ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 090210

 • De AEX-index is vandaag met 0,2% gestegen, waardoor een groene candle is ontstaan. In eerste instantie zou je dus zeggen dat de hammer van gisteren bevestigd is als bodem. Ik zie dat om twee redenen echter anders. De eerste reden is dat de winst zeer beperkt is, de tweede reden dat de winst pas na 17.30u, dus in de slotveiling tot stand kwam. Kopers zetten in die veiling de beursindex nog een vol punt naar boven, een beweging die ik omdat het niet om gewone handel gaat verkies te negeren. Ik acht de hammer niet in voldoende mate bevestigd.

 • Dit betekent dat ik er nog steeds van uit blijf gaan dat de AEX op een zeker moment naar 310 zal gaan, al wordt mijn geduld dienaangaande wel stevig op de proef gesteld. Op 310 ligt het 23,6% niveau van de stijging 195 - 345,6, een niveau waar we normaal gesproken zonder meer naar toe zouden moeten gaan. Eigenlijk mag je bij een normale correctie zelfs een daling naar het 38,2% niveau verwachten, hier neerkomend op een daling naar 288. Laat ik daar evenwel nog niet van uit gaan, maar me eerst op 310 richten.

 • Mocht ik er naast zitten, wat uiteraard altijd mogelijk is, en stijgen we toch, dan gaan we naar lijn a om deze lijn te testen. Lijn a vinden we morgen in de buurt van 321,4.

AEX daggrafiek BB 090210

 • De daggrafiek met Bollinger Bands zegt dat we morgen zowel kunnen stijgen als dalen. De AEX is teruggekeerd binnen de banden en dat maakt een vervolg omlaag mogelijk. Het is binnen de dalende trend waarin we ons bevinden echter ook mogelijk dat we verder herstellen in de richting van de middellijn van de indicator. Feitelijk geeft deze grafiek ons vandaag dus geen bruikbare informatie, wat overigens vaker het geval is bij dit stuk gereedschap.

AEX uurgrafiek 090210

 • In de uurgrafiek ziet u dat een eventueel vervolg naar boven afhangt van de stippellijn rond 318,8. Breken we door die grens dan gaan we naar lijn a in de daggrafiek rond 321,4, dat is dan het belangrijkste weerstandsniveau. Normaliter zal die lijn dan een niet te nemen hindernis vormen.

 • Het is in het licht van de aanname bij de daggrafiek dat we naar 310 gaan belangrijk dat we ook bepalen welke niveaus in het geval van een daling van belang zijn. Dat doe ik hieronder in de kwartiergrafiek.

AEX kwartiergrafiek 090210

 • Naar beneden blijkt de stippellijn die ik rond 315,2 heb getekend relevant te zijn. Komen we daaronder dan is de kans op een vervolg naar beneden naar 310 groot, al is er dan nog wel een daling onder de stippellijn rond 314 nodig om ons daarover meer zekerheid te geven.

Resumerend: 

De beurs heeft vandaag een beperkte winst geboekt, winst die echter pas in de slotveiling tot stand kwam. Het is niet voldoende om de hammer die gisteren ontstond te bevestigen als bodem. Omdat een correctie naar een 23,6% niveau het minste is wat je bij een correctie normaal gesproken mag verwachten ga ik er nog steeds van uit dat we naar 310 zullen gaan. We zouden nog lager kunnen gaan, laten we echter eerst maar eens kijken of we daadwerkelijk naar 310 dalen. Kopers hebben zich namelijk tot dusverre weerbaar getoond, wat het onzeker maakt of ik aangaande een daling naar 310 mijn gelijk kan halen. Komen we morgen boven 318,8 dan wordt dat onzeker, we gaan dan namelijk eerst lijn a testen die rond 321,4 te vinden is. In de regel vormt zo'n eerder doorbroken lijn dan weerstand. Komen we nochtans onder 315,2 dan vormt dat een bevestiging van mijn veronderstelling dat we naar 310 gaan, zeker als dat gevolgd wordt door een daling onder 314.

En dan nog dit...

Gisteren besprak ik de Franse CAC40 index, de index was aangekomen bij bodems die in september en november 2009 waren ontstaan. Zoals ik opmerkte zijn andere indices nog niet zover, zo staat de DAX die ik vandaag wil bespreken nog een eind boven voorgaande bodems uit vorig jaar.

 • De DAX is echter onder het 76,4% Fibonacci niveau geweest van de stijging die van november 2009 tot januari van dit jaar heeft plaatsgevonden. Dit maakt een terugkeer naar de bodem rond 5310 waarschijnlijk.
 • Daarbovenop is gisteren en vandaag nog eens een vlag gevormd die een aanwijzing vormt voor een vervolg naar beneden. Het patroon is afgerond als de DAX naar beneden uitbreekt. Ook dit patroon geeft aan dat de DAX naar 5310 zal dalen.
 • De vraag is wel of dit gebeurt, want men is in de VS gezien onderstaande kop van de internet site van Yahoo Finance kennelijk al op de hoogte van een bericht dat ons hier nog niet bekend is.

 

 • De Amerikaanse beurzen worden vanavond (nota bene door persbureau Reuters) stevig opgeklopt met de veronderstelling dat er een reddingsactie voor Griekenland komt. De vraag is alleen nog op welke manier. De Dow Jones staat hierdoor terwijl ik dit schrijf op een winst van 2%. De stijging zal uiteraard voor een deel te danken zijn aan short covering en gedempt worden als dat effect eenmaal over is, maar de beweging blijft desalniettemin sterk.
 • Nu trok ik uit de grafiek van de AEX de conclusie dat we naar 310 of lager zouden moeten gaan en leidde de analyse van de DAX tot de conclusie dat deze graadmeter naar 5310 zou moeten gaan. Dit is strijdig met de koersontwikkeling in de VS. Ik kijk daarom met extra veel nieuwsgierigheid uit naar zowel het slot van vanavond in de VS als de opening bij ons morgenochtend, benieuwd of het Amerikaanse geweld aanhoudt en ons morgen toch nog kan doen stijgen, hoewel mijn analyse op een neerwaarts vervolg wijst. -Ad Nooten-

 

(geplaatst dinsdag 9 feb 2010, 19.06u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates en analyses:

9 feb 09.15u: Verhoudingsgewijs sterke opening

9 feb 10.00u: Men werkt nog altijd aan stijging

9 feb 11.00u: AEX-index is verder omhoog gegaan

Wereldhave: Naar beneden uit zijwaartse beweging

9 feb 12.00u: AEX is door stijgende lijn z gezakt

9 feb 13.00u: Steun rond 38,2% Fibonacci niveau

Ten Cate: Dalend naar onderkant van grote wig

9 feb 14.00u: AEX gestegen vanaf Fibonacci lijn

9 feb 15.00u: Beursindex weer iets hoger geweest

Arcelor Mittal: Steun gevonden rond het koersdoel

9 feb 16.00u: AEX staat bij top van vanmorgen

9 feb 16.30u: Fout getal in de vorige updates

9 feb 17.00u: AEX-index toch weer naar beneden

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven