ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 060710

 • De AEX is vandaag maar liefst 2,7% gestegen en teruggekeerd boven de neklijn op 311,5 van het hoofd en schouders patroon dat afgelopen vrijdag werd afgerond. Het patroon is hierdoor ongeldig geworden. Wat telt is echter niet het slot van vandaag, maar dat van aanstaande vrijdag. Als we die dag boven 311,5 sluiten is het patroon definitief ongeldig. Het gaat namelijk om een lange termijn grafiek en daarvoor is de weekgrafiek het belangrijkst. Drie dagen scheiden ons dus nog van het moment waarop we weten of we nog wat met het patroon kunnen doen of niet. De ontwikkeling doet me overigens denken aan het koersverloop in juli van het vorig jaar. Op 8 juli werd er toen eveneens een hoofd en schouders patroon afgerond en dat patroon werd door een stevige stijging op 13 juli met een terugkeer boven de neklijn ongeldig gemaakt. Het was de prelude voor een vervolg naar boven, de komende dagen moet helder worden of dat dit keer weer het geval is. De markt heeft er in ieder geval een handje van om vakantieperiodes te gebruiken voor het realiseren van herstelbewegingen, zo blijkt maar weer uit de beweging van vandaag.

 • In de grafiek heb ik Fibonacci lijnen geplaatst over de daling 343,3 - 306,3. We zijn boven het 23,6% niveau geweest dat op 315 ligt, maar daaronder gesloten. Dit houdt in dat we hier eventueel nog een top zouden kunnen gaan zien.

 • Mochten we verder stijgen tot boven de candle van vandaag, dus boven 316,6, dan wordt het 38,2% niveau rond 320,4 de volgende halte die we aandoen. Dat niveau geldt samen met het 50% niveau rond 324,8 en het 61,8% niveau rond 329,2 als potentiŽle hindernis.

 • Zouden we dalen en terugkeren onder 311,5 dan zou het hoofd en schouders patroon aanstaande vrijdag in de weekgrafiek toch nog geldig kunnen blijven. Mocht dit gebeuren dan krijgt dat uiteraard speciale aandacht.

AEX daggrafiek BB 060710

 • De situatie in de daggrafiek met Bollinger Bands is door de stijging positiever geworden. De dalende trend die was ontstaan lijkt nog te kunnen worden afgewend, maar dan moet de index wel naar de middellijn stijgen en daar vervolgens doorheen breken. Voorlopig hoeven we daar echter nog niet op te letten, want we staan nog een eind onder die middellijn.

AEX uurgrafiek 060710

 • Uit de uurgrafiek blijkt dat we in weerwil van de stijging van vandaag nog steeds te maken hebben met een dalende trend. Dit blijft zo zolang we ons onder lijn l bevinden. Deze lijn heb ik overigens ten opzichte van gisteren iets verplaatst zodat hij door de top van vanmiddag loopt. Die is immers relevant voor het koersverloop. Zolang we ons onder lijn l bevinden is de kans op een neerwaarts vervolg het grootst.

 • Er is echter vandaag wel een W-vormige bodem met een koersdoel van 318,8 ontstaan. De mogelijkheid bestaat dus dat we toch door lijn l breken. We moeten dan wel boven 312,6 blijven waar het hoogste punt van de middenpoot van de letter W ligt. Doen we dat en breken we naar boven door lijn l dan gaan we zoals uit de daggrafiek bleek niet naar 318,8, maar naar 320,4 of hoger. Op 320,4 ligt namelijk het eerstvolgende weerstandsniveau.

AEX kwartiergrafiek 060710

 • De markt gelooft gezien de laatste candle in een verdere stijging, daar zijn grote spelers in de slotveiling in ieder geval al op vooruit gelopen. Het laagste punt 313,2 van vanmiddag lag overigens op het 38,2% niveau van de stijging van het laagste punt 307,9 naar het hoogste punt 316,6. Dat niveau heb ik echter niet in de grafiek getekend, dit omdat ik de voorkeur geef aan Fibonacci lijnen over de stijging 306,3 - 316,6.
 • Die lijnen geven mogelijke steun rond 312,7, 311,5 en 310,2, niveaus die uiteraard pas relevant zijn mochten we onder 313,2 komen. Het hoeft geen betoog dat het 50% niveau rond 311,5 dat samenvalt met de neklijn van het vandaag voorlopig ongeldig geworden hoofd en schouders patroon het belangrijkst is. Zouden we daaronder komen dan wordt het patroon zoals beschreven weer geldig, waarna het 61,8% niveau rond 310,2 waarschijnlijk geen steun meer zou bieden. Dit houd ik bij een eventuele terugkeer onder 311,5 uiteraard in de gaten.

Resumerend: 

De ontwikkeling zoals die zich vandaag heeft voorgedaan lijkt op die van vorig jaar juli, wederom is namelijk bij de start van een vakantieperiode een hoofd en schouders patroon ongeldig gemaakt. De AEX is namelijk teruggekeerd boven de neklijn die rond 311,5 ligt. De grote vraag is nu of we de resterende drie beursdagen van deze week boven 311,5 blijven en zo het patroon ook in de weekgrafiek ongeldig maken, dat moet nog blijken. De trend is in ieder geval nog omlaag gericht, wat zo blijft zolang we onder lijn l liggen. Morgen let ik dus op die lijn. Breken we er doorheen en komen we boven 316,6 dan gaan we door naar 320,4 of hoger (324,8 of 329,2). Dalen we echter tot onder 313,2 dan kan er steun liggen rond 312,7, 311,5 en 310,2. De grens 311,5 is dan vanzelfsprekend het belangrijkst, dit omdat het hoofd en schouders patroon bij een terugkeer onder dit niveau aan het eind van de week toch nog geldig zou kunnen blijken.

En dan nog dit...

De euro kent sinds de tweede week van juni een herstelbeweging. De vorm van deze herstelbeweging geeft echter aanleiding om te veronderstellen dat het snel gedaan zal zijn met deze opleving.

 • Het herstel heeft namelijk de vorm gekregen van een vlag in wording, het patroon a-a'. Dit is een voortzettingspatroon waaruit gewoonlijk een uitbraak naar beneden plaatsvindt. De euro heeft de bovenzijde van dit patroon bijna bereikt, wat me doet vermoeden dat de munt deze of een van de komende weken terug zal keren op haar schreden.
 • De aanwezigheid van lijn b draagt bij aan deze veronderstelling. De lijn is een potentiŽle weerstandslijn en zou de euro als zodanig weer omlaag kunnen drukken. Verder dan grofweg $1,275 (het punt waar de lijn volgende week ligt) zal de munt dan ook naar ik aanneem niet komen.
 • De markt kan zolang de beweging omlaag niet daadwerkelijk is ingezet verdere afkalving van onze Europese munt nog wel voorkomen. Zij zou hiertoe een doorbraak naar boven door de lijnen b en a' moeten realiseren. Dit volg ik uiteraard voor u. 
 • Vooralsnog echter reken ik erop dat de beweging omhoog deze of volgende week beŽindigd zal worden, waarna de euro weer verder zal dalen. Dit kan dan trouwens ook de aandelenbeurzen weer mee naar beneden trekken. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst dinsdag 6 juli 2010, 18.50u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

6 jul 09.15u: Onverwacht sterke start deze dag

6 jul 10.00u: AEX in aanval op neklijn toppatroon

6 jul 11.15u: Winst is nog iets verder uitgebouwd

6 jul 12.00u: AEX is door weerstand 312,6 heen

6 jul 13.00u: Index staat bij potentiŽle weerstand

6 jul 14.00u: Na korte daling direct weer omhoog

6 jul 15.00u: Terreinwinst AEX inmiddels bijna 3,1%

6 jul 16.15u: Teleurstellend cijfer, beurs toch hoger

6 jul 17.00u: Nu toch topvorming in de AEX-index

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven