ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De beurs is vandaag iets meer dan 0,4% hoger gesloten. De winst bedroeg na opening al snel een procent, maar de AEX verloor vanmiddag na opening in de VS een groot deel van de winst weer. Het resultaat is een beweging in de richting van de gisteren verlaten wig v-v', zonder dat de graadmeter terug wist te komen binnen dit patroon. Dit heet het testen van een uitbraak. Nu dat achter de rug is en een inverted hammer is gevormd die de weerstand als het ware bevestigt zouden we morgen verder moeten gaan dalen. Eerste doel is het 23,6% Fibonacci niveau van de stijging 286,2 - 315,5 rond 308,6. Daar een 38,2% correctie een normale zaak is op het moment dat een beurs wat terug moet ligt een vervolg naar 304,3 voor de hand, al kunnen we ons daar pas op richten als we onder 308,6 zouden geraken.

  • Een punt van zorg is nog de fixatie van onze en andere indices op de Amerikaanse S&P500 futures. Beleggers laten zich momenteel niet meer leiden door de ontwikkelingen op de eigen beurs, maar door de bewegingen van deze futures. De markten volgen deze namelijk nauwgezet. Het is daarom wel zaak om te verifiëren dat we werkelijk een daling inzetten. Een eventuele koopgolf in die futures, zoals vanmorgen direct bij opening, kan immers voor een geheel andere ontwikkeling zorgen.

  • Voor wat de Bollinger Bands in de daggrafiek is er ruimte voor zowel een stijging naar de bovenste lijn als een daling naar de middellijn. Aan deze indicator hebben we vandaag dus niets.

  • De index heeft in de uurgrafiek te maken met een lagere top die rond 314,7 is ontstaan. Zouden we boven deze top weten te komen dan zou dat een basis vormen voor een aanval op de toppen rond 315,3 en 315,5. Deze toppen zouden dan eventueel doorbroken kunnen worden.

  • Steun ligt er in eerste aanleg rond 311,8, het niveau waar al eerder bodems ontstonden. Iets onder 311,8 ligt nog een potentieel steunniveau, zoals de kwartiergrafiek hieronder ons leert.

  • Het potentiële steunniveau in kwestie is het 61,8% niveau van de stijging 309,7 - 314,7 rond 311,6. Zakken we door 311,8 en 311,6 dan keren we terug naar de bodem van gisteren rond 309,7, waarna we waarschijnlijk ook verder dalen naar de bij de daggrafiek genoemde grens 308,3.
  • Rond 312,2 vinden we echter ook nog een mogelijk steunniveau, namelijk het 50% Fibonacci niveau. Voor zowel deze grens als voor 311,8 en 311,6 geldt dat het niveau een daling kan voorkomen. Dalen we, maar vormen we vervolgens rond een van deze punten een nieuwe bodem dan zou het uiteindelijk toch nog uit kunnen lopen op een stijging. Dat is uiteraard ook het geval mochten we morgen direct omhoog gaan.

Resumerend: 

De beurs heeft vandaag winst geboekt, maar heeft in de daggrafiek een inverted hammer gevormd die op weerstand duidt. De graadmeter is niet teruggekeerd in de wig v-v' en zou de daling daarom morgen moeten gaan vervolgen. Eerste doel is het 23,6% niveau rond 308,3, tweede het 38,2% niveau rond 304,3. Een en ander is uiteraard nog wel afhankelijk van de slotstanden van de Amerikaanse indices van vanavond en niet in het minst ook van het koersverloop van de S&P500 futures voorbeurs. We hebben vandaag wederom gezien hoe de beursgraadmeters hier momenteel mee bestuurd worden. Korte termijn steun ligt er rond 312,2, 311,8 en 311,6. Naar 308,3 of 304,3 gaan we alleen als we door deze drie koersniveaus zakken. Stijgen we daarentegen meteen of na een daling vanaf een van deze grenzen dan kunnen we de stijging toch nog vervolgen. Breken we door 314,7 dan gaan we door naar 315,3 of 315,5, waarbij er dan zeker een kans op een doorbraak is.

En dan nog dit...

Hieronder ziet u een weekgrafiek van de Goldman Sachs Commodity Index, een grafiek die ik om 18.15u van het internet heb gehaald (https://charts.marketcenter.com/cis/qc?cont=$GSCI&period=W&size=980x600&bartype=CANDLE&bardensity=LOW). Ik heb er met eenvoudige middelen lijnen in getrokken, namelijk met behulp van Paint dat onderdeel uitmaakt van Windows. Zo krijgen we ook al maak ik geen gebruik van geavanceerde software een aardig beeld van de koersontwikkeling van commodities, een verzamelnaam voor grondstoffen, metalen, olie en dergelijke.

  • Er is sprake van een herstelbeweging in de vorm van het stijgend trendkanaal g-g'. Binnen dat kanaal vinden we rond 480 nog een belangrijke barrière. De horizontale lijn op dat niveau vormt samen met lijn g een zogenaamde stijgende rechthoekige driehoek, wat hier een voortzettingspatroon is. De kans op een doorbraak door 480 is dus groot, al is het zolang de doorbraak nog niet daadwerkelijk heeft plaatsgevonden gevaarlijk om daar al op te gokken. Het is beter te wachten tot de markt een beslissing neemt. Heeft die beslissing de vorm van een stijging boven 480 dan komt er een vervolg naar de bovenkant van het kanaal, namelijk naar lijn g'.
  • Paint biedt me geen mogelijkheid om Fibonacci niveaus in te tekenen, klikt u echter hier dan kunt u deze wel uitrekenen. Mogelijke weerstandsniveaus van de daling 890 - 310 zijn het 38,2% niveau op afgerond 530, het 50% niveau rond 600 en het 61,8% niveau rond 670. Zou de commodity index in een paar maanden oplopen naar lijn g' dan wordt het 50% niveau op 600 een plausibel doel. Of het werkelijk gehaald zou worden zou echter afhangen van de snelheid waarmee de index naar de bovenzijde van het kanaal zou gaan, die lijn is namelijk dominant. 
  • Komt het niet van een doorbraak naar boven, maar verlaat de index de driehoek naar beneden, dan ontstaat een geheel andere situatie. Een daling onder lijn g zou de hervatting van de neerwaartse beweging inhouden, met een grote kans op een daling naar en onder de dubbele bodem rond 310. Het zou zowel duiden op afname van de vraag naar commodities als op het einde van de speculatie op hogere prijzen die we met het oog op een mogelijk economisch herstel sinds maart hebben gezien. Een daling onder lijn g zou slecht nieuws zijn, want het zou betekenen dat de markt de economische toekomst minder rooskleurig in gaat zien.
  • Zolang de grens rond 480 niet daadwerkelijk geslecht is, houd ik hoewel de kans op een stijging groot is zowel de ontwikkeling ten opzichte van 480 als die in relatie tot lijn g in het oog. Ik wil me immers niet laten verrassen door een eventuele negatieve ontwikkeling. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst dinsdag 22 sept 2009, 19.10u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

22 sept 09.15u: Direct boven weerstand geopend

22 sept 10.00u: Stevige stijging AEX in eerste uur

22 sept 11.00u: AEX-index is dit uur blijven liggen

22 sept 12.00u: Beleggers volgen futures braafjes

22 sept 13.15u: Stijgingspoging is niet doorgezet

22 sept 14.00u: Driehoek in kwartiergrafiek AEX

22 sept 15.30u: Update AEX helaas wat te laat

22 sept 16.00u: Negatieve invloed beurzen VS

22 sept 17.00u: AEX onder 38,2% niveau gekomen

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven