ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 270710

  • De candle van vandaag is groen, maar de winst die de AEX ten opzichte van gisteren wist te boeken is maar 0,08%. Laten we uit de kleur van de candle dus geen conclusie trekken. Het gegeven dat we nu twee candles op rij hebben waarvan het lichaam effen van kleur is zegt echter wel wat. Het betekent namelijk dat de beurs twee dagen op rij terrein verloren heeft ten opzichte van de opening die 's morgens op de borden kwam. De uiteindelijke winst lag tweemaal onder de openingskoers. Dit wijst niet op kracht. 

  • Er is echter geen toppatroon ontstaan en dat wil zeggen dat we nog best verder zouden kunnen stijgen om naar de stippellijn rond 342 te gaan. Dat is de eerstvolgende weerstandslijn, mochten we erin slagen om toch hoger te reiken met onze AEX-index.

AEX daggrafiek BB 270710

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands is geen verandering opgetreden. Er is ruimte voor een beweging naar de bovenste lijn van de indicator en er is doordat die lijn stijgt mogelijkerwijs sprake van een nieuwe stijgende trend.

AEX uurgrafiek 270710

  • De driehoek g-g' die ik gisteren in de uurgrafiek tekende is overgegaan in een ander patroon, namelijk het licht stijgende kanaal g-h. Onze beurs kan zolang we ons binnen dit kanaal bevinden hoger reiken, wat uiteraard ook het geval zou zijn mochten we naar boven uitbreken.

  • Verlaten we het kanaal g-h daarentegen aan de onderzijde dan is de kans groot dat het om een neerwaartse correctie gaat.

  • Voordat we kunnen spreken over een neerwaartse correctie zou dan eerst echter het patroon van hogere bodems doorbroken moeten worden, waarvan de bodem rond 335,6 de laatste exponent is. Zakken we door lijn g dan houd ik daarom goed in de gaten wat we ten opzichte van dat punt doen.

AEX kwartiergrafiek 270710

  • In de kwartiergrafiek ziet u de Fibonacci lijnen over de stijging 335,6 - 340,6 die ik vanmiddag plaatste. De AEX is onder het 61,8% niveau rond 337,5 geweest, maar deed dat met een hammer waarvan het lichaam erboven bleef. Het niveau is daardoor niet doorbroken, wat inhoudt dat er hier eventueel een bodem zou kunnen ontstaan. Dit is het geval als we morgen direct weten te stijgen.
  • Zakken we alsnog door het 61,8% niveau dan gaan we naar lijn g; Deze lijn kan de daling eventueel nog opvangen. Zouden we naar beneden door lijn g breken dan dalen we naar de stippellijn rond 335,6.

Resumerend: 

Het koersverloop van de afgelopen dagen straalt geen kracht uit, de fut lijkt eruit. Dit wil echter niet zeggen dat we niet toch verder naar boven zouden kunnen gaan. Dat blijft feitelijk namelijk zo zolang we in de uurgrafiek het proces van hogere bodems vasthouden, dus zolang we boven 335,6 zijn. Op dit moment bevinden we ons in het licht stijgend kanaal g-h. Binnen dat kanaal zouden we zowel rond het 61,8% niveau in de kwartiergrafiek als rond lijn g nog steun kunnen hebben. Stijgen we morgen meteen dan wordt de hammer rond het 61,8% niveau in de kwartiergrafiek de nieuwe bodem, waarna we kunnen gaan proberen de bovenzijde van het kanaal te bereiken. Dalen we morgen dan zullen we moeten zien of lijn g steun biedt. Die lijn zou ons nog naar boven kunnen sturen. Zouden we naar beneden door lijn g heen gaan dan keren we terug naar 335,6, alwaar dan moet blijken of de markt aan het patroon van hogere bodems vast weet te houden. 

En dan nog dit...

Gisteren vertelde ik u dat een aantal indices, waaronder de CAC40 waarvan ik de grafiek plaatste, door dalende lijnen door de laatste twee toppen was gebroken. De DAX hoorde daar niet bij, die heeft dat vandaag geprobeerd.

  • Bij de poging om door lijn k te breken is een zogenaamde doji ontstaan en dat is een teken van twijfel. Opening en slot lagen vlak bij elkaar en dat gaf de candle een smal lichaam. Dat lichaam ligt precies op lijn k en die lijn is daardoor eigenlijk nog niet als doorbroken te beschouwen. 
  • Dat is echter niet het belangrijkst. Het hoogste punt van de doji ligt ter hoogte van de vorige top rond 6250 en die top is daardoor evenmin doorbroken. Er kan theoretisch dus nog een dubbele top gevormd worden. Zou dit gebeuren dan zou dit overigens alleen na een daling onder de bodem rond 5905 negatieve consequenties hebben. 
  • Vanuit de huidige plaats zou de Duitse beurs in principe echter nog kunnen trachten alsnog boven 6250 te komen, teneinde bij succes vervolgens verder te kunnen stijgen naar 6330. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 27 juli 2010, 18.35u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates en aandelenanalyse:

27 jul 09.15u: AEX-index naar boven uit driehoek

27 jul 10.00u: Weerstand rond 339,9 nog intact

27 jul 11.00u: Beeld afgelopen uur ongewijzigd

27 jul 12.00u: AEX door top van gisteren gebroken

27 jul 13.00u: Beursindex weer terug onder 339,9

27 jul 14.00u: Daling onder 338,9 snel voorkomen

Wavin: Drie keer steun gevonden op 61,8% niveau

27 jul 15.00u: AEX is blijven liggen onder 339,9

27 jul 16.15u: Beursindex door steunniveau gezakt

27 jul 17.00u: AEX boven 61,8% niveau gebleven

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven