ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 100810

  • Gisteren ontstond er een potentieel bodempatroon, namelijk een bullish harami. Net als elk candlestick patroon behoefde het nog bevestiging, maar die bleef vandaag uit. De AEX is vandaag namelijk gedaald in plaats van gestegen. Het is hierdoor nog maar de vraag of we daadwerkelijk verder stijgen.

  • De aandelenmarkt doet voor dat laatste overigens nog wel haar best. De beursindex is vandaag namelijk wederom onder lijn o geweest, maar keerde net als afgelopen vrijdag terug boven de lijn. Hier zijn partijen aan het werk die heel goed op het lijnenspel letten, iets dat ik de laatste tijd regelmatig constateer. De beursgraadmeter is boven lijn o gesloten, waardoor deze trendlijn ongebroken is en de index de stijging morgen eventueel toch nog voort zou kunnen zetten.

  • Daar staat tegenover dat er niet veel voor nodig is om alsnog onder de lijn te geraken, in welk geval een daling naar het 38,2% niveau rond 327,3 of lager voor de hand zou liggen.

AEX daggrafiek BB 100810

  • De Bollinger Bands zijn inmiddels naar een wat neutraler koersverloop gegaan. De lijnen van deze indicator lopen namelijk horizontaal en onze beursbarometer ligt op de middellijn. Het kan in theorie deel uitmaken van een omslag, maar daar kan ik op dit moment nog niet meer dan dat over zeggen. 

AEX uurgrafiek 100810

  • In de uurgrafiek staan Fibonacci lijnen over de stijging 329,8 - 336,6. Het laagste punt van vandaag blijkt op het 76,4% niveau gelegen te hebben, wat een ongebruikelijk steunniveau is. Deze grens speelt over het algemeen slechts een rol als de markt grote twijfels omtrent het vervolg kent. Ik kan me die twijfel overigens wel voorstellen. Het is duidelijk dat de Amerikaanse economische groei vertraagt. Beleggers hopen op additionele maatregelen van de FED, die vanavond met een rentebesluit en eventuele andere maatregelen komt. Zeker van die maatregelen is de markt echter niet. Men hoopt er wel op, vandaar dat we nog net een bodem op het 76,4% niveau realiseerden. We zullen het vanavond weten.

  • Cruciaal is nu uiteraard de laatste bodem rond 331,3. Een daling daaronder zou ons naar 329,8 doen gaan. Naar we in de daggrafiek zagen is vervolgens een terugkeer naar 327,3 aannemelijk.

AEX kwartiergrafiek 100810

  • Stijgen we dan is de stippellijn rond 334,5 het eerste potentiŽle weerstandsniveau dat we tegenkomen. Willen we teneinde een herstel mogelijk te maken het patroon van lagere toppen waarin we ons bevinden breken, dan is dat in ieder geval een top waar we doorheen zullen moeten breken. Doen we dat dan kan dat eventueel de start zijn van een beweging naar en aanval op recente toppen rond 340,6 en 341.

Resumerend: 

Het potentiŽle bodempatroon van gisteren in de daggrafiek is niet bevestigd, want de AEX is gedaald. De index is onder lijn o geweest, maar wist zich vanaf steun op het 76,4% niveau rond 331,3 in de uurgrafiek nog net terug te klauwen boven deze lijn. Dit niveau speelt morgen nu een cruciale rol. Zakken we alsnog door 331,3 dan gaan we naar 329,8, maar waarschijnlijk ook naar 327,3 of lager. Stijgen we echter en breken we door 334,5 dan vormt dat een basis voor een herstel en wellicht ook voor een beweging naar en een aanval op recente toppen rond 340,6 en 341. De markt staat hiermee voor een belangrijke keuze.

En dan nog dit...

Het koersverloop van de DAX blijft boeiend, vandaar dat ik het Duitse koersverloop vandaag nog maar eens voor het voetlicht breng.

  • Laat ik voordat ik het koersverloop bespreek eerst ingaan op een vraag die ik kreeg, namelijk de vraag waarom de Duitse beursindex zo veel beter presteert dan de AEX. Wij zouden achterblijven bij onze oosterburen. Hoewel de DAX afgelopen vrijdag het hoogste punt van het jaar heeft neergezet en de DAX 5,5% boven het slot van vorig jaar staat is het echter maar schijn dat de Duitse beurs beter presteert. De DAX is namelijk een zogenaamde herbeleggingsindex, wat wil zeggen dat dividenden van de fondsen waaruit de graadmeter bestaat aan de index worden toegevoegd. Dit is bij andere indices niet het geval. Het toevoegen van dividenden (herbeleggen) is van invloed op het koersverloop. Je mag de koersbewegingen van de DAX en de AEX dus eigenlijk niet in de zin van "beter presteren" of "achterblijven" met elkaar vergelijken.
  • Dat gezegd hebbende ga ik naar de grafiek. Afgelopen vrijdag ontstond een toppatroon, een engulfing bearish line. Het was een sterk patroon, want de candle omvatte meerdere voorgaande candles. Gisteren maakte de index echter een sprong naar boven, dit in reactie op het onverwachte herstel dat de Amerikaanse beurzen vrijdagavond in het laatste stukje van de handelsdag kenden. Vandaag is de index dan weer gedaald, een beweging die beter aansluit bij de engulfing bearish line. Bepalend wordt nu het koersverloop ten opzichte van het steunniveau rond 6250 en lijn l. Een daling onder deze lijnen zou inhouden dat de Duitse beurs de poging om door te stoten naar boven afbreekt. Blijft de DAX daarentegen boven 6250 en lijn l dan blijft de top van dit jaar nabij en kan dus nog doorbroken worden. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 10 aug 2010, 19.03u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates en aandelenanalyse:

10 aug 09.15u: Opening AEX onder 23,6% niveau

10 aug 10.00u: AEX vlot gedaald naar 61,8% grens

10 aug 11.00u: Iets gestegen, maar direct een top

10 aug 12.00u: Poging om hogere bodem te maken

10 aug 13.00u: Kooplust op de juiste momenten

10 aug 14.00u: Nieuwe top AEX rond 50% niveau

10 aug 15.00u: Alle hens aan dek rond trendlijn

Unilever: Omlaag uit stijgend kanaal gebroken

10 aug 16.00u: AEX staat nu onder de trendlijn

10 aug 17.00u: Index nu ook onder 61,8% niveau

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven