ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De candle van vandaag is een rode candle en dat geeft aan dat we onder het slot van gisteren zijn geëindigd. Wat u echter niet ziet aan deze candle is dat het verschil ten opzichte van gisteren miniem is, namelijk maar 0,01 punt. Het levert desondanks een rode candle op, maar de waarde van die kleur is dit keer dus beperkt.

  • Belangrijker is dat we met deze candle het gap gesloten hebben dat gisteren ontstond. We hoeven hier dus geen rekening meer mee te houden. Belangrijk gegeven is verder dat we onder de stippellijn rond 291,1 gesloten zijn, hetgeen wil zeggen dat deze lijn opnieuw als weerstandslijn zou kunnen gaan fungeren. Een derde aspect dat de moeite waard is, is dat de candle van vandaag een inverted hammer is die de weerstand als het ware bevestigt. De combinatie van deze factoren maakt de kans op een daling het grootst.

  • Tot diezelfde conclusie kom ik in de daggrafiek met Bollinger Bands. De middellijn is weerstand gebleken, op grond waarvan een daling aannemelijk is.

  • In de uurgrafiek is bovenop dit alles vandaag opnieuw een lagere top ontstaan. De trend is zoals u aan lijn m die ik door de laatste vier toppen getekend heb naar beneden gericht. Lijn m loopt daarbij niet exact door alle toppen, maar dat maakt in de praktijk niets uit. De tendens die uit deze lijn voortvloeit telt en die is negatief.

  • Er ligt in de kwartiergrafiek nog steun rond 288,4 waar vanmiddag een korte termijn bodem ontstond. Deze bodem die precies op het 61,8% Fibonacci niveau van de stijging 286,2 - 292 lag weerhield de AEX van verder dalen. We moeten dit punt morgen zeker in de gaten houden. Zou de index namelijk onder 288,4 komen dan wordt een hoofd en schouders patroon afgerond dat aangeeft dat er dan een daling naar de bodem rond 286,2 gaat volgen. We kunnen daar dan uiteraard gezien de korte termijn dalende trend eventueel ook doorheen zakken om verder te dalen naar het volgende potentiële steunniveau 285 dat ik gisteren besprak.
  • De markt kan de daling zolang we boven 288,4 staan echter nog afwenden. De AEX moet daarvoor naar boven door lijn m breken, waarna moet blijken of de top van vandaag rond 292 uitgenomen gaat worden. Zo'n doorbraak zou tot een vervolg naar de blauwe stippellijn rond 293,2 leiden, dat is dan namelijk het eerste mogelijke weerstandsniveau.

Resumerend: 

De rode candle die vandaag gevormd is zegt door het geringe verlies niets door zijn kleur, maar wel door zijn vorm. Het is een inverted hammer waarmee het gap van gisteren gesloten is en de weerstand rond 291,1 impliciet bevestigd. Het gegeven dat daarnaast de middellijn in de Bollinger Bands intact is gebleven en er in de uurgrafiek sprake is van een dalende trendlijn maakt morgen een daling het meest waarschijnlijk. Ik let overigens wel op die dalende lijn, want ik wil me uiteraard niet laten verrassen mocht er toch een stijging komen. Breken we door lijn m dan hangt het van het verloop ten opzichte van 292 af of we verder naar boven gaan. Eenmaal boven 292 gaan we naar 293,2, verder wil ik nog niet kijken. Belangrijk is verder de bodem rond 288,4 van vanmiddag. Zakken we door die bodem dan gaan we naar 286,2, waarbij ik een vervolg naar 285 of lager zeker niet uitsluit.

En dan nog dit...

Er zullen onder u waarschijnlijk niet velen zijn die op de Britse markt beleggen. De bewegingen van de markt aan de andere kant van de Noordzee zijn desondanks echter wel de moeite waard, want het gaat tenslotte om de grootste aandelenmarkt in Europa. Ik neem u daarom mee naar de daggrafiek van de FTSE.

  • De Britse beursindex heeft net als alle andere indices een duidelijke top gevormd, maar de stijgende trend hoeft hiermee niet noodzakelijkerwijs beëindigd te zijn. Dat is namelijk afhankelijk van het koersverloop ten opzichte van de laatste bodem rond 4610. Volgt er een bodem boven die grens dan zet de index de opwaartse beweging voort. Er zijn nog twee punten waar een dergelijke hogere bodem zou kunnen ontstaan, namelijk het 50% Fibonacci niveau van de stijging 4610 - 4944 op afgerond 4775 en het 61,8% niveau rond 4735. Het eerste van de twee is gisteren bereikt, maar een poging om vanaf dat punt de opwaartse beweging te hervatten mislukte. Morgen moet blijken of de FTSE er alsnog in slaagt om de weg omhoog te vinden. Is dat niet het geval dan blijven 4775 en 4735 de twee voor het toekomstig verloop relevante grenzen. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst donderdag 3 sept 2009, 19.21u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

3 sept 09.15u: Openingswinst AEX snel verdwenen

3 sept 10.00u: Steun rond weerstand van gisteren

3 sept 11.00u: AEX-index zoekt de weg omhoog

3 sept 12.00u: Overtuiging ontbreekt in de markt

3 sept 13.00u: Weerstand is nu steun geworden

3 sept 14.00u: Gap AEX van gisteren is gesloten

3 sept 15.00u: Top ontstaan rond 50% niveau

3 sept 16.00u: Weerstand AEX nog altijd intact

3 sept 17.00u: Gedaald, 61,8% niveau nog steun

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven