ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX maandgrafiek 300410

 • Vandaag bespreek ik maar liefst zes AEX grafieken. De maand april ligt achter ons en dat betekent dat ik start met de maandgrafiek. Het is tevens het eind van de week, waardoor na de maandgrafiek de weekgrafiek aan bod komt. Pas dan volgen de gebruikelijke vier grafieken die iedere dag besproken worden.

 • In de maandgrafiek heeft de AEX deze maand wederom geprobeerd terug te keren binnen het kanaal x-a. Dit is niet gelukt. Het heeft geleid tot de vorming van een candle waarvan het lichaam zich onderaan de candle bevindt, een zogenaamde inverted hammer. Het betekent een mogelijke top.

 • Topvorming op dit punt zou vanuit de Fibonacci methode bezien niet de gebruikelijke ontwikkeling zijn. We bevinden ons namelijk ruim boven het 38,2% niveau van de daling 564 - 195 en dat maakt het 50% niveau rond 380 tot een aannemelijk koersdoel. De onderzijde van het kanaal zit echter in de weg en blijft gezien de inverted hammer wellicht ook in de weg zitten. Die vormt een indicatie voor een neerwaarts vervolg.

AEX weekgrafiek 300410

 • Twee weken geleden ontstond er een engulfing bearish line in de weekgrafiek, een top leek gezet. Vorige week volgde echter een stijging, waardoor er een vraagteken achter de mogelijke top moest worden gezet. Deze week is er opnieuw een engulfing bearish line te zien. De candle vormt nu samen met hetzelfde patroon van veertien dagen geleden een potentiŽle top. Volgt er komende vrijdag een rode candle in deze grafiek dan is die top een feit. We moeten met een definitief oordeel dus nog wel even wachten op bevestiging.

AEX daggrafiek 300410

 • In de daggrafiek werd deze week een M-vormige top afgerond, een patroon met als koersdoel het 50% Fibonacci niveau van de stijging 343,4 - 358,2 rond 335,8. De index vond steun ter hoogte van een voorgaande bodem rond 342 en veerde wat op. Een stijgingspoging vandaag mislukte echter, waardoor de beursgraadmeter in de buurt van de bodem op 342 gesloten is. Zakken we door deze grens dan gaan we naar 335,8.

 • Een daling onder 342 zou, als dit zich vanaf de huidige positie voor zou doen, tevens de completering van een hoofd en schouders patroon inhouden. De drie candles van de afgelopen dagen zouden dan deel uitmaken van de nog af te ronden rechterschouder. Het patroon zou een koersdoel van ongeveer 326 punten geven. Dit is op dit moment uiteraard nog speculeren, want we weten nog niet of de formatie daadwerkelijk afgemaakt gaat worden met een daling onder 342.

 • Komt er een daling dan gelden de Fibonacci niveaus rond 341,1, 335,8 en 330,5 uiteraard als potentiŽle steunniveaus. Eerst richt ik mijn aandacht dus op 341,1, maar wel in de veronderstelling dat we door die grens gaan zakken om naar 335,8 te gaan. Dit verifieer ik uiteraard. Bereiken we 335,8 dan zou een volgende stap die naar 330,5 kunnen zijn, maar daar richt ik me pas op mochten we door 335,8 zakken. Het niveau 326 houd ik buiten beeld zolang we niet door 330,5 zijn gezakt. Het is een pragmatische aanpak die voorkomt dat ik rond potentiŽle steunniveaus op het verkeerde been kom te staan.

AEX daggrafiek BB 300410

 • Allereerst moet ik nochtans afwachten of we werkelijk onder 342 terecht gaan komen. De onderste lijn van de Bollinger Bands in deze tweede daggrafiek vormt tenslotte nog immer steun en zou ons verder naar boven kunnen leiden.

AEX uurgrafiek 300410

 • De uurgrafiek geeft evenwel weer een negatiever beeld. Vanochtend deed er zich een stijging waardoor we op een gegeven moment op een winst van 0,8% stonden met onze beursindex. Die stijging werd vervolgens echter teruggedraaid en de winst sloeg om in een verlies dat aan het eind van de dag 0,7% bedroeg. Dit is veeleer een voorbereiding voor een vervolg naar beneden als voor een beweging naar boven.

 • Lijn h die ik gisteren in de grafiek tekende en waar we vanmiddag steun vonden is aanstaande maandag de kardinale lijn. Een daling onder deze lijn betekent een vervolg naar 342, waarbij de kans groot is dat we door dat niveau zakken.

 • Stijgingsperspectief blijft er zolang we ons met de aandelenmarktindex boven lijn h handhaven, maar we zullen ons boven de top rond 351,3 uit moeten zien te werken willen we werkelijk invulling geven aan dit perspectief.

AEX kwartiergrafiek 300410

 • Voor de hele korte termijn kunnen we kijken naar het koersverloop ten opzichte van lijn m. Willen we omhoog dan moeten we op zijn minst door die lijn en de stippellijn rond 347 breken.
 • Zolang dat niet is gebeurd acht ik de kans op een daling het grootst, mede in het licht van de vlag die aan het einde van de middag in deze kwartiergrafiek werd afgerond.

Resumerend: 

Een inverted hammer in de maandgrafiek en een nieuwe engulfing bearish line in de weekgrafiek maken de kans op topvorming groot. We hebben in de daggrafiek bovendien al een M-vormige top met een koersdoel van 335,8, zagen vandaag een mislukte stijgingspoging en bevinden ons in de kwartiergrafiek onder een dalende korte termijn lijn. Dit alles maakt een daling waarschijnlijk. Eerste doel zodra we onder lijn h en 342 komen is het 50% niveau in de daggrafiek rond 335,8. Onderweg moeten we dan wel door 341,1 zakken, dat dienen we dus te controleren. Interessant is dat er bij een daling onder 342 een toppatroon met het koersdoel 326 zou ontstaan. Dit geeft aan dat we niet alleen naar 335,8 zouden kunnen gaan, maar ook lager. Eerste richtpunt bij een daling onder 335,8 zou het 61,8% niveau in de daggrafiek rond 330,5 worden, op 326 zou ik me pas richten als er zich een daling onder 330,5 voor zou doen. Laten we echter niet te hard van stapel lopen en aanstaande maandag om te beginnen kijken of we omlaag door lijn h en 342 breken. Gebeurt dat immers niet en komen we boven lijn m en 347 in de kwartiergrafiek dan waagt de aandelenmarkt nog een stijgingspoging. We zouden in dat geval boven 351,3 moeten komen wil die stijging handen en voeten krijgen.

En dan nog dit...

Vandaag wil ik afsluiten met de Eurostoxx50 index. In alle Europese indices doet zich namelijk een min of meer gelijkvormig koersverloop voor, maar dat geeft in de daggrafiek van de Eurostoxx50 het duidelijkste patroon.

 • De laatste candles vormen samen een vlag. Breekt de Eurostoxx50 naar beneden uit dan zet deze index de daling voort. Eergisteren vond de graadmeter nog steun rond het 61,8% niveau, zou een daling onder de vlag de index ook daaronder brengen dan volgt een terugkeer naar de bodem rond 2618. Als de voortekenen dus niet bedriegen wacht de Europese beurzen een negatieve ontwikkeling. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst vrijdag 30 apr 2010, 19.15u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

30 apr 09.15u: AEX hoger, maar binnen patroon

30 apr 10.00u: Uitbraak naar boven uit patroon

30 apr 11.00u: AEX dit uur fractioneel hoger

Delta Lloyd: Naar beneden uit kanaal gebroken

30 apr 12.00u: Potentieel toppatroon uurgrafiek

30 apr 13.00u: AEX-index is onder water gekomen

30 apr 14.00u: Bodem en lichte stijging beursindex

30 apr 15.00u: Lagere top AEX na groeicijfer VS

30 apr 16.00u: Beursindex is nu door 347 gezakt

AKZO: Ruim boven stijgende lange termijn trendlijn

30 apr 17.00u: Lijn h is vooralsnog steun gebleken

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven