ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 160410

  • De AEX sloot vorige week licht boven lijn a, de onderkant van het stijgend trendkanaal waarin we al sinds begin maart proberen terug te keren. De doorbraak was echter dermate miniem en bovendien in de maandgrafiek die ik vorige week vrijdag ter aanvulling plaatste niet te zien, dat ik besloot deze week af te wachten. De beursgraadmeter is deze week echter niet verder gestegen, waardoor de terugkeer boven lijn a wederom mislukt is.

  • Het gangbare beeld na een uitbraak uit een trendkanaal is een hervatting van de daling. Onze beursindex tart dat gebruikelijke beeld nu al maanden. De rode candle die nu echter is ontstaan kan hier verandering in brengen, want het is een duidelijk toppatroon met de naam engulfing bearish line. Het moet volgende week nog wel bevestigd worden, ik ga komende vrijdag dus kijken of er een rode candle op volgt. Is dat het geval dan is de top een feit en kunnen de beursontwikkelingen weer hun gebruikelijke loop krijgen. Tot dat moment blijft het echter nog even afwachten, want je weet nooit zeker of je inderdaad een bevestiging krijgt.

AEX daggrafiek 160410

  • Bij bestudering van de daggrafiek ziet het er nochtans wel naar uit dat we volgende week een daling gaan zien. De AEX is namelijk naar beneden uit de wig t-t' gebroken, hetgeen als de start van een correctie moet worden gezien.

  • Om richtpunten voor die correctie te hebben plaatste ik Fibonacci lijnen over de stijging 313,4 - 358,2. Het eerste niveau waar steun gevonden zou kunnen worden is het 23,6% niveau rond 347,6. Dit is echter vanwege het feit dat een correctie normaliter 38,2% of meer van de voorgaande beweging bedraagt minder waarschijnlijk. Aannemelijk is dat we met onze index naar het 38,2% niveau rond 341,1 of lager gaan. De andere niveaus die in aanmerking komen zijn het 50% niveau rond 335,8 en het 61,8% niveau rond 330,5. Mocht er zich eventueel een daling onder 330,5 voordoen dan keert de beursindex terug naar de bodem rond 313,4 of lager.

  • Hiermee heb ik echter nog niet alle mogelijke steunniveaus in kaart gebracht, de stippellijnen rond 349,5 en 345,6 zijn dat namelijk ook. Op het eerste van de twee bevinden we ons nu, wat de mogelijkheid opent dat we aanstaande maandag niet verder dalen, maar juist weer stijgen.

AEX daggrafiek BB 160410

  • Dat we nog zouden kunnen stijgen blijkt tevens uit de daggrafiek met Bollinger Bands. Onze beursbarometer koerst boven de middellijn, waardoor de stijgende trend in deze indicator nog intact is en de index dus de weg naar boven nog zou kunnen zoeken. Hier komt pas verandering in op het moment dat we door de middellijn zakken, reden om de ontwikkelingen ten opzichte van die lijn komende week goed te volgen.

AEX uurgrafiek 160410

  • In de uurgrafiek ziet u nog eens goed dat we ons op een potentieel steunniveau bevinden, namelijk de stippellijn door de bodem die op 8 april jongstleden ontstond. We zouden hier in theorie op kunnen veren.

  • Mochten we dat niet doen dan kan er rond 348,3 eventueel nog steun liggen. Daar vinden we namelijk het 61,8% Fibonacci over de stijging 342,2 - 358,2. Dit niveau komt dus bovenop de niveaus die ik bij de daggrafiek bepaalde.

AEX kwartiergrafiek 160410

  • De kwartiergrafiek voegt aan het voorgaande niets meer toe. Wel ziet u hoe snel de daling verliep nadat bekend werd gemaakt dat Goldman Sachs door de Amerikaanse toezichthouder SEC beschuldigd wordt voor fraude. Hier zal het laatste woord nog niet over gezegd zijn. 
  • Voor het geval we aanstaande maandag onder het laagste punt van vandaag rond 349,2 komen liggen de kaarten duidelijk, we gaan dan naar de grens 348,3 uit de uurgrafiek of lager. 
  • Mochten we aanstaande maandag daarentegen stijgen dan plaats ik Fibonacci lijnen in de grafiek, maar daarvoor is het nu te vroeg. Er is tenslotte nog geen enkel teken van bodemvorming. Dat laat ik dus voor de updates die ik ieder uur plaats.

Resumerend: 

De beurs is er deze week wederom niet in geslaagd om de AEX terug te brengen in het kanaal a-x in de weekgrafiek, iets dat zij al tegen alle technische analyse wetten in sinds begin maart probeert. Er is deze week een potentieel toppatroon in die grafiek ontstaan, wellicht vormt dit de start van een correctie. De AEX is in de daggrafiek naar beneden uit de grote wig t-t' gebroken, wat eveneens op een correctie wijst. Achtereenvolgende potentiële steunniveaus mochten we de daling voorzetten onder 349,2 vinden we rond 348,3 (uurgrafiek) en daaronder in de daggrafiek op de grenzen 347,6, 345,6, 341,1, 335,8 en 330,5. Ik kan vooraf niet zeggen waar we heen gaan, al lijken me de voormalige weerstandslijn rond 345,6 en het 38,2% niveau in de daggrafiek rond 341,1 wel de meest in aanmerking komende richtpunten. Eerst dienen we maandag echter te controleren of we daadwerkelijk verder dalen, want de stippellijn rond 349,5 waar we vandaag op gesloten zijn geldt eveneens als een potentieel steunniveau.

En dan nog dit...

Het nieuws dat Goldman Sachs van fraude wordt beschuldigd zorgde wereldwijd voor een schokgolf door de beurzen, om te beginnen uiteraard in de VS zelf. De Dow Jones zakte door de opvolgende trendlijn waar ik gisteren over schreef, wat als gevolg heeft dat nu het niveau 10830 waar de index onlangs steun vond van belang is. Komt de index onder deze grens dan vormt dat een kentering. In de grafiek van de S&P500 heeft zich die omslag al voorgedaan. De index is door de trendlijn gezakt waarvan het startpunt begin februari lag.

  • Vraagt u me nu waar de S&P500 de komende tijd naar toe gaat dan noem ik allereerst de grens 1150. Daar vallen het 38,2% niveau van de lange stijging en de stippellijn door een voormalige top namelijk samen. Dit niveau is dus de stand waar ik me allereerst op richt.
  • Mogelijke steun ligt er echter nog rond 1175, namelijk bij het 23,6% Fibonacci niveau. Normaliter zou ik daar geen steun verwachten, maar de trend was nu dermate sterk dat ik daar erg goed oplet op eventuele bodemvorming.
  • Andere mogelijke niveaus om me op te richten zijn 1130 en 1110/1115, respectievelijk het 50% niveau en het 61,8% niveau met een mogelijke steunlijn daar net boven. Deze grenzen tellen echter pas na een daling onder 1175 en 1150 en daar wil ik zolang de S&P500 daar nog boven staat niet op speculeren.
  • Uitermate benieuwd ben ik nog naar het laatste deel van deze handelsdag. In dat deel, met name het laatste uur, pleegt men na dalingen reparaties uit te voeren waardoor het leed aanzienlijk wordt verzacht. Waar ik nieuwsgierig naar ben is of men vandaag die moed nog op weet te brengen. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst vrijdag 16 apr 2010, 19.36u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

16 apr 09.15u: Strijd rond onderkant van de wig

16 apr 10.00u: AEX nog boven de grens 354,5

16 apr 11.00u: Stijging door korte aanval kopers

16 apr 12.00u: Nogmaals een kort offensief kopers

16 apr 13.00u: Verkoopdruk nog altijd aanwezig

16 apr 14.00u: AEX keert steeds terug naar 355

Wavin: Driemaal een bodem gemaakt rond €1,35

16 apr 15.00u: AEX staat opnieuw onder druk

Vopak: Stijgende trend duurt nog altijd voort

16 apr 16.00u: AEX in de buurt van grens 354,5

16 apr 17.00u: Beursindex is omlaag gedoken

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven