ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 080610

  • De beursindex is vandaag verder gedaald en heeft met een laagste punt van 311,8 de cruciale stippellijn die rond 311,5 ligt vrijwel bereikt. Om uw geheugen op te frissen, deze lijn speelde op 25 mei jongstleden een rol bij de vorming van een groot hoofd en schouders patroon. Dit patroon bleef doordat de index vervolgens terugkeerde boven 311,5 slechts één dag geldig. We zijn vandaag vrijwel teruggekeerd bij dit niveau en zijn daarmee in een cruciale fase gekomen. Zakken we opnieuw door deze grens en blijven we daar het resterende deel van de week onder dan wordt vrijdag in de weekgrafiek alsnog dit hoofd en schouders patroon afgerond. De herstelbeweging die eind mei plaats vond zou dan tevergeefs zijn geweest.

  • Iets boven 311,5, namelijk op 312,8, ligt het 61,8% Fibonacci niveau van de stijging 301,5 - 330,3. Het gegeven dat we boven dit niveau gesloten zijn maakt bodemvorming mogelijk.

AEX daggrafiek BB 080610

  • Bezie ik de ontwikkeling in de daggrafiek met Bollinger Bands dan zouden we nog verder kunnen dalen, namelijk naar de onderzijde van deze indicator. De banden bieden hiervoor echter geen garantie, ze zeggen slechts dat het mogelijk is. Veel hebben we hier in concrete zin dus niet aan.

AEX uurgrafiek 080610

  • Vanmiddag werd in de uurgrafiek de vlag h-h' afgerond en de uitbraak leek uit te monden in een vervolg naar boven. De laatste candle heeft het beeld evenwel veranderd. Deze past niet meer bij het patroon. Op een vlag die ontstaat in een neerwaartse beweging hoort namelijk een daling te volgen en niet een terugkeer naar de onderzijde van het patroon. Ik doe dan ook niets meer met de vlag en heb deze uit de kwartiergrafiek verwijderd.

AEX kwartiergrafiek 080610

  • De reden dat ik de vlag niet meer kan gebruiken zijn de laatste twee candles in de kwartiergrafiek. De voorlaatste candle is die van 17.15u tot 17.30u, de laatste de candle van de slotveiling. De AEX is in deze twee candles gestegen van 312 naar 314,8, wat neerkomt op een stijging van 0,9%. Kopers zetten fors in op bodemvorming in de buurt van de stippellijn rond 311,5 en het 61,8% niveau rond 312,8 waar ik bij de daggrafiek over schreef. Morgen moet blijken of deze inzet terecht was.
  • Dit hangt aan de bovenzijde af van de beweging ten opzichte van de top rond 315,2. Breken we door die grens dan wordt de dubbele bodem die vandaag rond 311,8 is ontstaan een W-vormig bodempatroon dat een koersdoel van 318,6 brengt.
  • Belanden we daarentegen onder de dubbele bodem rond 311,8 dan zetten we de daling voort en zakken naar ik veronderstel ook door 311,5. In dat geval keren we ergens deze week naar ik aanneem terug naar de bodem rond 301,5.

Resumerend: 

De AEX heeft vandaag de combinatie van de stippellijn rond 311,5 en het 61,8% niveau rond 312,8 in de daggrafiek bereikt. Het koersverloop hier is cruciaal voor het vervolg, iets dat de markt gezien de laatste twee candles in de kwartiergrafiek erg goed voelt. Er kan in principe een bodem ontstaan, maar dan moeten we wel boven de dubbele bodem rond 311,8 blijven en door de laatste top rond 315,2 in de kwartiergrafiek blijven. Dit zou een W-vormige bodem met een doel van 318,6 geven en de kans op nieuwe bodemvorming in de daggrafiek brengen. Geraken we daarentegen onder 311,8 dan zakken we naar ik aanneem ook door de stippellijn rond 311,5, wat een stap zou zijn in een terugkeer naar de bodem rond 301,5. 

En dan nog dit...

Het is erop of eronder voor de Amerikaanse Dow Jones. De beursgraadmeter bereikte gisteren een niveau waar het koersverloop doorslaggevend is voor het toekomstig verloop van de index.

  • De stippellijn waar het om gaat is die op 9835. De Dow Jones is daar vorige maand al twee keer doorheen gezakt. Met name de tweede keer op 25 mei jongstleden was belangrijk. Zou de index die dag namelijk geen hammer gevormd hebben en onder de voorgaande bodem zijn gesloten dan was een enorm groot hoofd en schouders patroon afgerond. Dit patroon zou een koersdoel gehad hebben van 8400 punten. De Dow veerde echter op en het patroon werd niet gecompleteerd met een uitbraak naar beneden.
  • Nu is de index opnieuw aangekomen bij dit niveau en zie daar, er zijn weer kopers in beeld gekomen die snel gereageerd hebben op de daling onder de voorgaande bodem. Het laagste punt van deze beursdag ligt tot dusverre rond 9760. Sluit de Dow Jones onder dat niveau dan houdt dat alsnog de afronding van het hoofd en schouders patroon in dat eind mei werd voorkomen. Het patroon zou een dubbele rechterschouder hebben, maar de betekenis en het doel zouden hetzelfde zijn. 
  • Een deel van de Amerikaanse markt doet vandaag haar uiterste best om het zover niet te laten komen. Het lijkt me een gevecht tegen de bierkaai, het kan haast niet anders of het komt op een zeker moment van een doorbraak. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst dinsdag 8 juni 2010, 19.19u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

8 jun 09.15u: Openingswinst AEX snel verdampt

8 jun 10.00u: De markt probeert het naar boven

8 jun 11.00u: AEX door voorgaande bodems gezakt

8 jun 12.00u: Index is rond 312,8 blijven hangen

8 jun 13.00u: Vlag in kwartiergrafiek van AEX-index

8 jun 14.00u: AEX na daling al snel terug in de vlag

8 jun 15.00u: Nieuwe lijn zorgt voor nieuwe vlag

BAM: De dalende trend met een gap voortgezet

8 jun 16.00u: Vlag afgerond in grafieken van AEX

8 jun 17.00u: AEX staat op bodem van vanmorgen

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven