ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 060810

 • Vorige week vrijdag ontstond er in de weekgrafiek een zogenaamde dark cloud cover, een potentieel toppatroon uit de candlestick techniek. Elk potentieel toppatroon uit deze techniek heeft bevestiging nodig door middel van een rode candle wil het daadwerkelijk een top worden. Die bevestiging is deze week uitgebleven, waardoor het onzeker is of het hoogste punt van de dark cloud cover rond 340,6 daadwerkelijk als top gezien moet worden.

 • Toch ben ik ertoe geneigd om dat wel te doen. De candle van deze week is namelijk een inverted hammer die de weerstand rond 340,6 feitelijk bekrachtigt. Ik blijf dus rekening houden met een daling, met de kanttekening dat de bevestiging door middel van een rode candle volgende week zou moeten komen. Pas dan is het namelijk met zekerheid een top.

AEX daggrafiek 060810

 • Afgaande op de daggrafiek is het onzeker of we komende week gaan dalen. De AEX is namelijk naar lijn o gegaan, maar wist boven die lijn te sluiten. Gaan we aanstaande maandag direct omhoog dan blijven we boven deze lijn, in welk geval de opwaartse beweging gehandhaafd blijft. Dit zou dan tot een nieuwe doorbraakpoging van de weerstand rond 340,6 kunnen leiden, weerstand die deze week in stand gebleven is. We moeten die weerstand zoals ik deze week meermalen schreef breken om de stippellijn rond 342 en de top rond 343,3 aan te kunnen vallen.

 • Zakken we komende maandag door lijn o dan gaan we naar de laatste bodem rond 327,3. Dit niveau valt gelijk met het 38,2% niveau van de stijging 306,3 - 341 waarover ik Fibonacci lijnen getekend heb. Dit maakt het tot een punt waar dan steun zou kunnen liggen.

 • Zouden we onder 327,3 komen dan wordt het 50% niveau rond 323,6 de volgende halte, ook dat is een mogelijk steunniveau. Een eventuele daling onder dat niveau zou uitmonden in een daling naar het 61,8% niveau rond 319,5. Ook daar zou dan nog een bodem kunnen volgen. Een daling onder 319,5 zou resulteren in een terugkeer naar de stippellijn rond 311,5 of de bodem rond 306,3. Ik kan uiteraard niet zeggen waar we heen gaan met onze beursgraadmeter, daarom noem ik al deze punten. Aanstaande maandag zullen we in ieder geval eerst moeten gaan zien of we boven lijn o blijven.

AEX daggrafiek BB 060810

 • De middellijn van de Bollinger Bands kan volgende week in ieder geval geen steun meer bieden, want daar zijn we vandaag doorheen gezakt. Dit opent in deze indicator de mogelijkheid van een gang naar de onderste lijn van dit gereedschap. Dat is een potentiŽle steunlijn, een lijn waar we ons nog een eind boven bevinden. Vooralsnog hoef ik dus niet te kijken naar deze banden.

AEX uurgrafiek 060810

 • In de uurgrafiek ziet u lijn o, die heb ik overgenomen uit de daggrafiek. We zijn zoals uit deze grafiek blijkt onder die lijn geweest, maar een herstel na vijf uur bracht ons er weer boven. We zouden hierdoor in principe weer verder omhoog kunnen gaan.

 • Het laagste punt van de dag lag rond 329,8. Een daling onder lijn o en dit punt zou ons met de AEX naar 327,3 af doen zakken, het eerstvolgende steunniveau dat bij de daggrafiek ook ter sprake kwam.

AEX kwartiergrafiek 060810

 • Omdat ik graag concrete grenzen heb aan de hand waarvan ik een inschatting kan maken van de vervolgbeweging heb ik in de kwartiergrafiek Fibonacci lijnen over het laatste deel van de daling neergezet. Er zijn drie mogelijke weerstandsgrenzen, zijnde de magenta stippellijnen rond 331,3, 331,7 en 332,2. De beursgraadmeter kan vanaf ieder van deze punten de dalende trend hervatten. Eventueel kan de index maandag dus al direct dalen. 
 • Zouden we stijgen dan is de grens 332,2 het belangrijkst. Een terugkeer boven die grens zou namelijk een beweging naar de laatste top rond 333,8 waarschijnlijk maken en zodoende wijzen op een poging om de opwaartse trend zoals ik die bij de daggrafiek besprak aan te houden. We moeten dan vervolgens uiteraard ook deze top rond 333,8 uitnemen, maar een stijging boven 332,2 zou in elk geval al wijzen op een poging om de neerwaartse beweging te keren. Die grens houd ik dus in de gaten.
 • Komen we onder 329,8 dan haal ik de Fibonacci lijnen in deze grafiek weg, deze hebben dan geen waarde meer. De grens 327,3 wordt dan zoals ik bij de daggrafiek en de uurgrafiek constateerde het eerstvolgende doel.

Resumerend: 

Het potentiŽle toppatroon in de weekgrafiek van vorige week is niet bevestigd, maar er is wel een candle naast ontstaan die de weerstand rond de bovenzijde van dat patroon 340,6 bekrachtigd heeft. Ik ga volgende week opnieuw kijken of er bevestiging volgt met een rode candle. Afgaand op de daggrafiek is het nog niet zeker of die rode candle er komt. Zolang we ons namelijk boven lijn o bevinden blijft de opwaartse beweging zoals die door die lijn wordt weergegeven intact. De markt probeert de AEX boven die lijn te houden als we aanstaande maandag boven de grens 332,2 in de kwartiergrafiek komen. Uiteraard moet vervolgens de laatste top rond 333,8 nog wel uitgenomen worden om de stijgingspoging hard te maken. Zakken we door lijn o en het laagste punt van vandaag 329,8 dan glijden we weg naar 327,3, wat een potentieel steunniveau is. Voor alle zekerheid noem ik ook de mogelijke steunniveaus die daaronder liggen, die vindt u rond 323,6 en 319,5. Mochten we onder 327,3 komen dan zijn dat de volgende achtereenvolgende richtpunten. Laten we maandag onze aandacht echter allereerst op lijn o richten, want het verloop ten opzichte van die lijn is in eerste instantie bepalend voor de vervolgbeweging.

En dan nog dit...

Eerder deze week vertelde ik u over de poging van de Duitse DAX om door de toppen van dit jaar te stoten. Deze poging is zoals u hieronder ziet niet geslaagd.

 • De DAX heeft wel een nieuw hoogste punt van het jaar neergezet, maar is niet blijvend door de toppen van de voorgaande maanden gebroken. In plaats daarvan ontstond er vandaag een potentieel toppatroon dat luistert naar de naam engulfing bearish line. Dit patroon moet vanzelfsprekend nog wel bevestigd worden door middel van een volgende rode candle vooraleer we zeker zijn  dat het om een top gaat.
 • Steun kan de Duitse beursgraadmeter nog krijgen van de stippellijn rond 6248 en van lijn l. De daling van vandaag betekent dus nog niet noodzakelijkerwijs dat Duitse beleggers hun pogingen om het van een doorbraak te laten komen op gaan geven. Feitelijk zou dat pas bij een daling onder de laatste bodem rond 6060 het geval zijn. Dan pas namelijk zou het patroon van hogere bodems dat in de grafiek is ontstaan beŽindigd worden. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 6 aug 2010, 18.55u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

6 aug 09.15u: Kopers hebben opnieuw de overhand

6 aug 10.00u: Top neergezet rond 61,8% niveau

6 aug 11.00u: AEX onder openingskoers geraakt

6 aug 12.00u: Slot van gisteren speelt nog een rol

6 aug 13.00u: Verloop neemt vorm van vlag aan

6 aug 14.00u: AEX naar beneden uit vlag gebroken

6 aug 15.00u: Scherpe daling AEX na cijfers uit VS

CSM: Correctie gaande vanaf top van vorig jaar

6 aug 16.00u: Er wordt direct weer gekocht in VS

6 aug 17.00u: AEX is inmiddels weer verder gedaald

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven