ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Tweeënhalf procent, dat is het verlies waar de AEX-index vandaag tegenaan gelopen is. De schade is echter veel groter dan alleen dat percentage, want de daling heeft de AEX onder belangrijke lijnen gebracht. Onze graadmeter is door het 61,8% niveau van de stijging 296,5 - 328,5 gezakt en is tevens onder de stippellijn gekomen die middenin het stijgend trendkanaal x-a de laatste maanden steun vormde. De daling onder het 61,8% niveau betekent vanuit de Fibonacci methodiek een terugkeer naar 296,5, terwijl de doorbraak door de stippellijn zelfs een mogelijke daling naar lijn a inhoudt. De markt heeft vandaag dus bepaald geen goede zaken gedaan.

  • De slotstand van vandaag ligt ter hoogte van de stippellijn op 303 en dat is vanwege het feit dat hier al eerder bodems ontstonden een potentieel steunniveau. Zou de AEX door dit niveau zakken dan volgt een daling naar 296,5. Zoals het er nu voorstaat zou de beursgraadmeter evenwel nog op kunnen veren.

  • Onze beursbarometer is in de daggrafiek met Bollinger Bands in ieder geval onderweg na de onderkant van deze indicator, een onderkant die als potentiële steunlijn geldt. De indicator biedt overigens geen enkele zekerheid dat we deze onderste lijn daadwerkelijk gaan bereiken.

  • Ik voorzag de kwartiergrafiek vanmiddag van de dalende trendlijn j en die lijn heb ik nu ook in de uurgrafiek getekend. De korte termijntrend laat zich zolang we ons onder deze lijn bevinden als neerwaarts kwalificeren.

  • Onder de candles van de afgelopen dagen tekende ik lijn l. Deze lijn zou een verdere daling eventueel op kunnen vangen, we doen er althans goed aan daar rekening mee te houden.

  • De lijnen l en j lopen licht naar elkaar toe en vormen zodoende een wig. Een dergelijk patroon kan een voorbode zijn voor stijging, wat wil zeggen dat we het verloop ten opzichte van lijn j in verband met een mogelijke doorbraak naar boven goed in de gaten moet houden.

  • De kwartiergrafiek biedt ten opzichte van het voorgaande geen nadere informatie.

Resumerend: 

De aandelenmarkt heeft met 2,5% verlies en een daling onder het 61,8% niveau en de stippellijn middenin het kanaal in de daggrafiek geen beste dag achter de rug. De daling onder het 61,8% niveau betekent in theorie een daling naar 296,5, terwijl de daling onder de genoemde stippellijn zelfs een terugkeer naar de onderkant van het kanaal zou kunnen betekenen. Er is op de korte termijn mogelijk echter nog soelaas, de stippellijn op 303 kan eventueel nog steun vormen. We mogen dan echter niet verder dalen en zullen naar boven door lijn j in de uurgrafiek en kwartiergrafiek moeten breken. Zolang we onder lijn j blijven dalen we nochtans verder, in eerste instantie naar lijn l die in die beide grafieken nog steun zou kunnen vormen.

En dan nog dit...

De AEX was vandaag bepaald niet de enige index die flink daalde en belangrijke lijnen doorbrak, kijkt u bijvoorbeeld maar eens met me mee naar de ontwikkeling in de daggrafiek van de Duitse DAX die u hieronder ziet.

  • De DAX is naar beneden uit het stijgend trendkanaal g-g' gebroken, wat uiteraard een negatieve ontwikkeling is. Onze oosterburen kunnen in de huidige situatie echter nog de hoop koesteren dat het toch nog goed gaat komen. Dit wordt veroorzaakt door het gegeven dat het patroon van hogere toppen en hogere bodems nog niet beëindigd is en de DAX bovendien nog het 61,8% Fibonacci niveau van de stijging die binnen het kanaal heeft plaatsgevonden als potentieel steunniveau heeft. Dat niveau valt samen met de bodem rond 5440 en dat maakt dat niveau doorslaggevend voor het vervolg. Een daling onder 5440 zou het einde van het patroon van hogere bodems inhouden, alsmede een daling onder het 61,8% niveau. Het zou een terugkeer naar het startpunt van het kanaal rond 5160 waarschijnlijk maken. Op dit moment mogen Duitse beleggers zich ondanks de daling van vandaag echter nog enigszins verheugen in het gegeven dat er nog een vorming van een bodem op of boven 5440 mogelijk is, wat de redding van de opwaartse beweging zou kunnen betekenen. De beslissing in Duitsland is dus nog niet gevallen, net zomin als bij ons overigens. Ook wij kennen met onze AEX nog een proces van hogere toppen en hogere bodems, waaraan pas bij een stand onder 296,5 een einde zou komen. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst woensdag 28 okt 2009, 19.08u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

28 okt 09.15u: AEX index is direct omlaag gedoken

28 okt 10.00u: Rechthoek in kwartiergrafiek index

28 okt 11.00u: AEX heeft het patroon nu verlaten

28 okt 12.00u: Stand onder trendlijn in daggrafiek

28 okt 13.00u: Eerste teken van bodemvorming

28 okt 14.00u: Herstel AEX is tot nog toe beperkt

28 okt 15.00u: Toppatroon rond 61,8% niveau

28 okt 16.00u: AEX-index heeft daling voortgezet

Unilever: De markt staat voor een cruciale keuze

28 okt 17.00u: Zijwaarts, maar onder dalende lijn

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven