ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 151210

  • Er is vandaag zowaar een rode candle gevormd, de AEX is na tien dagen elkaar gestegen te zijn vandaag lager gesloten. Het verlies is overigens maar beperkt, het gaat slechts om 0,3%. De daling betekent echter nog geenszins de start van een correctie. De laatste drie candles vormen namelijk samen een vlag in wording. Volgt er een uitbraak naar boven dan is dit voortzettingspatroon af en stijgen we verder.

  • Een correctie gaan we alleen zien mochten we naar beneden uit het patroon breken. De vlag ontwikkelt zich in dat geval niet verder en de index gaat dan omlaag. Zolang de index zich binnen de potentiŽle vlag bevindt doen we er overigens goed aan sterk rekening te houden met een opwaarts vervolg, ook al is de uitbraak er nog niet. Ik zou er echter niet op speculeren, het lijkt me beter om daarmee te wachten tot de uitbraak werkelijk daar is.

  • De markt is getuige de candle van vandaag namelijk niet zeker van haar zaak. De candle is een doji en dat geeft twijfel weer. Zekerheid omtrent de vervolg beweging is er pas als we boven of onder deze candle komen, dus boven 351,7 of onder 349,3.

AEX daggrafiek BB 151210

  • We kunnen voor wat het beeld in de daggrafiek met Bollinger Bands betreft zonder meer verder naar boven. De trend is naar boven gericht.

AEX uurgrafiek 151210

  • Ik schreef afgelopen vrijdag over de afvlakking van de beweging naar boven. Er waren op dat moment vanaf 30 november jongstleden drie stijgende trendlijnen gevormd, lijnen met een steeds kleinere hellingshoek. U ziet de lijnen nog in een lichtgrijze kleur in de grafiek. Vandaag is een nieuwe trendlijn ontstaan, dat is de horizontale stippellijn rond 349,3. De geleidelijke afvlakking van de stijging heeft geleid tot een zijwaartse beweging.

  • De grenzen van deze zijwaartse beweging zijn 349,3 en 352,8. Komen we boven 352,8 dan gaat deze weer over in een stijgende fase, belanden we onder 349,3 dan treedt er een neerwaartse trend in. Dit maakt deze twee grenzen morgen cruciaal.

AEX kwartiergrafiek 151210

  • Binnen het gebied 349,3 - 352,8 hebben we dan nog te maken met de top rond 351,7 van vandaag, de top rond 352 en met lijn q. Breken we naar boven door 351,7 en 352 dan keren we terug naar 352,8. Dit houdt dan in de daggrafiek een uitbraakpoging uit de vlag in. Dalen we echter tot onder lijn q dan gaan we naar 349,3.
  • Let u eens op de lijnen p en q. Deze lijnen lopen parallel aan de gisteren doorbroken lijn k. Wat er ook gebeurt, de markt zet tot dusverre steeds een nieuwe beweging naar boven op met dezelfde hellingshoek als lijn k. De aandelenmarkt probeert de winst van deze maand vast te houden en doet dat met veel volharding. Het is gezien de vlag in de daggrafiek niet alleen de bedoeling van de markt om de winst te behouden, maar ook om deze nog uit te bouwen. Dat belooft nog wat als de markt haar zin krijgt.

Resumerend: 

We zijn na een tien beursdagen durende stijging vandaag 0,3% gedaald. Dit wil echter nog niet zeggen dat we de komende dagen verder gaan dalen. Er is in de daggrafiek namelijk een vlag in ontwikkeling die wijst op een voortzetting omhoog. Het wachten is nog op een uitbraak naar boven, die is nodig om de vlag af te ronden. De wens om verder te stijgen blijkt ook uit de vasthoudendheid waarmee in de kwartiergrafiek na iedere daling een nieuwe lijn omhoog wordt gerealiseerd. Vandaag was dat lijn q en die lijn is morgen dus van belang. Komen we eronder dan gaan we naar 349,3 en moeten kopers wederom aan de bak willen zij een daling voorkomen. Breken we daarentegen door 351,7 en 352 dan keren we terug naar 352,8. Dat niveau is de bovenzijde van het gebied 349,3 - 352,8 in de uurgrafiek, de onder- en bovengrens van de zijwaartse fase waarin we terecht zijn gekomen. Deze grenzen zijn belangrijk voor de vervolgbeweging. Stoten we naar boven door 352,8 dan krijgen we een vervolg aan de stijgende trend, vallen we door 349,3 dan belanden we in een correctieve fase. De aandelenmarkt kijkt gezien de vlag die in ontwikkeling is vooralsnog naar boven.

En dan nog dit...

De Belgische beurs heeft de afgelopen dagen geprobeerd af te rekenen met een belangrijk Fibonacci niveau, iets dat ook even leek te lukken.

  • De BEL20 is boven het 61,8% niveau van de daling geweest die zich in november voordeed, maar wist zich daar niet boven te handhaven. Was de graadmeter boven de grens gebleven dan had er een voortzetting naar de top van vorige maand uit de bus kunnen komen, maar nu is het nog de vraag of dat gebeurt. Daarvoor moet de index toch echt door 2630 breken en daar vervolgens ook boven blijven. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 15 dec 2010, 19.04u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

15 dec 09.15u: AEX onder stijgende lijn p gestart

15 dec 10.00u: Al door twee voorgaande bodems

15 dec 11.00u: Kopers reageren direct weer scherp

15 dec 12.00u: Lagere top AEX in kwartiergrafiek

15 dec 13.00u: 61,8% niveau tot nog toe steun

15 dec 14.00u: Hogere bodem, kopers houden vol

15 dec 15.00u: Lagere toppen en hogere bodems

ASML: Sterk gestegen, nu bij potentiŽle weerstand

15 dec 16.00u: De AEX is naar boven uitgebroken

15 dec 17.00u: Index nog dichtbij slot van gisteren

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven