ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 010410

  • Aan het eind van een beursweek start ik de analyse steevast met de weekgrafiek. Daar de beurs morgen gesloten is en de beursweek teneinde is, is dit dus de grafiek waar ik mee begin. De AEX is deze week flink gestegen en is in de buurt van lijn a geëindigd. We zullen bij de volgende grafiek zien dat de index een fractie boven de lijn gesloten is, maar dat verschil is in de weekgrafiek niet te zien en ik negeer dat daarom. De weekgrafiek overtreft de daggrafiek in belang. De index is nog niet teruggekeerd binnen het kanaal x-a en kan dientengevolge volgende week eventueel nog een daling inzetten.

  • Hierbij moet opgemerkt worden dat de Fibonacci lijnen in de grafiek zoals ik gisteren ook al in de maandgrafiek constateerde aanleiding geven om te veronderstellen dat de beursgraadmeter de komende maanden naar 380 punten op gaat lopen. De index is namelijk het 38,2% niveau ruim gepasseerd, wat een vervolg naar het 50% niveau rond 380 aannemelijk maakt.

  • Daarvoor moet echter lijn a nog wel op overtuigende wijze doorbroken worden. Zolang dat niet het geval is blijft het ongewis of we daadwerkelijk verder stijgen naar 380. De index kan evengoed nog terugkeren op haar schreden en vanaf lijn a alsnog een daling inzetten.

AEX daggrafiek 010410

  • De AEX is in de daggrafiek zoals u onmiddellijk zal zijn opgevallen wel door lijn a gebroken. Ik leg dat echter naast me neer, iets waarop ik verderop bij de kwartiergrafiek nog terugkom. Ik heb er naast het gegeven dat we in de weekgrafiek niet duidelijk boven lijn a gesloten zijn namelijk nog een reden voor die ik daar wil bespreken.

  • Beschouw ik lijn a als niet doorbroken dan betekent dat automatisch dat ook de wijder wordende driehoek gevormd door de lijnen a en j nog als intact moet worden behandeld. Het patroon vraagt zoals ik deze week veelvuldig heb betoogd om een daling naar en onder lijn j, dat is dan ook een mogelijkheid die ik nog steeds in mijn beschouwingen op wil nemen. Voorwaarde is uiteraard dat we aanstaande dinsdag direct dalen, zodat we ook in deze daggrafiek terugkeren onder lijn a. Dit ga ik uiteraard voor u volgen.

  • Zouden we daarentegen verder stijgen dan richt ik me voor de wat langere termijn op een gang naar 380 punten. Die beweging zullen we dan uiteraard niet in één keer maken, het wordt dan tijd om aan de hand van candlestick patronen en aanwijzingen in de onderliggende korte termijn grafieken de tussenliggende stappen te bepalen.

AEX daggrafiek BB 010410

  • Het is sterk de vraag of we aanstaande dinsdag wel verder gaan stijgen. We zijn met onze beursbarometer namelijk dermate ver boven de bovenste lijn van de Bollinger Bands gekomen dat een voortzetting naar boven zich als onwaarschijnlijk laat kwalificeren. Een terugkeer binnen de banden is aannemelijker. Daarvoor zullen we grofweg onder 349 of lager moeten komen.

AEX uurgrafiek 010410

  • In de uurgrafiek is er echter nog geen enkele vorm van terughoudendheid te zien. Het tegendeel is het geval, een potentieel toppatroon met de naam engulfing bearish line werd in de laatste 35 beursminuten (de laatste candle) teniet gedaan. De index sloot op het hoogste punt van de dag, waarmee kopers hun kracht en zelfvertrouwen toonden.

AEX kwartiergrafiek 010410

  • Hoe groot dat zelfvertrouwen is blijkt uit de kwartiergrafiek. Kijkt u naar de slotveiling waarin we een beweging maakten die qua grootte gelijk is aan die van de slotveiling van gisteren. Kopers gebruikten deze fase vandaag ongegeneerd om de index in de daggrafiek nog even snel boven lijn a in de daggrafiek te tillen. Ik heb na enig nadenken besloten deze opzichtige stap te negeren. Laat de markt zich aanstaande dinsdag na het lange weekend eerst maar bewijzen.
  • Het toont overigens ook hoe fondsbeheerders om gaan met het geld dat door anderen is ingelegd. Zij aarzelen niet het te gebruiken voor dit soort strategische acties. Het kan uiteraard goed uitpakken mochten we volgende week verder stijgen, maar kan ook misgaan. De pijn die aan dat laatste verbonden is zullen zij echter niet persoonlijk voelen en dat geeft hen dus een vrijbrief om op tactische gronden tot in de slotveiling te blijven kopen, zelfs met een lang weekend voor de deur. Een "normale" belegger zou dat wel uit zijn hoofd laten.
  • We zijn op het punt gesloten waar eerder op de middag al een top ontstond, namelijk afgerond 351,5. Stijgen we aanstaande dinsdag verder dan keren we ook in de weekgrafiek terug boven lijn a, als we de beweging dan althans vasthouden. Dat zou op termijn een beweging naar 380 geven. Op de korte termijn zal het koersverloop ons moeten leren waar de eerste top komt te liggen, dat laat zich niet zo eenvoudig zeggen.
  • Dalen we dinsdag dan ontstaat er rond 351,5 een dubbele top. Deze zou bij een daling onder 349,8 omgezet worden in een M-vormige top, met een koersdoel van ongeveer 348,2. Dit punt valt samen met een bodem die vanmiddag ontstond. Ik neem aan dat de top rond 348,8 geen rol van betekenis als steunniveau zou vormen, iets wat ik uiteraard wel controleer.
  • Mogelijkerwijs zouden dan ook de Fibonacci grenzen over de stijging 342,2 - 351,5 relevant worden, maar alleen bij een daling onder 348,2. Het gaat om de grenzen 347,9, 346,8 en 345,7, want van het 23,6% niveau rond 349,3 zou ik dan geen steun meer verwachten. Als mogelijke steunniveaus zie ik dus: 348,2, 347,9, 346,8 en 345,7. Mocht de index door al deze niveaus zakken dan keert zij terug naar de stippellijn rond 342,5 of eventueel lager.

Resumerend: 

De AEX is deze week in de weekgrafiek gestegen tot lijn a, maar daar niet doorheen gebroken. De index is in de daggrafiek wel boven de lijn gesloten, maar dat gegeven passeer ik vooralsnog. Ik behandel lijn a op grond van het beeld in de weekgrafiek en de manier waarop de laatste beweging naar boven tot stand is gekomen op dit moment nog als niet doorbroken. Dit wil zeggen dat ik de wijder wordende driehoek gevormd door de lijnen a en j in de daggrafiek als intact zie, waaruit voortvloeit dat ik de mogelijkheid op een daling naar en onder lijn j open houd. Hierin breng ik uiteraard verandering als we volgende week toch verder stijgen, een terugkeer boven lijn a zou in de weekgrafiek zoals ik heb laten zien namelijk aanleiding geven om van een stijging naar 380 punten uit te gaan. Komende dinsdag let ik allereerst op de opening. Stijgen we verder zonder in de daggrafiek terug te vallen onder lijn a dan moet ik uiteraard om. Verzet tegen een trend is immers nooit goed. De daggrafiek met Bollinger Bands vertelt ons echter dat er grond is om van een daling naar 349 of lager uit te gaan. Dalen we dinsdag in lijn hiermee dan ontstaat in de kwartiergrafiek een dubbele top. Komen we vervolgens onder 349,8 dan wordt die omgezet in een M-vormige top, wat me als eerste koersdoel de waarde 348,2 zou geven. Mogelijke steunniveaus mochten we onder die grens komen zijn vervolgens 347,9, 346,8 en 345,7. Zouden we daar dan weer doorheen zakken dan zou 342,5 het eerstvolgende richtpunt worden, maar of dat gebeurt laat zich niet voorspellen. Op elk van de genoemde niveaus kan immers altijd nog bodemvorming volgen. Zo zullen we een eventuele beweging omlaag van stap tot stap moeten volgen, net zolang tot duidelijk is of we inderdaad terugkeren naar lijn j in de daggrafiek. Daar zijn we momenteel echter wel erg ver vandaan en ik heb dus de schijn tegen, zo moet ik ter afsluiting eerlijk zeggen.

En dan nog dit...

Deze site mag zich verheugen in de komst van veel Belgische bezoekers en die zullen na een dag als deze zeker en vast benieuwd zijn hoe het de Belgische beursindex is vergaan. Daarom werpen we vandaag een blik op de daggrafiek van de BEL20.

  • In deze grafiek tekende ik eerder de trendlijn c. Deze lijn kende meerdere steunpunten in februari en maart en ik dacht de doorbraak die zich gisteren door deze lijn voordeed daarom als belangrijk te mogen beschouwen. Dit is een verkeerd oordeel gebleken, want de BEL20 is vandaag teruggekeerd boven deze lijn. Daar bleef het niet bij, want de Belgische index sloot ook nog eens boven alle recente toppen. 
  • Die recente toppen laten zich echter nog wel verbinden door lijn d, die mogelijkerwijs nog weerstand zou kunnen gaan vormen. De kopers die gezamenlijk voor de ongebruikelijke beweging boven lijn c zorgden hebben de strijd dus nog niet helemaal gewonnen, dat is pas boven lijn d het geval. Er staat hen dus nog wat te doen.
  • Dan nog een opmerking over de Nikkei. Ik constateerde gisterenavond dat er een mogelijk toppatroon was ontstaan. De index opende echter direct boven dat patroon waardoor dat ongeldig werd. De Nikkei steeg gedurende de Japanse beursdag vervolgens verder en handhaaft dus de stijgende trend. Ik wens u fijne Paasdagen. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst donderdag 1 apr 2010, 20.20u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

1 apr 09.15u: Weer een goed voorbereide opening

1 apr 10.00u: Weerstand overtuigend doorbroken

1 apr 11.00u: Direct een reactie op eerste daling

1 apr 12.00u: AEX weet de winst vast te houden

1 apr 13.00u: Mogelijk nu toch een top in de AEX

1 apr 14.00u: Geen enkele winstneming in de index

1 apr 15.00u: AEX letterlijk naar boven geschoten

1 apr 16.00u: Poging om door trendlijn te breken

1 apr 17.00u: AEX is weer terug op de trendlijn

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven