ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 090410

 • Onze beursgraadmeter AEX heeft deze week wederom winst geboekt, maar dat is niet het belangrijkste gegeven. Het belangrijkst namelijk is dat we met de AEX naar boven door lijn a lijken te breken, want het slot van deze week ligt een fractie boven deze lijn. Zouden we deze trend voort weten te zetten dan stijgen we verder naar het 50% Fibonacci niveau rond 380 punten, want dat is doordat we ruim boven het 38,2% niveau zijn het eerstvolgende koersdoel.

 • Het verschil met lijn a is echter dermate miniem dat ik er -hoewel de maand nog niet afgelopen is- de maandgrafiek maar eens bij heb gepakt. Gaat het om een doorbraak dan moet dat tenslotte in die grafiek zichtbaar worden.

AEX maandgrafiek 090410

 • Om een lang verhaal kort te maken, hier is de doorbraak nog geen feit. De index staat wel op het punt van doorbreken, maar daar hebben we niets aan. Ik kan op grond hiervan nog niet tot de slotsom komen dat we volgende week verder gaan stijgen, daarvoor zullen we toch echt boven de lijn moeten komen. Dit volg ik volgende week uiteraard.

AEX daggrafiek 090410

 • Ga ik naar de daggrafiek dan zie ik dat we in die grafiek al wel boven lijn a staan. Stijgen we aanstaande maandag verder dan volgt de doorbraak in de maandgrafiek dus vanzelf. Gebeurt dat dan neem ik zoals ik bij de weekgrafiek schreef 380 als koersdoel voor de komende maanden.

 • Waar ik bij een stijging nog wel op let is de lichtgrijze lijn die ik langs de toppen van 8 maart en 6 april jongstleden getekend heb. Combineer ik deze lijn namelijk met de lichtgrijze lijn door drie bodems vanaf 26 februari jongstleden zijn ontstaan dan is er sprake van een wigvorm. De bovenste lijn van dit patroon -maandag rond 358,8- kan eventueel nog weerstand blijken.

 • Zeker van een stijging ben ik echter niet. Vandaag is er namelijk een gap naar boven ontstaan waardoor de candle van gisteren los is komen te staan van de overige candles. Het gaat om een potentieel island reversal oftewel eiland omkeerpatroon. Een dergelijk patroon blijft evenwel maar zelden staan in een grafiek, daarom houd ik de mogelijkheid open dat we het gap van vandaag met een daling naar 352,6 of lager gaan sluiten. Op 352,6 vinden we namelijk het hoogste punt van gisteren.

AEX daggrafiek BB 090410

 • De stijging van vandaag heeft ons weer teruggebracht bij de bovenkant van de Bollinger Bands, waarmee de trend naar boven krachtig en intact blijft. De bovenste lijn stijgt scherp, gaat de AEX met de lijn mee dan is er nog wel wat ruimte naar boven.

AEX uurgrafiek 090410

 • In de uurgrafiek is vooralsnog een dubbele top ontstaan rond 356,1. Zou deze dubbele top gevolgd worden door een daling onder de tussenliggende bodem rond 349,6 dan hebben we met een toppatroon van doen.

 • Er is nog niets te zeggen over een eventuele daling naar 349,6, maar er is zoals ik bij de daggrafiek schreef wel kans op een daling naar 352,6, de onderkant van het gap van vanmorgen. Het heeft bij het gap van afgelopen dinsdag tenslotte ook twee dagen geduurd vooraleer het gesloten werd, een dergelijke ontwikkeling zou zich ook nu voor kunnen doen.

 • Zoals het er nu echter voorstaat kan de index echter op eenvoudige wijze naar boven doorbreken en het gap open laten, want we zijn dicht bij de dubbele top geŽindigd. Daar ga ik aanstaande maandag uiteraard op letten.

AEX kwartiergrafiek 090410

 • Uit de kwartiergrafiek wordt duidelijk dat er vanmiddag wel verkoopdruk was, maar dat deze goed werd opgevangen. Daarmee werd een terugkeer naar het gap voorkomen. Zouden we onder 354,5 komen waar vanmiddag een bodem is ontstaan dan gaan we alsnog naar dat overgeslagen gebied. Ik neem aan dat we dan naar 352,6 gaan, waar dan moet blijken of we al dan niet verder dalen.
 • Breken we nochtans door de top rond 356,3 van vandaag dan blijft het gap open en zetten we de stijging voort.

Resumerend: 

Is de AEX nu wel of niet door lijn a gebroken, dat is de vraag waar ik mee geworsteld heb. In de daggrafiek is dat al wel het geval, maar in de maandgrafiek nog niet. Die is zwaarwegend, waardoor ik nog niet met zekerheid kan zeggen dat we volgende week verder stijgen. Doen we dat wel dan gaan we verder richting 380, waarbij er zich maandag rond 358,8 zoals we in de daggrafiek zagen eventueel weerstand kan ontwikkelen. Zolang we echter onder de dubbele top rond 356,1 blijven is de kans reŽel dat we terugkeren naar 352,6 of lager om het gap van vandaag te sluiten. Zouden we daarbij onder 352,6 komen dan gaat mijn focus naar het koersverloop ten opzichte van 349,6, dit in de wetenschap dat een daling daaronder een toppatroon zou betekenen.

En dan nog dit...

In de daggrafiek van de Dow Jones Eurostoxx50 index is vandaag een voortzettingspatroon te zien dat zich niet zo vaak voordoet, een patroon dat overigens ook de daggrafiek van de CAC40 siert. Het gaat om de laatste twee candles in onderstaande grafiek.

 • Deze laatste twee candles vormen een zogenaamde bullish separating line en dat is een teken dat we van een voortzetting naar boven uit moeten gaan. Doel is de top rond 3044, want de stand boven het 76,4% niveau in deze grafiek maakt een stijging naar die waarde plausibel. Het enige dat nog ontbreekt is een stijging boven de laatste top rond 3000, daarna kan de index verder opstomen naar boven. 
 • In deze grafiek is er momenteel niets dat wijst op een eventuele teruggang, iets dat de optie van een daling van onze AEX iets minder waarschijnlijk maakt dan ik op grond van de analyse van onze beursindex hierboven veronderstelde. Daar hield ik namelijk met nadruk de mogelijkheid van een daling open. Ik kijk daarom met meer dan gewone interesse naar het koersverloop van aanstaande maandag van zowel de Eurostoxx50 als de AEX, benieuwd naar wat het zwaarste telt. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst vrijdag 9 apr 2010, 19.50u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

9 apr 09.15u: Nu weer een sprong naar boven

9 apr 10.00u: AEX niet veel verder meer gestegen

9 apr 11.00u: Beursindex is dit uur blijven liggen

9 apr 12.00u: Potentieel toppatroon in uurgrafiek

9 apr 13.00u: Patroon uurgrafiek niet bevestigd

9 apr 14.00u: Direct een zet na daling onder lijn

9 apr 15.00u: AEX boven top van vanmorgen getild

Boskalis: Door 50% Fibonacci niveau maandgrafiek

9 apr 16.15u: Doorbraak top woensdag mislukt

9 apr 17.00u: Wilde bewegingen van de AEX-index

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven