ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 030610

 • De AEX heeft vandaag een sprong naar boven gemaakt waarbij het 50% Fibonacci niveau van de daling 358,2 - 301,5 werd bereikt. Dit is een potentieel weerstandsniveau. Zouden we dit overigens uitnemen dan wordt het 61,8% niveau rond 336,6 vanuit de Fibonacci methode gezien het volgende doel.

 • Bij deze sprong ontstond een gap waarvan het deel tussen 322,8 en 326,6 nog open bleef. Ik neem op grond van het gegeven dat gaps meestal gesloten worden aan dat we nog terug gaan keren naar de onderzijde van dit overgeslagen gebied. Onderweg zijn er nog wel twee mogelijke steunniveaus die zo'n terugkeer naar 326,6 nog zouden kunnen voorkomen, daarover bij de kwartiergrafiek meer.

 • Eerst komen er nog wat andere grafieken aan bod, waaronder hieronder een extra daggrafiek die ik heb geplaatst omdat zich een belangrijk patroon zou kunnen ontwikkelen dat ik niet onbesproken wil laten.

AEX daggrafiek 030610 (2)

 • Stel dat we morgen namelijk inderdaad dalen dan ontpopt zich een interessant patroon in de grafiek, te weten de steile stijgende wig e-e' die ik in deze extra daggrafiek heb getekend. Een uitbraak naar beneden door lijn e zou de afronding van dit patroon zijn, iets waar ik in het geval van een daling zoals u begrijpt zeker op zal gaan letten.

 • Zouden we morgen stijgen dan kan lijn e' eventueel een begrenzing vormen.

AEX daggrafiek BB 030610

 • De koerssprong heeft er in de daggrafiek met Bollinger Bands voor gezorgd dat we de trend vanuit deze indicator bezien niet meer naar beneden gericht mogen noemen. Dit blijft zo zolang de AEX zich boven de middellijn handhaaft. Die middellijn kan vanaf nu een steunlijn worden.

AEX uurgrafiek 030610

 • De markt heeft de dag afgesloten met twee rode candles in de uurgrafiek, waarmee een eerste aanzet werd gegeven tot het sluiten van het gap dat oorspronkelijk ontstond. Het deel tussen 322,8 en 326,6 bleef open, het overbruggen van dit deel staat dus voor morgen nog op de agenda. We moeten daarvoor uiteraard allereerst de stap onder 326,6 maken. 

 • Nemen we die stap onder 326,6 niet dan dan is het de bedoeling van de markt het gap open houden, wat zou lukken mochten we naar boven door de top van vandaag rond 329,8 breken.

AEX kwartiergrafiek 030610

 • Ervan uitgaand dat we morgen terugkeren naar 322,8 moet ik constateren dat er behalve 326,6 nog twee potentiŽle steunniveaus zijn, te weten het 38,2% niveau rond 325,6 en het 50% niveau rond 324,3. Beide Fibonacci niveaus kunnen een terugkeer naar 322,8 voorkomen. Het 61,8 % niveau rond 322,9 ligt min of meer ter hoogte van de onderkant van het gap, wat de kans op het sluiten van het gap sterker maakt. Bij een daling onder 326,6 dienen we in elk geval rond 325,6 en 324,3 te kijken of er zich eventueel bodemvorming voordoet.

Resumerend: 

Onze beursindex heeft met een fikse sprong het 50% Fibonacci niveau in de daggrafiek bereikt. Daar dit een potentieel weerstandsniveau is en het gap van vanmorgen nog niet gesloten is houd ik rekening met een terugkeer naar het hoogste punt van gisteren rond 322,8. We moeten daartoe nog wel door 326,6 zakken. Doen we dat dan is het vervolgens zaak om rond 325,6 en 324,3 te controleren of er zich eventueel een bodem voordoet. Is dat niet geval dan gaan we naar 322,8 of lager. Ik let dan tevens goed op de mogelijke afronding van de stijgende wig e-e' die ik in een extra daggrafiek tekende. Blijft het sentiment morgen daarentegen sterk en stijgen we morgen tot boven 329,8 dan breken we in de daggrafiek door het 50% niveau. Het gap blijft in dat geval vooralsnog open. Het betekent vanuit de Fibonacci lijnen in de daggrafiek een mogelijke stijging naar 336,6, waarbij lijn e' echter als bovenkant van de potentiŽle wig nog een obstakel zou kunnen zijn.

En dan nog dit...

Gisterenavond schreef ik over de Eurostoxx50, om reden dat deze index nog niet door een dalende trendlijn was gebroken en de AEX al wel. De AEX blijkt de voorloper te zijn geweest, de Eurostoxx50 is vandaag gevolgd.

 • Ondanks het gegeven dat de AEX gisteren al door de dalende lijn w in de daggrafiek brak en de Eurostoxx50 dat vandaag pas met lijn m deed is de gelijkenis tussen de koerspatronen treffend. We zagen in de extra daggrafiek van de AEX een stijgende wig in ontwikkeling en eenzelfde patroon doet zich in deze grafiek eveneens voor. 
 • De candle van vandaag is een inverted hammer en wijst op mogelijke topvorming. 
 • Mijn aandacht richt ik morgen en eventueel volgende week op het verloop ten opzichte van lijn n. Mocht de Eurostoxx50 namelijk naar beneden door die lijn breken dan wordt de wig afgerond. Een wig ontwikkelt zich meestal halverwege een beweging, wat wil zeggen dat ons in dat geval nog het een en ander in negatieve zin te wachten staat. Lijkt me een uitstekende reden om vooralsnog sceptisch te staan ten opzichte van de koerssprong die de Europese beurzen vandaag hebben gemaakt. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst donderdag 3 juni 2010, 19.22u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

3 jun 09.15u: Grote openingswinst voor de AEX

3 jun 10.00u: Bovenkant gap wordt verdedigd

3 jun 11.00u: Twee inverted hammers in uurgrafiek

3 jun 12.00u: Candles uurgrafiek bevestigd als top

3 jun 13.00u: AEX klein stukje het gap in gegaan

3 jun 14.00u: Beleggers heel zeker van hun zaak

3 jun 15.00u: Stijging na matige cijfers uit VS

3 jun 16.15u: Nu wel daling op Amerikaanse cijfers

3 jun 17.00u: Gap AEX is voor een deel gesloten

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven