ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 020710

  • De beurs heeft gedurende mijn drie wekende durende vakantie aanvankelijk een stijgingspoging ondernomen, maar die poging is mislukt. Vorige week ontstond er namelijk een engulfing bearish line die de afgelopen week bevestigd is, waardoor er een lagere top is ontstaan. Doordat de AEX tevens onder de stippellijn gesloten is die u op 311,5 ziet is het alsnog van de afronding van het hoofd en schouders patroon gekomen dat eind mei nog werd afgewend. Het patroon blijft geldig zolang de AEX niet terugkeert boven 311,5. Ik houd dit uiteraard goed in de gaten. Vorig jaar ontstond er gedurende mijn vakantie eveneens een hoofd en schouders patroon, maar dat patroon werd toen op 13 juli door een stijging direct ongeldig gemaakt. Er zou zich dit jaar een soortgelijke ontwikkeling voor kunnen doen, want bij het lage volume in een zomerperiode zijn vreemde bewegingen altijd mogelijk. Zolang we echter niet terugkeren boven 311,5 is het patroon geldig. Dit geeft dan een koersdoel van 265 punten.

  • Boven 265 liggen er echter nog twee mogelijke steunniveaus, namelijk het 38,2% Fibonacci niveau van de stijging 195 - 358,2 rond 296 en het 50% niveau rond 277. Het lijkt me daarom het beste het vizier eerst op deze grenzen te richten, om te beginnen dus op 296.

AEX daggrafiek 020710

  • In de daggrafiek vinden we nog mogelijke steun rond de laatste bodem 301,5 en de stippellijnen op 300,5 en 297 door oude bodems uit november vorig jaar. Dit zijn niveaus waar we eerst doorheen zouden gaan zakken als we inderdaad naar de grens 296 uit de weekgrafiek of lager gaan. 

  • De stippellijn rond 311,5 zou zoals ik bij de weekgrafiek schreef weerstand moeten gaan vormen, wil althans het grote hoofd en schouders patroon uit die grafiek geldig blijven.

AEX daggrafiek BB 020710

  • De AEX heeft in de daggrafiek met Bollinger Bands de onderzijde van de indicator bereikt. Hier kan eventueel steun liggen. Ligt er die echter niet en dalen we verder dan gaat de beweging over in een neerwaartse trend.

AEX uurgrafiek 020710

  • Zouden we maandag boven de stippellijn rond 311,5 komen dan doet de markt een poging om het hoofd en schouders patroon waar ik deze analyse mee startte ongeldig te maken. Zou dat ons boven de top van jongstleden vrijdag brengen die op 312,6 lag dan plaats ik Fibonacci lijnen over de laatste daling teneinde mogelijke weerstandsniveaus te bepalen. De dalende lijn l geldt in dat geval ook als potentiŽle weerstandslijn.

AEX kwartiergrafiek 020710

  • Een daling onder 306,4, het laagste punt van afgelopen donderdag, zou de handhaving van de beweging omlaag betekenen en als mogelijke richtpunten achtereenvolgens 301,5, 300,5, 297 en 296 geven die ik in deze analyse noemde. Ik kijk dan bij ieder punt of we al dan niet verder dalen naar het volgende.

Resumerend: 

Het hoofd en schouders patroon dat eind mei werd afgewend heeft zich deze week na de ontwikkeling van een lagere top en een weekslot onder 311,5 alsnog ontwikkeld. Het patroon geeft een koersdoel van 265 punten. We begeven ons verder in die richting als we onder 306,4 komen. Er zijn dan echter nog wel een aantal potentiŽle steunniveaus om ons rekenschap van te geven, die vinden we rond 301,5, 300,5, 297, 296 en 277. Dalen we verder dan zijn dit de niveaus waarop mijn aandacht zal zijn gericht, om te beginnen dus op 301,5. Stijgen we en belanden we boven 311,5 en 312,6 dan doet de markt een poging om het grote toppatroon in de weekgrafiek ongeldig te maken. Doet die beweging zich voor dan zal ik aan de hand van nieuwe Fibonacci lijnen de potentiŽle weerstandsniveaus bepalen die dan naast de dalende lijn l eventueel een rol kunnen spelen als barriŤre naar boven.

En dan nog dit...

Er is niet alleen een hoofd en schouders patroon gevormd in de weekgrafiek van de AEX-index, maar ook in de veel belangrijkere weekgrafiek van de Dow Jones index. U ziet dat in de grafiek hieronder.

  • Het patroon heeft net als dat van onze index een dubbele rechterschouders, iets dat niets afdoet aan de bruikbaarheid van het patroon. De schouder toont slechts dat de markt nog getracht heeft de negatieve ontwikkeling af te wenden, maar daarin niet is geslaagd. Het patroon is geldig zolang de Dow onder de stippellijn rond 9835 blijft, de neklijn van het patroon dat een koersdoel van 8410 geeft.
  • Boven dat doel vinden we nog twee mogelijke steunniveaus, namelijk de Fibonacci niveaus 9430 en 8865. Zou de Dow Jones onder die grenzen komen dan kunnen we ons pas definitief focussen op 8410 en het iets daaronder gelegen Fibonacci niveau 8300. De komende week ga ik allereerst kijken of de index onder 9835 blijft en naar de eerste stippellijn rond 9430 gaat. Dat is de ontwikkeling die zich op basis van dit patroon om te beginnen voor zou moeten gaan doen. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst zondag 4 juli 2010, 17.55u)

 

Er zijn de afgelopen drie weken in verband met mijn vakantie geen updates of analyses verschenen.

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven