ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 040610

 • De candle van deze week is groen en de beurs heeft ten opzichte van vorige week dus winst weten te boeken. Het gaat overigens maar om een winst van 0,18% en die hebben we alleen te danken aan een koerssprong van 320,6 naar 321,2 die vandaag in de slotveiling plaats vond. Was die allerlaatste beweging er niet geweest dan was de candle rood geweest.

 • De candle is een zogenaamde doji, een candle waarvan het smalle lichaam aangeeft dat de opening van afgelopen maandag en het slot van vandaag dicht bij elkaar lagen. De beurs werd geplaagd door twijfel, want zij wist ondanks bewegingen omhoog en omlaag geen richting te kiezen.

 • De consequentie van de twee voorgaande punten is dat de candle van vorige week, een hammer, niet bevestigd is als bodem. Daarvoor had er namelijk een langere groene candle moeten staan. Dit wil zeggen dat er de komende week vanuit de weekgrafiek geredeneerd zowel een stijging als een daling kan komen.

AEX daggrafiek 040610

 • De daggrafiek toont ons vandaag een bizar koersverloop. Kopers wisten de AEX vanmorgen namelijk op winst te zetten, om precies te zijn 1,3%. De markt meende vooruit te moeten lopen op goede Amerikaanse arbeidsmarktcijfers die vanmiddag rond 14.30u op het programma stonden. Laten het nu net die cijfers zijn die ervoor gezorgd hebben dat de AEX uiteindelijk een verlies van 1,8% aan de broek heeft gekregen. Waarom er vanmorgen zo gekocht werd is me overigens een raadsel. Behoedzaamheid voorafgaand aan cijfers is kennelijk iets dat men niet meer kent. Het leek vanmorgen wel een casino, zo werd er ingezet op een vervolg naar boven. Het was de bovenkant van de stijgende wig e-e' waar de stijging ophield en uiteindelijk zijn we onder die wig gesloten. Dit is in deze daggrafiek niet zo goed te zien, maar in de uurgrafiek is al sprake van een duidelijke uitbraak. Wat ons aanstaande maandag te doen staat is volgen of de neerwaartse beweging wordt voortgezet, zodat de uitbraak ook in deze daggrafiek beter zichtbaar wordt. Dalen we inderdaad verder dan is de wig definitief afgerond en hervatting van de neerwaartse trend een feit. Deze trend kan ons vervolgens naar 301,5 of lager brengen, mits er aan de voorwaarde van een daling onder een paar potentiŽle steunniveaus wordt voldaan. Die som ik op bij de uurgrafiek.

 • De onderkant van de wig ligt aanstaande maandag rond 324. Zouden we die dag terugkeren boven deze grens dan moeten we alsnog een vraagteken zetten bij deze uitbraak. Ik verifieer dit uiteraard mochten we stijgen. De markt en de manier van denken van de laatste tijd kennende zal men graag boven 324 openen. Het zal van het koersverloop elders en van eventuele nieuwsberichten afhangen of dit lukt.

AEX daggrafiek BB 040610

 • De AEX is in de daggrafiek met Bollinger Bands teruggekeerd onder de middellijn, wat in theorie kan leiden tot een daling naar de onderste lijn van deze indicator.

AEX uurgrafiek 040610

 • In de uurgrafiek ziet u de Fibonacci correctieniveaus die ik vanmiddag heb getekend, het betreft de magenta stippellijnen rond 319,9, 316,4 en 312,8. Deze stippellijnen zijn in het geval we verder dalen mogelijke steunniveaus. Verder kan de stippellijn rond 311,5 eventueel nog kopers in de markt lokken. Zouden we onder 311,5 uitkomen dan keren we naar alle waarschijnlijkheid terug naar 301,5, want de lijnen van het gap dat op 26 mei jongstleden ontstond spelen na zo'n lange tijd geen rol meer.

AEX kwartiergrafiek 040610

 • In de kwartiergrafiek ontstond vandaag een rechthoek. Een deel van de markt heeft hard gevochten om een definitieve uitbraak uit dit patroon te voorkomen. Deze ontwikkeling geeft ons nu twee grenzen om aanstaande maandag bij opening mee te gaan werken, namelijk de bodem rond 320,2 en bovenkant van de rechthoek rond 322,4. 
 • Komen we boven deze laatste grens dan gaat de AEX de onderzijde van de wig e-e' testen. Deze lijn zal normaal gesproken weerstand zijn, maar als je de manier ziet waarop er tegenwoordig met S&P500 futures stijgingen worden gerealiseerd zal ik zeker goed volgen of lijn e al dan niet doorbroken wordt. Een stijging boven lijn e zou de wig namelijk ongeldig maken, op voorwaarde dat we vervolgens ook boven die lijn blijven.
 • Onder 320,2 ligt de zaak gemakkelijk, ik werk dan als richtpunten het lijstje 319,9, 316,4, 312,8 en 311,5 af en kijk bij elk van deze punten of er eventueel een bodem wordt gemaakt.

Resumerend: 

De potentiŽle bodem van vorige week is niet bevestigd en de AEX is naar beneden uit een stijgende wig gebroken, dat zijn de belangrijkste aspecten van het koersverloop van deze week. Het wijst op een vervolg naar beneden, dat er komt zodra we onder 320,2 komen. Er kan dan steun liggen rond 319,9, 316,4, 312,8 en 311,5, bij elk van deze niveaus check ik dus of er eventueel een bodem ontstaat waardoor we niet verder dalen. Zouden we onder 311,5 komen dan neem ik aan dat we naar 301,5 of lager gaan. Stijgen we aanstaande maandag echter en brengt dat ons boven 322,4 dan gaan we de onderzijde van de wig testen. Die ligt globaal rond 324. De markt zal graag een stijging boven die grens tot stand brengen, want dat zou de wig ongeldig maken. Normaliter mag er echter weerstand verwacht worden bij de onderzijde van het patroon, waarna de daling wordt hervat.

En dan nog dit...

De euro is vandaag door een belangrijk steunniveau gezakt, iets dat zich overigens door middel van een dalende trendlijn al aankondigde. De munt houdt de dalende trend ten opzichte van de dollar vast.

 • Het is lijn z die ik vorige week vrijdag tekende die ons uiteindelijk verder naar beneden heeft gedwongen. De euro wist namelijk niet door deze lijn te breken, waarmee de neerwaartse trend intact gebleven is. Het eerstvolgende belangrijke steunniveau is nu de stippellijn door de bodem uit 2005. Deze ligt rond $1,164 en vormt na de daling van vandaag een natuurlijk koersdoel. Omdat afgeronde waardes mensen bij deze munt wat zeggen houd ik het maar aan de veilige kant en richt me op $1,17. Dit doel blijft zeker intact zolang we met onze munt binnen het dalend  trendkanaal blijven dat de lijnen z en z' samen vormen. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst vrijdag 4 juni 2010, 19.25u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

4 jun 09.15u: Beursindex valt top van gisteren aan

4 jun 10.00u: De markt voelt zich wel erg zeker

4 jun 11.00u: AEX in nabijheid van bovenkant wig

4 jun 12.00u: Bovenzijde wig is intact gebleven

4 jun 13.15u: AEX alsnog het gap aan het sluiten

4 jun 14.00u: Op en neer rond slot van gisteren

4 jun 15.00u: Beursindex naar beneden uit wig

4 jun 16.00u: Rechthoek in kwartiergrafiek AEX

4 jun 17.00u: AEX klein stukje onder het patroon

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven