ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 171210

 • De kleine candle die deze week is gevormd laat zien dat er niet veel beweging is geweest in de achter ons liggende vijf beursdagen. We zijn echter wel gestegen met de AEX en dientengevolge nog steeds onderweg naar de stippellijn rond 358,2. Dat is het punt waar in april van dit jaar een top werd gerealiseerd.

 • Enige aandacht voor de candle van volgende week is wel gevraagd. Zou de AEX namelijk dalen dan zou dat een evening star geven. Dit is uiteraard nog speculeren, maar dat doe ik op grond van het gegeven dat de expiratie van deze maand achter ons ligt en in de wetenschap dat vele grote beleggers de boeken gesloten zullen hebben. De bonussen zijn vastgesteld, wat de wenselijkheid om te stijgen vermindert. Let wel, ik voorspel niet dat we gaan dalen, ik houd de mogelijkheid op deze niet technische gronden slechts open. Kijk ik alleen naar de grafiek dan moet ik nochtans constateren dat we verder omhoog gaan, een beeld dat ondersteunt wordt door de daggrafiek.

AEX daggrafiek 171210

 • Hier brak de AEX gisteren namelijk naar boven uit een vlag en dat wijst op een voortzetting naar boven. Een vlag is namelijk een voortzettingspatroon dat zich over het algemeen halverwege een trend voordoet.

 • Attentiepunt is nog de candle van vandaag. Dit is een bearish counterattack line en dat is een potentieel toppatroon. Zou er aanstaande maandag een daling volgen dan wordt het bevestigd. Zou er zich vervolgens een daling onder het laagste punt 349,3 van de vlag voordoen dan wordt dit patroon ongeldig en staat er een nieuwe top in de grafiek.

 • Het hoogste punt van vandaag lag rond 353,3. Doorbreken we die grens dan wordt de counterattack line teniet gedaan en stijgen we verder in de richting van de bij de weekgrafiek genoemde grens 358,2.

AEX daggrafiek BB 171210

 • De Bollinger Bands in deze tweede daggrafiek maken een voortzetting naar boven zeker mogelijk, want de trend is door de stijgende middellijn en de stijgende bovenlijn naar boven gericht. Een garantie is er uiteraard niet, want vooruitkijken is met deze indicator niet altijd even succesvol. Ik gebruik hem ook slechts om steun- en weerstandsniveaus te bepalen, want daarvoor lenen de drie lijnen waaruit de banden zijn samengesteld zich met name.

AEX uurgrafiek 171210

 • Zagen we in de vorige grafiek een stijgende trend, in de uurgrafiek is dat nog niet zo. We hebben vandaag getracht naar boven uit het gebied 349,3 - 352,8 te breken, maar dat is niet gelukt. In deze grafiek bevinden we ons nog in een zijwaartse fase tussen 349,3 en 352,8, een fase die zowel in een voortzetting naar boven als in een dalende fase over kan gaan.

 • Binnen het gebied ziet u de stijgende lijn r. Zolang we ons boven die lijn bevinden is de kans op een voortzetting naar boven groot.

AEX kwartiergrafiek 171210

 • Behalve lijn r die we al in de uurgrafiek zagen ziet u in de kwartiergrafiek Fibonacci lijnen over de stijging 350,1 - 353. Rond 351,3 vinden we het 61,8% niveau en u ziet dat er rond deze grens twee bodems zijn gezet. Komen we onder deze bodems, dus onder 351,2, dan gaan we naar lijn r en deze lijn kan dan eventueel steun vormen. Een daling onder lijn r zou een teruggang naar de grens 349,3 uit de uurgrafiek geven, waar we dan naar eventueel aanwezige steun zouden moeten kijken.
 • Stijgen we aanstaande maandag in tegenstelling hiermee dan vinden we mogelijke weerstand rond 352,6 en 353. Daarboven kunnen we verder richting 358,2.

Resumerend: 

Er zat deze week niet veel beweging in de beurs, maar er werd wel winst geboekt. De index is nog altijd op weg naar de top van dit jaar rond 358,2, iets waarvoor we allereerst door de toppen rond 352,6 en 353 in de kwartiergrafiek zullen moeten breken om verder te kunnen gaan. Zouden we daarentegen onder 351,2 komen dan gaan we naar lijn r en die lijn kan ons dan eventueel weer naar boven sturen. Belanden we onder lijn r dan gaan we naar 349,3, waar we dan moeten gaan zien of er steun ligt. 

En dan nog dit...

Het koersverloop van de Franse CAC40 leek de afgelopen dagen sterk op dat van de AEX. Vandaag was dat echter anders.

 • Net als in de daggrafiek van de AEX ontstond er in de daggrafiek van de CAC40 een vlag. De Franse index keerde na een uitbraak echter terug binnen het patroon, waardoor een voortzetting naar boven allerminst zeker is. Het verschil zit hem in Arcelor Mittal. Dat fonds steeg vandaag weer 2,6%. Kijk ik naar de ontwikkeling in Parijs dan gaat de CAC40 aanstaande maandag omlaag en zetten ook wij de stijging volgende week dus niet voort. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 17 dec 2010, 20.15u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

17 dec 09.15u: Geopend rond top van maandag

17 dec 10.00u: Steun AEX rond onderkant gap

17 dec 11.00u: Boven top van afgelopen maandag

17 dec 12.00u: Index teruggekeerd onder 352,8

17 dec 13.00u: AEX weer bijna bij slot van gisteren

17 dec 14.00u: Hoofd en schouders patroon AEX

17 dec 15.00u: AEX tracht door neklijn te breken

17 dec 16.15u: Maar weinig beweging in de index

17 dec 17.00u: Gedaald, maar er lag direct steun

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven