ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX maandgrafiek 290110

 • De maand januari heeft ons een rode candle gebracht, een daling dus ten opzichte van december. De AEX is deze maand boven het 38,2% Fibonacci niveau 336 geweest, maar is er uiteindelijk ruim onder gesloten. Het lichaam van de candle bevindt zich onder het 38,2% niveau, dat we daardoor niet als doorbroken kunnen beschouwen. Dit betekent automatisch dat er hier eventueel een top kan gaan ontstaan, dat is althans een mogelijkheid die we mee moeten nemen in onze overwegingen. De index kan de daling theoretisch dus hervatten.

 • We bevinden ons met onze graadmeter echter nog binnen het stijgend trendkanaal a-x en dat wil zeggen dat we nog altijd een kans hebben op een doorbraak door het 38,2% niveau. Het is zolang we ons boven lijn a bevinden daarom voorbarig om al van hervatting van de daling uit te gaan. Dit neemt niet weg dat ik het verloop ten opzichte van lijn a de komende maand kritisch zal volgen.

AEX weekgrafiek 290110

 • Dat kritisch volgen doe ik aan de hand van de weekgrafiek en de daggrafiek, waarin ik de lijnen a en x overgenomen heb. U ziet dat we ons momenteel nog boven lijn a bevinden, maar wel naar die lijn onderweg lijken te zijn.

AEX daggrafiek 290110

 • Of we werkelijk naar lijn a gaan is echter onzeker. Beleggers lijken de laatste dagen niet meer zo goed te weten wat zij willen. De ene dag stijgt de index, de andere dag daalt zij weer, maar een lijn zit er niet in. Ik veronderstelde op grond van de slotstand van gisteren dat de AEX vandaag naar 323 of lager zou gaan, maar dat is niet gebeurd. Wellicht komt het er volgende week alsnog van, daar houd ik zolang we niet boven de dalende lijn t en het hoogste punt van de voorlaatste candle rond 331,6 gekomen zijn in elk geval nog wel rekening mee. Lijn t kan ons nog verder naar beneden voeren.

 • Naar lijn a en het 61,8% niveau rond 317,7 zouden we pas gaan bij een daling onder 323, dus daar is op dit moment omdat we nog niet eens zeker weten dat we naar 323 gaan nog niets over te zeggen.

 • Ik kan u niet vertellen dat we naar 323 gaan omdat er vandaag een potentieel bodempatroon is gevormd dat luistert naar de naam bullish harami. Dit patroon dient echter nog wel met een groene candle bevestigd te worden wil het een bodem worden, of dat gebeurt weten we aanstaande maandagavond.

AEX daggrafiek BB 290110

 • De Bollinger Bands in de daggrafiek laten ons zien dat we ons voor wat deze indicator betreft in een neerwaartse tendens bevinden. In dit opzicht zouden we dus nog best naar 323 of lager kunnen gaan. Een stijging naar de stippellijn behoort binnen deze neerwaartse beweging echter ook nog tot de mogelijkheden, wat wil zeggen dat we op dit moment niets aan dit gereedschap hebben. Laten we maar snel verder gaan naar de uurgrafiek.

AEX uurgrafiek 290110

 • Deze grafiek heb ik voorzien van Fibonacci niveaus over de daling 331,6 - 324. Er blijkt vanmiddag een top te zijn gemaakt bij het 76,4% niveau van deze daling rond 329,8. Je ziet dit wel vaker in tijden van onzekerheid. De top op dit Fibonacci niveau impliceert een vervolg naar beneden.

AEX kwartiergrafiek 290110

 • Ik heb in verband met dit mogelijke vervolg naar beneden in de kwartiergrafiek Fibonacci lijnen over de stijging 324 - 329,8 geplaatst. Dit geeft ons namelijk potentiŽle steunniveaus, niveaus die we vinden rond 327,6, 327 en 326,2. Op elk van deze punten kan in theorie nog een bodem ontstaan, zolang we dus niet door 326,2 zijn gezakt kan de AEX verder stijgen.
 • Zouden we evenwel onder 326,2 belanden dan keren we weer terug naar de bodem rond 324, waarmee ook de kans op een daling naar 323 of lager weer aanmerkelijk toe zou nemen.

Resumerend: 

De AEX heeft deze maand het 38,2% Fibonacci niveau in de maandgrafiek rond 336 bereikt, maar is er niet in geslaagd dit niveau uit te nemen. Dit wil zeggen dat er hier eventueel een top kan gaan ontstaan. Zolang we ons echter boven lijn a in de weekgrafiek en de daggrafiek bevinden is de beurs zonder meer in de gelegenheid de grens rond 336 alsnog te passeren. Lijn a is dus belangrijk. We lijken in de weekgrafiek onderweg naar die lijn, maar het wispelturige koersverloop van de laatste dagen en het potentiŽle bodempatroon in de daggrafiek maken het onmogelijk om te zeggen of we nog verder gaan dalen. We zouden eigenlijk nog naar 323 moeten gaan, het 50% niveau in de daggrafiek. Naar 323 of lijn a en 317,7 gaan we echter alleen als we onder 326,2 komen, het 61,8% niveau in de kwartiergrafiek. Zolang we daar niet doorheen gezakt zijn kan er rond 327,6, 327 en 326,2 een bodem ontstaan die als startpunt dient van een volgende beweging omhoog. Een daling naar 323 of lager afschrijven wil ik nochtans op dit moment niet, dat is pas bij een stijging boven lijn t en de top rond 331,6 aan de orde.

En dan nog dit...

In tijden van onzekerheid wil ik nog wel eens naar de Belgische beursindex grijpen. Hoe vreemd het ook klinkt, deze index loopt regelmatig voor op de overige indices of vertoont patronen die in andere beursgraadmeters niet te zien zijn. Vandaag blijkt dat laatste het geval.

BEL20 daggrafiek 290110

 • In de daggrafiek van de BEL20 index blijkt momenteel een vlag te worden gevormd. Een vlag is een voortzettingspatroon, wat inhoudt dat de BEL20 op het punt zou staan om de daling te vervolgen. Het patroon is echter nog niet afgerond, daarom wil ik er terughoudend mee zijn. De vlag is pas klaar als er een daling onder lijn b heeft plaatsgevonden. Voordat dat is gebeurd is het voorbarig om van een neerwaarts vervolg uit te gaan, wat niet wegneemt dat het patroon in wording op dit moment wel een aanwijzing vormt voor een aanstaande daling. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst vrijdag 29 jan 2010, 18.56u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

29 jan 09.15u: Markt kiest voor een positieve start

29 jan 10.00u: Vaart na een kwartier er al uit

29 jan 11.00u: AEX heeft de daling weer hervat

29 jan 12.00u: Kopers beschikken over veerkracht

29 jan 13.00u: Potentieel toppatroon en driehoek

29 jan 14.00u: AEX-index naar boven uit driehoek

29 jan 15.00u: Stijging na groeicijfer economie VS

29 jan 16.00u: Nog meer goed nieuws uit de VS

29 jan 17.00u: AEX heeft 76,4% niveau bereikt

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven