ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 090710

 • De candle van vorige week is deze week bijna geheel teruggedraaid, de beurs heeft deze week sterk gepresteerd. De prestatie is zeker groot in het licht van het hoofd en schouders patroon dat vorige week vrijdag door de daling onder 311,5 ontstond. De stijging van deze week heeft dat patroon ongeldig gemaakt.

 • Het laagste punt van deze week lag rond 306,3 en dat is een waarde die ik de komende weken zeker in gedachten houd. Mochten we daar alsnog doorheen zakken dan gaan de remmen namelijk los. Kopers hebben de index inmiddels al zo vaak omhoog gebracht van een stand rond 311,5 of daaronder dat de opgebouwde belangen enorm moeten zijn. Zouden we alsnog dalen dan moeten velen tegelijkertijd de markt uit, wat hoogstwaarschijnlijk in een felle daling zou uitmonden.

 • Het is echter onduidelijk of het daarvan gaat komen, want de markt vecht wederom voor de realisatie van een opgaande beweging. Relevant is de laatste top rond 343,3. Daar zullen we op zijn minst boven moeten komen wil die opgaande beweging op termijn levensvatbaar zijn. Zolang we niet boven 343,3 zijn geweest let ik daarom scherp op de ontwikkeling ten opzichte van 306,3.

AEX daggrafiek 090710

 • Om te bepalen waar er weerstand zou kunnen liggen voorzag ik de daggrafiek afgelopen dinsdag van Fibonacci lijnen over de daling 343,3 - 306,3. We zijn vandaag aangekomen bij het 50% niveau rond 324,8 en daar ook overheen geweest. Het slot lag er echter onder, waardoor we het niet als doorbroken mogen beschouwen. Er kan hier eventueel dus nog een top ontstaan, daar zal mijn aandacht aanstaande maandag op gericht zijn.

 • De bovenzijde van de candle van vandaag ligt tegen het 50daags exponentieel gemiddelde EMA50, dat is een potentiŽle weerstandslijn waar we rekening mee moeten houden.

 • Het volgende weerstandsniveau is het 61,8% niveau rond 329,1, dat zou het doel worden mochten we door het hoogste punt van vandaag rond 325,9 en daarmee door dit gemiddelde breken.

 • De candle van vandaag is een zogenaamde doji, een candle die twijfel aangeeft. Opening en slot lagen gezien het smalle lichaam dicht bij elkaar, wat tot de conclusie leidt dat de beurs geen richting wist te kiezen. Maandag moet blijken of die twijfel de voorbode is van een omslag of slechts een tijdelijke hapering van de machine.

AEX daggrafiek BB 090710

 • De AEX heeft met de candle van vandaag tevens de middellijn van de Bollinger Bands bereikt. Deze lijn geldt als een potentiŽle weerstandslijn en draagt dus bij aan de mogelijkheid dat we aanstaande maandag voor de weg omlaag kiezen.

AEX uurgrafiek 090710

 • Of we de weg naar beneden nemen is in eerste aanleg afhankelijk van de beweging ten opzichte van de dubbele bodem die vandaag rond 323,1 is ontstaan. Het is pas te zeggen dat we omlaag gaan als we een stand onder die grens bereiken. Zodra dat gebeurt ga ik nieuwe steunniveaus bepalen.

 • Het is nu nog te vroeg om dat te doen, we zouden immers nog naar boven door 325,9 kunnen breken om verder te klimmen met onze AEX. Dit is waar de markt gezien de ontwikkeling van vandaag op aanstuurt. Het feit dat we met de index de stijgende wig q-q' verlieten (lichtgrijs getekend) deed namelijk geen afbreuk aan de stijgingsaspiraties van de beurs. Men wil omhoog met de beursgraadmeter.

AEX kwartiergrafiek 090710

 • We zijn precies tussen de grenzen 323,1 en 325,9 geŽindigd waar het komende maandag primair om draait. Komen we boven dit gebied dan zetten we de stijging voort, komen we eronder dan gaan we een correctie maken op de stijging van de achter ons liggende week.

Resumerend: 

Het hoofd en schouders patroon in de weekgrafiek van vorige week vrijdag is deze week ongeldig geworden. De beurs heeft sterk gepresteerd en de candle van vorige week vrijwel teniet gedaan. Waar het nu op aan komt is de top rond 343,3, daar zullen we namelijk doorheen moeten breken wil de opmars levensvatbaar zijn. Weerstand ligt er rond het 50% niveau in de daggrafiek 324,8 en het hoogste punt van vandaag 325,9. Rekenen we blijvend af met deze grenzen dan kunnen we door naar het 61,8% niveau rond 329,1, dat als belangrijkste potentiŽle weerstand onder 343,3 geldt. Steun vinden we rond 323,1, zouden we onder deze grens komen dan gaan we een correctie maken op de beweging van deze week waarvoor ik dan pas de potentiŽle steunniveaus zal bepalen. Ik let dan overigens ook scherp op het verloop ten opzichte van 306,3. Een eventuele daling daaronder zou de beurs gezien de gedurende vele maanden opgebouwde belangen namelijk in grote problemen brengen. Momenteel is dat nog niet aan de orde, de markt stuurt gezien het feit dat het verlaten van de stijgende wig geen negatieve gevolgen had nog altijd aan op hogere koersen.

En dan nog dit...

Voor alle indices geldt na de opmars van deze week dezelfde vraag, namelijk die of de opmars uiteindelijk sterk genoeg zal blijken om de laatste toppen uit te nemen. Voor de Eurostoxx50 die ik er vandaag uitgepakt heb ligt die rond 2790.

 • De Europa brede index is vandaag gesloten rond het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 2790 - 2500 die rond 2680 is te vinden. Dit is een potentieel weerstandsniveau waar eventueel een top kan ontstaan. De Eurostoxx50 zou vanaf dit punt de daling weer op kunnen pakken en terug kunnen keren naar 2500 en lager.
 • Wordt het 61,8% niveau daarentegen uitgenomen dan volgt een terugkeer naar 2790, wat de kans op een doorbraak van deze top met zich mee zou brengen. De index staat dus alleszins op een belangwekkend niveau. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst vrijdag 9 juli 2010, 19.22u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates en aandelenanalyse:

9 jul 09.15u: Opening op 50% en bovenzijde wig

9 jul 10.00u: Gedaald vanaf bovenkant wig en 50%

9 jul 11.00u: AEX in kwartiergrafiek uit de wig

9 jul 12.00u: Index zijwaarts boven 50% niveau

9 jul 13.00u: Vrijwel geen beweging meer in A'dam

9 jul 14.00u: Nog altijd stilstand op de beurs

9 jul 15.00u: Opnieuw steun AEX rond 50% niveau

Royal Dutch Shell: Steun rond Ä19,75 is bepalend

9 jul 16.15u: AEX in aanval op top van vanmorgen

9 jul 17.00u: Weerstand binnen Bollinger Bands

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven