ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 290410

 • De AEX-index is vandaag met 1,1% gestegen en teruggekeerd boven 347, de bodem uit de M-vormige top van gisteren. Formeel is dat patroon daardoor niet geldig meer. De grote vraag is nu of dit de start is van een echte herstelbeweging of slechts een tijdelijk herstel. Dit laat zich aan de hand van de daggrafiek nog niet zeggen. Uit het slot boven 347 wil ik echter geen conclusie trekken. Daar is namelijk zoals u verderop zult zien in de middag gericht op aangestuurd en dat vind ik niet echt overtuigend. Ik wil eerst een duidelijke stijging boven de candle van vandaag zien voordat ik geloof hecht aan de stevigheid van de bodem van gisteren. 

 • Vervolgens let ik vanwege het gegeven dat die bodem van gisteren ter hoogte van een voorgaande bodem rond 342 lag op de eventuele vorming van een lagere top rond de dubbele top 358,2.

AEX daggrafiek BB 290410

 • Afgaand op de daggrafiek met Bollinger Bands moet ik me echter positiever opstellen. De onderste lijn vormde steun, waardoor de beursindex de opgaande lijn weer op zou kunnen pakken. Deze indicator vormt daar overigens geen garantie voor, maar geeft slechts de mogelijkheid daartoe aan. Vanuit de Bollinger Bands gezien is een stijging waarschijnlijker dan een daling.

AEX uurgrafiek 290410

 • De uurgrafiek geeft echter vooralsnog een tegengesteld beeld. Hier is de extreem grote vlag j-h ontstaan, een voortzettingspatroon dat uit zou kunnen monden in de voortzetting van de daling die eraan vooraf ging. Normaliter zou ik geen waarde hechten aan een dergelijk groot patroon, maar dat ligt nu in het licht van de grote procentuele bewegingen van de laatste dagen anders. Zolang we niet naar boven door lijn j breken neem ik aan dat we een vervolg omlaag gaan zien, wat zich allereerst zou moeten manifesteren in de vorm van een daling naar lijn h.

 • Bevestiging vind ik in het feit dat het 50% Fibonacci niveau van de daling 355,4 - 342 niet doorbroken is. Er kan hier in theorie nog altijd een top ontstaan.

 • Mocht de index overigens toch naar boven door lijn j breken dan hebben we aan de hand van deze grafiek meteen een eerste koersdoel, dat is het 61,8% niveau rond 350,3.

AEX kwartiergrafiek 290410

 • In de kwartiergrafiek ziet u dat kopers vanmiddag een verdediging op hebben gezet op 347. Het doel was duidelijk de realisatie van een slot boven 347. Dit springt nogal in het oog, daarom besloot ik bij de daggrafiek niets te doen met het slot boven deze grens.
 • De grens speelt morgen uiteraard wel een rol. Komen we eronder dan begeven we ons richting lijn h, zolang we daarentegen boven 347 staan zouden we naar boven door lijn j kunnen breken.

Resumerend: 

De AEX is vandaag fors gestegen en boven 347 gesloten, een gegeven waar ik zoals beargumenteerd niets mee doe. Hoewel de daggrafiek met Bollinger Bands suggereert dat we de opgaande lijn vast kunnen houden acht ik zolang we ons in de uurgrafiek onder lijn j bevinden een daling aannemelijker. Lijn j vormt samen met lijn h namelijk een vlag in wording en dat patroon leidt volgend op een daling over het algemeen tot een voortzetting van die daling. Het gegeven dat er zo opvallend op een slot boven 347 werd aangestuurd sterkt me alleen maar in deze gedachte. Mocht de index overigens naar boven door lijn j breken dan ontwikkelt het koersverloop zich niet in de veronderstelde daling. Eerste koersdoel is dan 350,3, van daar kijk ik verder. Komen we echter onder 347 dan begeven we ons in de richting van de onderkant van de vlag j-h, een vlag die overigens pas is afgerond zodra er een uitbraak naar beneden te noteren valt. Het patroon zou ons na zo'n uitbraak alsnog naar de waarde 335,8 leiden die ik gisteren als koersdoel van de M-vormige top noemde, met dien verstande dat er rond 341,1 eventueel zoals ik schreef nog steun zou kunnen liggen.

En dan nog dit...

De Dow Jones heeft gisteren steun gevonden op een niveau waar de week ervoor ook al steun lag. Dit geeft in de praktijk nu vier mogelijkheden waar we op moeten letten, die mogelijkheden wil ik vanavond schetsen.

 • De eerste mogelijkheid is dat er een lagere top ontstaat onder de recente top 11258, gevolgd door een daling onder de stippellijn rond 10965. Dit zou de vorming van een hoofd en schouders patroon inhouden, dus in topvorming resulteren.
 • Een tweede optie is dat de Dow stijgt naar 11258. Dit zou het ontstaan van een rechthoek betekenen, wat de kans op een doorbraak naar boven groot zou maken. Een rechthoek is namelijk een voortzettingspatroon.
 • Het derde mogelijke scenario is dat van een doorbraak door 11258 en een stijging naar lijn p, gevolgd door een terugkeer naar 10965 en een daling onder dat niveau. Dit zou eveneens topvorming zijn. 
 • Een stijging naar lijn p zou echter een doorbraak door die lijn kansrijk maken, waarmee ik bij het vierde alternatief kom. Een stijging naar en boven lijn p zou handhaving van de stijgende trend inhouden. 
 • Met het voorgaande heb ik de mogelijkheden in kaart gebracht aan de hand waarvan we een inschatting kunnen gaan maken van de vervolgbeweging. Het eerste waar ik op let is het eventuele ontstaan van een lagere top onder 11258. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst donderdag 29 apr 2010, 19.05u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

29 apr 09.15u: Eerste kwartier weinig verandering

29 apr 10.00u: Kopers en verkopers in gevecht

29 apr 11.00u: Eerste slag is voor de kopers

29 apr 12.00u: De strijd ligt nog niet achter ons

29 apr 13.00u: Mogelijke top AEX in twee grafieken

29 apr 14.00u: Beurs zoekt nog altijd weg omhoog

29 apr 15.00u: Mogelijk begin van een driehoek

BinckBank: Eergisteren naar beneden uitgebroken

29 apr 16.00u: Top 348,6 van gisteren geŽvenaard

SNS Reaal: Mogelijk een island reversal patroon

29 apr 17.00u: Weerstand 348,6 is doorbroken

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven