ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 080710

  • Het koersverloop van deze week heeft alles weg van dat van juli vorig jaar. In het begin van die maand ontstond er destijds een hoofd en schouders patroon, maar dat werd door een stijging in de vakantieperiode ongeldig gemaakt. Hetzelfde gebeurt nu met het hoofd en schouders patroon dat afgelopen vrijdag ontstond. Beleggers maken tegenwoordig optimaal gebruik van de zomerperiodes bij het voorkomen van correcties. Vorige week vrijdag zagen we een hoofd en schouders patroon met de neklijn op 311,5. Met een slotstand van 322,6 van vandaag staan we dermate ruim boven die neklijn dat de conclusie gerechtvaardigd is dat ook dit hoofd en schouders patroon gaat sneuvelen. Een verschil van elf indexpunten zal de markt morgen toch niet meer weggeven, zo lijkt me.

  • Daarmee is overigens nog niet gezegd dat de daling zoals die werd voorspeld door het patroon in het geheel niet meer zal komen. Er zijn namelijk nog twee mogelijke weerstandsniveaus en een weerstandslijn die de weg naar boven nog zouden kunnen blokkeren. De weerstandslijn hebben we bereikt, dat is het 200daags exponentieel gemiddelde EMA200 van de index. Het gaat om de rode stippellijn. De mogelijke weerstandsniveaus zijn het 50% niveau van de daling 343,2 - 306,3 rond 324,8 en het 61,8% niveau rond 329,1.

  • Morgen let ik eerst op of we verder stijgen. Doen we dat niet dan kan er een top ontstaan rond de rode stippellijn. Stijgen we wel verder dan ga ik uit van een voortzetting naar 324,8, waar ik dan kijk of daar topvorming of een vervolg naar 329,1 op volgt.

AEX daggrafiek BB 080710

  • Een andere potentiŽle weerstandslijn is de middellijn van de Bollinger Bands die vandaag rond 325,7 ligt. Dit is eveneens een lijn waar de huidige stijging eventueel zou kunnen stoppen. Ook op die lijn moeten we dus letten in het geval we verder omhoog gaan.

AEX uurgrafiek 080710

  • In de uurgrafiek ziet u magenta stippellijnen, dat zijn de Fibonacci lijnen over de daling 343,2 - 306,3 die u ook al in de daggrafiek zag. Duidelijk te zien is dat we naar 324,8 of eventueel 329,1 gaan, zouden we verder stijgen. Daartussenin let ik uiteraard op de middellijn uit de vorige grafiek. Allereerst kijk ik echter of we Łberhaupt verder stijgen, want dat is met de mogelijke weerstand van het gemiddelde in de daggrafiek zoals we zagen niet zeker.

AEX kwartiergrafiek 080710

  • In de kwartiergrafiek ziet u een patroon gevormd door de lijnen q en q'. Het is een zogenaamde stijgende wig. Het patroon wordt afgerond bij een uitbraak naar beneden, vindt die uitbraak daadwerkelijk plaats dan bepaal ik aan de hand van Fibonacci lijnen waar we eventueel steun zouden kunnen vinden. Het patroon is nog niet af en we kunnen er dus geen conclusie uit trekken, maar het vormt wel een indicatie voor een daling. Het patroon zou ongeldig worden mochten we naar boven uitbreken. Zolang dat niet is gebeurd neem ik aan dat lijn q' weerstand vormt.
  • Een zogenaamd cluster van toppatronen die vanmiddag optraden (een bearish harami, een inverted hammer en een engulfing bearish line) geeft me aanleiding om te veronderstellen dat we morgen direct omlaag gaan. De markt heeft gezien de laatste twee candles overigens een andere verwachting, wat me onzeker maakt. Morgenochtend bij opening weten we meer.

Resumerend: 

De beurs heeft vandaag opnieuw winst geboekt en staat inmiddels elf punten boven de neklijn van het hoofd en schouders patroon dat vorige week vrijdag ontstond. Het ligt in de lijn der verwachting dat dit patroon morgen ongeldig wordt, elf punten verliezen zal de markt niet zomaar doen. Er is gezien het 200daags gemiddelde in de daggrafiek en de wig met drie toppatronen in de kwartiergrafiek wel een kans dat we een daling inzetten. Dit is het geval mochten we naar beneden uit de wig breken. Het is dan zaak om de mogelijke steunniveaus te bepalen. Stijgen we dan hangt het vervolg in eerste instantie af van de ontwikkeling rond de bovenzijde van de wig. Deze kan immers nog weerstand vormen en ons alsnog omlaag sturen. Breken we echter naar boven uit de wig dan wordt deze ongeldig. In de buurt van de bovenkant van de wig ligt het 50% niveau in de daggrafiek rond 324,8, zoals we zagen een potentieel weerstandsniveau. Dit draagt bij aan het belang van de wig, het maakt het patroon sterker. Mochten we toch verder stijgen dan is de middellijn in de Bollinger Band grafiek het volgende doel, en vervolgens eventueel het 61,8% niveau rond 329,1. In eerste instantie ga ik in ieder geval kijken of we een daling inzetten na drie sterke dagen.

En dan nog dit...

Alles draait deze week om pogingen die in het werk worden gesteld om vorige week gevormde hoofd en schouders patronen deze week al weer ongeldig te maken. Het ziet er naar uit dat deze pogingen gaan slagen. Hieronder ziet u de weekgrafiek van de S&P500 index.

  • De S&P500 is teruggekeerd boven de neklijn van het patroon die rond 1045 lag. Zoals het er nu voorstaat is het toppatroon ongeldig. Om de geldigheid van het patroon te behouden had de index namelijk onder de neklijn moeten blijven. Er zijn vanavond nog drie handelsuren te gaan en morgen nog een hele dag. De grote vraag is nu of de S&P500 gedurende deze tijd boven 1045 weet te blijven. Zou de beursgraadmeter morgen onder 1045 sluiten dan behoudt het patroon zijn geldigheid. Het gaat namelijk om een lange termijn patroon en dan is de weekgrafiek de grafiek die telt. De kans dat de S&P500 morgen boven 1045 sluit is echter het grootst. Kopers zullen deze kans naar ik veronderstel immers niet zomaar uit handen geven. Dat zou na alle moeite die zij gedaan hebben niet slim zijn. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst donderdag 8 juli 2010, 19.34u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

8 jul 09.15u: AEX naar boven uit patroon gebroken

8 jul 10.00u: 38,2% niveau tot dusverre intact

8 jul 11.00u: Het gap is voor een deel gesloten

8 jul 12.00u: Index dit uur een fractie gestegen

8 jul 13.00u: Markt stuurt aan op vervolg omhoog

8 jul 14.00u: AEX staat iets boven 38,2% grens

8 jul 15.00u: Beursindex door Fibonacci niveau

8 jul 16.00u: Tweede toppatroon in kwartiergrafiek

8 jul 17.00u: Derde toppatroon in grafiek van AEX

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven