ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX-index is vandaag ten opzichte van afgelopen vrijdag 7,5 indexpunten oftewel 2,3% gedaald. Ongeveer de helft hiervan is toe te schrijven aan een daling van ING, een fonds dat zwaar weegt in de index. Dit doet aan de wijze van analyseren overigens niets af, het gaat om de bewegingen van de AEX als geheel en niet om de onderliggende fondsen. De beursgraadmeter is vandaag door het 38,2% Fibonacci niveau van de stijging 296,5 - 328,5 gebroken dat rond 316,3 lag en is direct doorgestroomd naar het 50% niveau rond 312,5. Dit is een potentieel steunniveau.

  • Het volgende mogelijke steunniveau, mocht de index verder dalen, is het 61,8% niveau rond 308,7. Het zal van het koersverloop rond 312,5 afhangen of we daadwerkelijk naar 308,7 gaan.

  • Afgelopen vrijdag schreef ik dat de middellijn van de daggrafiek met Bollinger Bands als potentiële steunlijn gold. Die lijn is vandaag doorbroken, wat in deze grafiek betekent dat de beursgraadmeter naar de onderkant van deze indicator zou kunnen dalen.

  • Bepalend in de uurgrafiek is het hoofd en schouders patroon dat vanmiddag werd afgerond. Het heeft een koersdoel van ongeveer 309 punten, berekend aan de hand van de hoogte van het hoofd van de formatie. Volgend op de afronding van dit patroon komt het vanaf de neklijn namelijk vaak van een daling ter grootte van het hoofd. De waarde 309 ligt vlakbij het 61,8% niveau in de daggrafiek, dat naar we zagen rond 308,7 ligt. Dit gegeven maakt dit 61,8% niveau tot een aantrekkelijk koersdoel.

  • Voorwaarde voor een daling naar dat doel is uiteraard dat de AEX de bodem van vandaag uit neemt. Die lag rond 312,2. Belandt de graadmeter onder deze bodem dan  glijdt de index naar ik op grond van het voorgaande veronderstel verder af naar 308,7.

  • De mogelijkheid bestaat uiteraard dat er een bodem wordt gevormd rond 312,2, al lijkt de markt daar gezien de twee laatste rode candles van vanmiddag niet erg van overtuigd. Het blijft dus afwachten. Mocht de index morgen een stijging inzetten, dan zal ik die in ieder geval volgen met nieuwe Fibonacci lijnen over de daling vanaf 320,2. De stippellijnen rond 318,2 en 318,7 kunnen bij een stijging eventueel weerstand opleveren.

Resumerend: 

De beursgraadmeter is vandaag flink gedaald en heeft het 50% Fibonacci niveau in de daggrafiek rond 312,5 bereikt. Het gaat om een potentieel steunniveau, wat wil zeggen dat het niet zeker is dat we verder gaan dalen. De mogelijkheid dat we verder omlaag gaan is desalniettemin wel aanwezig, want er is in de uurgrafiek een hoofd en schouders patroon afgerond dat een koersdoel heeft dat ongeveer samenvalt met het 61,8% niveau in de daggrafiek rond 308,7. Naar dat niveau gaan we echter alleen als we onder de bodem van vandaag geraken, een laagste punt dat rond 312,2 lag. Zouden we daar boven blijven dan is het zaak om met nieuwe Fibonacci lijnen de mogelijke weerstandsniveaus vaststellen. Behalve Fibonacci niveaus kunnen dan ook de stippellijnen rond 318,2 en 318,7 eventueel een blokkade opwerpen. Geraakt de AEX onder 312,2 dan volgt naar ik aanneem een daling naar 308,7.

En dan nog dit...

De Belgische beursgraadmeter is vandaag naar beneden door een stijgende trendlijn gebroken, wat op het eerste gezicht een ontwikkeling lijkt die niet veel goeds voorspelt. Dit wil ik echter relativeren, waarvoor ik u meetroon naar de daggrafiek van onze zuiderburen.

  • De BEL20 index is door de stijgende lijn x gezakt en dat lijkt in eerste aanleg een negatieve ontwikkeling. Toch hoeft het dat niet te zijn, wat ik aan wil tonen aan de hand van drie grijze trendlijnen die ik vanaf de bodem van 13 juli jongstleden getekend heb, ieder door een daaropvolgende bodem. Er heeft drie keer een daling onder een nieuwe stijgende trendlijn plaatsgevonden, maar dat heeft de markt niet verhinderd om verder te stijgen. Er is nu de Belgische index voor de vierde keer door een nieuwe opwaartse trendlijn gezakt is dan ook geen enkele garantie dat er nu in tegenstelling tot de voorgaande keren wel een daling gaat volgen. Kopers lijken in dalingen onder trendlijnen immers alleen maar een stimulans te zien om stevig in te stappen, want op elke daling onder een lijn volgde namelijk een extra sterke stijging. 
  • Belangrijker zijn dan ook het 61,8% Fibonacci niveau rond 2480 van het laatste deel van de opwaartse trend en de recente bodem rond 2400. Een werkelijke omslag in het sentiment is er pas na een achtereenvolgende daling onder het 61,8% niveau en die bodem rond 2400. Pas dan wordt het patroon van hogere toppen en hogere bodems in deze grafiek namelijk doorbroken. 
  • Het 61,8% niveau rond 2480 is in ieder geval een potentieel steunniveau, bepalend voor de vraag of de Belgische beurs de bodem rond 2400 aan gaat doen. Zolang de BEL20 boven dit Fibonacci niveau staat kan er daar nog een bodem ontstaan en zou de graadmeter zomaar weer terug kunnen keren boven lijn x. Je weet het tegenwoordig gezien deze grafiek namelijk maar nooit. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst maandag 26 okt 2009, 19.19u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

26 okt 09.15u: Hogere opening nieuwe beursweek

26 okt 10.00u: Winst AEX omgeslagen in verlies

26 okt 11.00u: Steun index gevonden rond 318,7

26 okt 12.00u: Lagere top AEX in kwartiergrafiek

26 okt 13.00u: Kopers kunnen weer aan het werk

26 okt 14.00u: AEX dichtbij steunniveau gebleven

26 okt 15.00u: Beurs door het oog van de naald

Air France - KLM : Voortzettingspatroon in wording

26 okt 16.00u: Toppatroon in uurgrafiek afgerond

26 okt 16.30u: Fout koersdoel in de vorige update

26 okt 17.00u: AEX gedaald naar 50% niveau

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven