ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 011210

  • De AEX is vandaag maar liefst 2,6% boven het slot van gisteren geŽindigd, wat een enorm herstel mag worden genoemd. Het patroon dat hierbij is ontstaan is een potentieel bodempatroon dat je niet vaak ziet, namelijk een bullish separating line. Zoals dat bij ieder potentieel bodempatroon het geval is dient het morgen nog wel bevestigd te worden met een volgende groene candle, pas dan weten we met voldoende zekerheid dat we met een bodem te doen hebben.

  • Wie mijn updates vandaag heeft gevolgd weet dat ik in de uurgrafiek een dalend trendkanaal tekende. Ik heb dit kanaal nu ook in de daggrafiek getekend. In deze grafiek blijkt de bovenzijde van de candle van vandaag precies op de bovenste lijn van dit kanaal e-e' te liggen. Dit kanaal is daardoor nog intact, wat wil zeggen dat we morgen als we niet alsnog door lijn e' breken de daling zouden kunnen hervatten. Het is dus onzeker of de potentiŽle bodem van vandaag morgen bevestigd gaat worden, dat hangt ervan af of we kans zien om naar boven uit het kanaal te breken. Het is dus afwachten wat het wordt.

AEX daggrafiek BB 011210

  • De lange candle van vandaag heeft ons teruggebracht binnen de Bollinger Bands die ik in deze tweede daggrafiek heb staan. Dit was een voorspelbare beweging, alleen de grootte van de candle was dat niet. De middellijn en de onderste lijn dalen, wat wil zeggen dat we in een neerwaartse trend zitten. Eerste weerstand hier de top van gisteren rond 339,4 en de middellijn die nu rond 341 loopt.

AEX uurgrafiek 011210

  • Heeft u de updates van vandaag gelezen dan zal het u opvallen dat ik aangaande het dalend kanaal e-e' een verandering heb doorgevoerd. Ik heb lijn e' in overeenstemming gebracht met de daggrafiek en de lijn dus wat hoger gelegd. Hij loopt nu net als in de daggrafiek door het hoogste punt van vandaag. Dit was nodig omdat de daggrafiek het langste tijdvenster heeft en dus het zwaarst telt.

  • Ik voorzag deze grafiek vanmiddag van Fibonacci lijnen over de daling 347,4 - 325,3. De AEX heeft het 50% niveau rond 336,3 vrijwel bereikt, wat wil zeggen dat er morgen eventueel een top kan volgen.

  • Zou de index daarentegen verder stijgen dan wordt het 61,8% niveau rond 339 het volgende richtpunt. Dit is dan een potentieel weerstandsniveau, eventueel in combinatie met de stippellijn door voorgaande toppen rond 339,4.

AEX kwartiergrafiek 011210

  • In de kwartiergrafiek heb ik hetzelfde gedaan als in de uurgrafiek, ook hier heb ik lijn e' verplaatst. U ziet de oorspronkelijke ligging van de lijn nog, dat was namelijk de lijn die nu lichtgrijs is. Laat ik om te beginnen aannemen dat lijn e' intact blijft en dat we vanaf die lijn de daling weer oppakken. Ik heb voor dat scenario Fibonacci lijnen getekend over de stijging 325,3 - 336,2. Mogelijke steunniveaus zijn de stippellijnen rond 333,6, 332, 330,8 en 329,5.
  • Zekerheid omtrent de handhaving van de dalende trend heb ik uiteraard niet, wellicht doet er zich toch een uitbraak voor. Brengt dat de index boven de top van vandaag 336,2 dan haal ik de Fibonacci lijnen direct weg. Dit is ook de reden dat ik de lijnen grijs getekend heb, namelijk om aan te geven dat het om voorlopige lijnen gaat. We zouden immers zo door kunnen breken, daar is niet veel voor nodig. Komen we boven 336,2 dan gaan we naar het Fibonacci niveau 339 in de uurgrafiek of naar de stippellijn rond 339,4. Vanaf die grenzen kijk ik dan verder hoe het er uit kan gaan zien.

Resumerend: 

De AEX is 2,6% gestegen, waarmee de kopers het heft overduidelijk weer in handen hebben genomen. De dalende trend is -hoewel het er in de uurgrafiek en de kwartiergrafiek vanmiddag anders uit zag- nog niet gestopt. We zijn in de daggrafiek namelijk niet naar boven uit het dalend kanaal e-e' gebroken. Dit was voor mij aanleiding om lijn e' in de beide andere grafieken te verplaatsen, want een daggrafiek telt het zwaarst. Morgen moet blijken of we uit het kanaal breken of erin blijven. Breken we eruit dan gaan we naar 339 of 339,4, daar bepaal ik aan de hand van het koersverloop het mogelijke vervolg. Blijven we binnen het kanaal dan hervatten we de daling. Eventuele steun kan er dan liggen rond 333,6, 332, 330,8 en 329,5. Zouden we daaronder komen dan gaan we naar de onderzijde van het kanaal.

En dan nog dit...

Het koersverloop wekt vandaag mijn verbazing. Stijgingspercentages van meer dan twee procent waren in Europa meer regel dan uitzondering. De markten zijn uiterst snel van richting veranderd. Veranderd van richting is ook de Amerikaanse S&P500 waarvan u hieronder de daggrafiek ziet.

  • De Amerikaanse graadmeter bevond zich in een zijwaartse beweging tussen de grenzen 1174 en 1200. Dit was een grote rechthoek en dat maakte een vervolg naar beneden in principe het meest voor de hand liggend. De S&P500 heeft het patroon evenwel naar boven verlaten. Sluit de index deze dag boven 1200 af dan betekent het dat de graadmeter gaat proberen de top die rond 1227 is ontstaan te bereiken en uit te nemen. Klap je de rechthoek naar boven om dan kom je daar namelijk ongeveer uit. Nu maar zien of er vanavond zoals het koersverloop nu suggereert inderdaad een slot boven 1200 punten uit de bus komt. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 1 dec 2010, 18.47u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

1 dec 09.15u: Sterke start van de aandelenmarkt

1 dec 10.00u: Toppatroon in kwartiergrafiek AEX

1 dec 11.00u: Markt kijkt toch nog naar boven

1 dec 12.00u: Top van vanmorgen is doorbroken

1 dec 13.00u: Wigvormig koersverloop in de AEX

1 dec 14.00u: Stemming is nog steeds ijzersterk

1 dec 15.00u: AEX nadert bovenkant dalend kanaal

1 dec 16.00u: Uitbraakpoging AEX uit trendkanaal

1 dec 17.00u: Vraagtekens bij toekomstig verloop

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven