ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 141210

  • De aandelenmarkt is voor de tiende beursdag op rij hoger gesloten. Een reeks van tien groene candles komt niet vaak voor. We zagen dit voor het laatst in juli 2009, toen stonden er zelfs elf groene candles achter elkaar. Het beurssentiment is erg sterk, dat is evident. Na iedere groene candle neemt de kans op een daling evenwel toe, eens zal de markt er dus aan moeten geloven. Ik kan me echter voorstellen dat men dat zo lang mogelijk tracht te voorkomen, in ieder geval tot de grote beleggers de boeken gesloten hebben en de bonussen zijn vastgesteld. Dat zal eind deze week wel grotendeels gebeurd zijn. Sta er overigens niet verbaasd van te kijken dat de beurs dan in het resterende deel van de maand of in januari in elkaar klapt. Als de buit eenmaal binnen is kan het karakter van de markt zo weer omslaan, dan hoeft het tenslotte allemaal niet meer zo nodig. Ik waak er in ieder geval voor mezelf teveel te laten meevoeren door een decemberrally, in ieder geval niet dusdanig dat ik er een positieve verwachting aan koppel voor de komende maand of het komend jaar. Dat doe ik niet.

  • Wat ik wel doe is proberen vast te stellen of we nog een elfde groene candle zouden kunnen gaan zien. Welnu, dat kan. De inverted hammer van gisteren is vandaag namelijk gevolgd door een stijging en dus niet bevestigd als toppatroon. Het is dus niet noodzakelijkerwijs zo dat het hoogste punt van deze inverted hammer 352,8 daadwerkelijk het hoogste punt van de huidige stijging gaat zijn. Dat zou alleen zo zijn geweest als er vandaag een daling op was gevolgd. Nu is dat afwachten.

AEX daggrafiek BB 141210

  • Net als gisteren kan ik aan de hand van de daggrafiek met Bollinger Bands eveneens constateren dat we morgen nog verder zouden kunnen stijgen. De middellijn en de bovenste lijn stijgen namelijk, wat een opwaartse trend weergeeft. Deze blijft intact zolang de beursindex boven de middellijn koerst. Hoe hoger de AEX in de band blijft, hoe sterker de trend is.

AEX uurgrafiek 141210

  • In technische zin is er van de beweging van vandaag niets te maken. De AEX brak vanmorgen naar beneden uit het kanaal k-l, maar steeg desondanks de rest van de dag. Normaal gesproken zou op de neerwaartse doorbraak door lijn k een correctie naar beneden zijn gevolgd. Elke daling werd echter opgevangen en een correctie op die manier voorkomen, iets dat de kwartiergrafiek ons nog beter leert dan deze uurgrafiek.

AEX kwartiergrafiek 141210

  • Er werd na de daling onder lijn k gedurende de dag een stijgende trend ontwikkeld waaronder ik uiteindelijk lijn p heb getekend. Lijn p is een opvolgende trendlijn, de lijn heeft de taak van lijn k na de doorbraak onder die lijn naadloos overgenomen. Letterlijk op elke beweging naar beneden volgde direct een herstel. Het is zonneklaar dat er kopers in de markt zijn die geen daling toestaan, dat was meteen van vanmorgen half tien al zo.
  • We zijn uiteindelijk gesloten ter hoogte van lijn k en iets boven het 61,8% Fibonacci niveau dat ik vandaag noemde als potentieel weerstandsniveau. We hebben nu alleen nog te maken met de top van vanmiddag rond 352, breken we door die top dan keren we terug naar 352,8 en gaan op weg naar de elfde groene candle in de daggrafiek. Het is iets waar ik na de vasthoudendheid van vandaag niet meer van zou staan te kijken, hoe ongebruikelijk een elfde groene candle in de daggrafiek ook zou zijn. 
  • Belanden we nochtans onder lijn p dan betekent dat alsnog een daling, wat van de bodem van vandaag 350 het eerste koersdoel zou maken en van de stippellijn rond 349,8 een mogelijk tweede doel.

Resumerend: 

Uit het feit dat er tien groene candles op rij staan blijkt dat het sentiment ijzersterk is. De markt is vast van plan het jaar goed af te sluiten, iets dat kopers vandaag demonstreerden door vandaag op elke daling te counteren. Morgen tellen de top van vanmiddag 352 en lijn p in de kwartiergrafiek. Breken we door 352 dan gaan we naar 352,8 of hoger, op weg naar de elfde groene candle in de daggrafiek. Geraken we daarentegen onder lijn p dan dalen we toch nog verder, in eerste instantie naar 350 en daarna eventueel naar 349,8 of lager.

En dan nog dit...

De Britse beurs doet het net als de andere beurzen goed deze maand, de FTSE100 staat al weer bijna bij de top uit de maand november. 

  • Die top van de afgelopen maand lag op 5902. Weet de FTSE100 door deze grens te breken dan ligt een voortzetting naar lijn s' in het verschiet, wat een stevige vervolg aan de toch al uitstekende decembermaand zou geven. Zolang 5902 niet doorbroken is kan er overigens ook nog een dubbele top rond dit niveau ontstaan, geheel zeker is het stevige vervolg op dit moment dus nog niet. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 14 dec 2010, 19.13u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

14 dec 09.15u: AEX naar onderkant kanaal gedaald

14 dec 10.00u: Na daling onder lijn snel weer terug

14 dec 11.15u: AEX na cijfers even boven lijn k

14 dec 12.15u: Graadmeter door lijn m gebroken

14 dec 13.00u: Hogere bodem in de kwartiergrafiek

14 dec 14.00u: Correctie is wederom voorkomen

14 dec 15.00u: Elke daling wordt direct gepareerd

14 dec 16.00u: Beeld AEX dit uur niet veranderd

Air France - KLM: Poging om door 23,6% te breken

14 dec 17.00u: Teruggedraaide doorbraak van AEX

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven