuw een voortzettingspatroon

7 mei 15.00u: Uitbraak AEX naar boven mislukt

Corio: Naar beneden uit lange zijwaartse beweging

7 mei 16.00u: Enorme strijd rond onderzijde vlag

7 mei 17.00u: AEX afgelopen uur scherp gedaald

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven