ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 210410

 • Onze AEX-index is vandaag gedaald en hierbij is een potentieel toppatroon ontstaan dat luistert naar de naam dark cloud cover. Het is dus mogelijk dat er hier een lagere top ontstaat. Er is morgen nog wel bevestiging nodig, want dat is altijd vereist in combinatie met een patroon uit de candlestick techniek. Dit aspect krijgt morgen vanzelfsprekend mijn aandacht.

 • Op zich zou een daling niet verrassend zijn. De grote stijging van gisteren heeft namelijk gezorgd voor een bodem rond het 23,6% niveau en dat is een minder vaak voorkomende gebeurtenis in een daggrafiek. Er is alles te zeggen voor een daling naar het 38,2% niveau rond 341,1 of lager, dat zou namelijk een gebruikelijke ontwikkeling zijn. Hier houd ik in het achterhoofd dus rekening mee.

 • Om te beginnen moeten we morgen echter eerst maar eens gaan volgen of het patroon van vandaag bevestigd wordt, want dat is op grond van de volgende grafiek nog niet evident.

AEX daggrafiek BB 210410

 • De trend in de daggrafiek met Bollinger Bands is doordat we steun vonden in de buurt van de middellijn immers nog naar boven gericht, waardoor het helemaal nog niet zeker is dat we morgen een daling gaan zien.

AEX uurgrafiek 210410

 • De uurgrafiek oogt overigens wat negatiever dan de vorige grafiek. Hier zijn namelijk wederom twee lagere toppen ontstaan en dat is over het algemeen geen goed teken.

 • Wat wel een goed teken is, is dat de markt er in is geslaagd een bodem te vormen dichtbij het 38,2% Fibonacci niveau. Deze bodem lag tevens ter hoogte van een reeks bodems die vorige week ontstonden. Beleggers doen dus hun best om net te doen alsof de tussenliggende daling naar 347 er niet is geweest.

 • Bepalend is morgen om te beginnen het verloop ten opzichte van de bodem die rond 335 is gevormd. Zouden we onder die grens komen dan zetten we de daling voort en gaan naar het 50% niveau van de stijging 347 - 356,5 rond 351,7 of eventueel het 61,8% niveau rond 350,6. Dat zijn de potentiŽle steunniveaus. Een eventuele daling onder 350,6 zou trouwens uitmonden in een vervolg naar 347, laat ik dat niet vergeten te vermelden.

AEX kwartiergrafiek 210410

 • Naast de bodem rond 353 is morgen de laatste top rond 355,5 essentieel. Een stijging boven die top zou immers inhouden dat de markt blijft proberen een vervolg omhoog door te voeren. De bevestiging van de dark cloud cover in de daggrafiek zou dan op losse schroeven komen te staan. Het vervolg omhoog zou daadwerkelijk vorm krijgen bij een stijging boven de top van vandaag rond 356,5.

Resumerend: 

Op de grote winst van gisteren is vandaag een potentieel toppatroon gevolgd, namelijk een dark cloud cover. Het patroon behoeft bevestiging alvorens we werkelijk van een top uit kunnen gaan. Belangrijk in dit verband zijn de laatste bodem rond 353 en de laatste top rond 355,5. Komen we boven 355,5 dan is er kans dat die bevestiging er niet komt. De markt poogt dan immers de AEX de opgaande beweging te doen behouden, wat zou lukken bij een stijging boven 356,3. Een daling ligt gezien het potentiŽle toppatroon in de daggrafiek meer voor de hand. Deze ontwikkeling doet zich voor zodra we onder 353 belanden, een ontwikkeling waarbij 351,7 of 350,6 de in aanmerking komende richtpunten zouden zijn. Dit zijn beide mogelijke steunniveaus. Een eventuele daling daaronder zou ons terug doen keren naar 347.

En dan nog dit...

Begin deze week deed er zich in de Nikkei een interessante ontwikkeling voor, waar ik doordat ik voorrang gaf aan andere grafieken nog geen aandacht heb kunnen schenken. Vanavond bespreek ik de Japanse beursindex daarom alsnog.

 • In de Nikkei ontwikkelde zich vorige week een vlag en dat patroon wees op dat moment op een voortzetting naar boven. Wat nog mankeerde was een uitbraak naar boven. Afgelopen maandag echter brak de Japanse beursindex met een gap naar beneden uit het patroon. Dit werd hierdoor in ťťn klap ongeldig. Hoewel het een breakaway gap betrof, met het gap verlieten we een patroon, is de Nikkei vandaag toch teruggekeerd in het maandag overgeslagen koersgebied. Het gap is gesloten. 
 • De allesoverheersende vraag is nu welk vervolg er aan deze terugkeer in het gap gegeven wordt. De bovenkant van een gap kan weerstand vormen, wat kan resulteren in een daling. Komt de Nikkei daarna onder de bodem rond 10880 dan corrigeert de graadmeter verder. 
 • Weet de markt de index daarentegen boven lijn x' te tillen dan poogt zij de opwaartse beweging toch nog voort te zetten. Een daaropvolgende stijging boven 10410 zou een dergelijke poging tot een succes maken. 
 • Voorlopig neem ik op basis van de ongebruikelijk neerwaartse uitbraak uit het patroon x-x' aan dat er een grotere correctie gaat volgen. Deze uitbraak gaf immers een verslechtering van het sentiment aan. Ik ga uiteraard wel verifiŽren dat er daadwerkelijk een daling volgt. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst woensdag 21 apr 2010, 18.35u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates en aandelenanalyses:

21 apr 09.15u: AEX met een gap naar boven

21 apr 10.00u: Gap voor het grootste deel dicht

21 apr 11.00u: AEX onder korte termijn lijn geraakt

Delta Lloyd: Bewegend richting bovenkant kanaal

21 apr 12.00u: Nog steun rond onderkant van gap

21 apr 13.00u: AEX door laatste bodem gezakt

21 apr 14.00u: Bodem waar ik niet zeker van ben

21 apr 15.00u: Vlag AEX wordt langer en langer

21 apr 16.00u: Vlag overgegaan in een kanaal

Wolters Kluwer: Door drievoudige weerstand heen

21 apr 17.00u: Lagere top en daling uit kanaal

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven