ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Gelukkig kan ik vanavond weer gewoon een slotanalyse schrijven, want ik vind het maar niks om analyses over te moeten slaan. Dank overigens aan hen die mij direct een mailtje stuurden toen ze lazen dat ik vanwege hoofdpijn af moest haken. Nu gewoon weer aan het werk. De slotanalyse van vanavond wordt extra lang, de maand is namelijk afgelopen en dat wil zeggen dat ik start met de maandgrafiek. In die grafiek is mogelijkerwijs een top ontstaan. Er is namelijk een rode candle gevormd, waarvan het lichaam zich aan onderzijde bevindt en het slot bovendien dicht bij het laagste punt van de candle ligt. Het heeft veel weg van een hammer, zij het dat het lichaam wat groter is dan normaal gesproken bij een hammer het geval is. De betekenis is echter wel gelijk, het gaat om een mogelijke top die als zodanig nog wel bevestigd zal moeten worden door een volgende rode candle.

  • Complicerend is dat noch het magenta 61,8% niveau op 332 noch het grijze 38,2% niveau op 336 waar ik eerder over schreef zijn bereikt. Het is mijn ervaring dat Fibonacci lijnen in korte termijn grafieken echter betrouwbaarder zijn dan in lange termijn grafieken, dus ik maak me daar geen zorgen over. We zouden bovendien zolang de stijgende trend intact blijft later alsnog naar die niveaus kunnen gaan. Het criterium hiervoor bespreek ik hieronder aan de hand van de weekgrafiek.

  • Er is maar één criterium aan de hand waarvan we kunnen vaststellen of de stijgende trend intact is en dat is het trendkanaal x-a. De trend is intact zolang de AEX zich binnen dit kanaal bevindt. De graadmeter kan in dit opzicht dus nog wel een stootje hebben, want we staan een flink eind boven de lijn.

  • Negatief is echter dat we de week onder de stippellijn hebben afgesloten die middenin het kanaal ligt. De mogelijkheid bestaat dat we ons nu naar de onderkant van het kanaal gaan begeven.

  • De daling door de stippellijn verliep overigens niet zonder slag of stoot. De AEX-index dook er eergisteren onder, keerde door groeicijfers van de Amerikaanse overheid gisteren weer terug en daalde na berichten dat de Amerikaanse consument minder heeft uitgegeven vandaag vervolgens weer net zo snel. Er zijn nu nog drie niveaus waar eventueel steun gevonden zou kunnen worden. Het eerste is het laagste punt van gisteren rond 301,3. Het tweede niveau betreft de stippellijn door de bodem op 296,5 die op 2 oktober jongstleden is ontstaan. Het derde niveau tenslotte is de stippellijn op 291,1, een eerder weerstandsniveau. Ik neem voorlopig aan dat we naar lijn a gaan, maar zal daarbij rond ieder van deze niveaus nagaan of we ook daadwerkelijk doorheen zakken. 

  • Ik wil overigens met nadruk stellen dat een eventuele daling onder lijn a me niet zou verrassen. De stijging van de laatste maanden was dermate kunstmatig van aard, dat ik meermaals op deze site betoogd heb te twijfelen aan de levensvatbaarheid ervan op de lange termijn. Ik doel dan op stijgingen die slechts tot stand werden gebracht middels stijgingen van de S&P500 futures, alsmede op tactisch slimme momenten geplaatste extra koopopdrachten, zowel op punten waarop een daling dreigde als op punten waarop weerstand moest worden overwonnen. Ik heb daar vele malen over geschreven. Het moet wel gezegd worden dat ik me desondanks volledig zal laten leiden door de grafiek, zolang we dus nog niet onder lijn a staan zal ik er van uitgaan dat er daar steun gaat liggen. Een trend blijft tenslotte de trend tot het tegendeel bewezen is.

  • We bevinden ons met de beursgraadmeter vlak boven de onderkant van de Bollinger Bands. Hier kan in principe steun liggen, daar zullen we dus volgende week op moeten letten.

  • Het hoeft in de uurgrafiek geen betoog waar het koersverloop volgende week maandag in eerste instantie van afhangt, dat is uiteraard de stippellijn op 301,3. Een daling daaronder zou de voortzetting van de neerwaartse trend betekenen, verder dus naar het eerste potentiële steunniveau daaronder rond 296,5 dat ik bij de daggrafiek besprak.

  • Weten we aanstaande maandag echter te stijgen, dan zal ik nieuwe Fibonacci lijnen plaatsen over de daling die vandaag vanaf 310,8 heeft plaatsgevonden. Dat moet dan potentiële weerstandsniveaus opleveren. De stippellijnen rond 303,8 en 307,1 gelden uiteraard ook als mogelijke barrières.

Resumerend: 

De negatieve elementen overheersen in deze analyse. In de maandgrafiek is een potentiële top ontstaan en in de weekgrafiek heeft een daling onder de stippellijn middenin het kanaal plaatsgevonden. Dit maakt een daling naar de onderkant van het kanaal aannemelijk en dat is dan ook de beweging waar ik voor de komende tijd vanuit wil gaan. Er zijn zoals we zagen echter nog drie potentiële steunniveaus, die vindt u op 301,3, 296,5 en 291,1. Zekerheid omtrent een daling naar lijn a heb ik pas onder deze drie niveaus en ik zal dus gaan verifiëren dat we daadwerkelijk door deze punten zakken. Aanstaande maandag hebben we allereerst te maken met 301,3. Blijven we boven die grens en gaan we omhoog dan zal ik met nieuwe Fibonacci lijnen mogelijke weerstandsgrenzen bepalen. Twee potentiële weerstandsniveaus heb ik u al genoemd, dat zijn 303,8 en 307,1. Begeeft het steunniveau 301,3 het echter dan gaan we naar 296,5, wat ik dan als een stap zie in de richting van lijn a.

En dan nog dit...

Dat het een in sommige gevallen de moeite loont om behalve naar de grafieken van de AEX ook naar grafieken van andere indices te kijken, met name indices die belangrijker zijn, bewijst de maandgrafiek van de DAX. We zagen dat de AEX belangrijke Fibonacci niveaus in de maandgrafiek nog niet heeft bereikt, dat is echter in de maandgrafiek van de Duitse beursgraadmeter anders.

  • Het hoogtepunt van deze maand lag namelijk precies op het 50% Fibonacci niveau van de daling uit de jaren 2007 - 2009. Hier is een candle ontstaan waarvan het lichaam het lichaam van zijn voorganger omvat, hetgeen de betekenis dicht bij die van een engulfing bearish line brengt. De kans dat we met een top te maken hebben en dus een hervatting van de daling zullen beleven is aanzienlijk. Dit kan dus betekenen dat de AEX de besproken Fibonacci niveaus niet meer bereikt, want als de DAX een blijvende top maakt doet de AEX dat eveneens. Ook hier geldt echter dat er bevestiging nodig is in de vorm van een volgende rode candle. Daar zullen we nog een maand op moeten wachten, want het gaat tenslotte om een maandgrafiek. Het begin van de nieuwe beursmaand van de Duitse graadmeter kan volgende week echter al wel een goede indicatie vormen. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst vrijdag 30 okt 2009, 19.16u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

30 okt 09.15u: AEX naar beneden uit wig gebroken

30 okt 10.00u: Daling eerste half uur teruggedraaid

30 okt 11.00u: Futures VS omlaag, dus wij ook

30 okt 12.00u: Zijwaartse beweging van de AEX

30 okt 13.00u: Steun rond bodem van vanmorgen

30 okt 14.00u: AEX onder ochtendbodem gekomen

30 okt 15.00u: Hoofd en schouders 15 min grafiek

TomTom: Afgetekende top, dalende trend hervat

30 okt 16.00u: AEX onder 50% Fibonacci niveau

30 okt 17.00u: Vrijwel terug bij bodem van gisteren

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven