ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

 • Het is de beurs ook deze week niet gelukt om de beursgraadmeter naar boven door lijn x te doen breken. Lijn x, de bovenkant van het kanaal x-a, bleef intact als weerstandslijn. Daar er net als vorige week bovendien een inverted hammer ontstond is de kans op een daling nu aanmerkelijk toegenomen. Een beweging naar de stippellijn die midden in het kanaal loopt ligt in deze grafiek voor de hand.

 • Dit lijkt op het eerste gezicht strijdig met de doelen 332 en 336 die ik de voorgaande weken heb genoemd, respectievelijk het magenta 61,8% Fibonacci niveau en het grijze 38,2% niveau in bovenstaande grafiek. Toch hoeft dit niet strijdig met elkaar te zijn, zolang de stijgende trend intact blijft zou de index ook als er nu een top ontstaat later alsnog naar deze waardes op kunnen marcheren. Dit lukt uiteraard het beste als de graadmeter zich bij een eventuele daling boven de stippellijn weet handhaven.

 • In de daggrafiek is de kans op een daling vandaag aanmerkelijk toegenomen. De AEX opende 1% boven het slot van gisteren en stond kort daarna zelfs op een winst van bijna 1,5%. Het sentiment sloeg echter om en de index is uiteindelijk met een verlies van bijna 0,2% de dag uitgegaan. Het verspelen van een winst van 1,5% wijst niet bepaald op kracht. De poging om terug te keren binnen het gebied van waaruit we vorige week voortdurend probeerden door lijn x te breken is niet geslaagd en een daling op deze grond aannemelijk.

 • We bevinden ons met onze beursgraadmeter bovendien wederom onder het 23,6% Fibonacci niveau van de stijging 296,5 - 328,5 en dat maakt een daling naar het 38,2% niveau rond 316,3 of lager het meest waarschijnlijke scenario.

 • Zouden we inderdaad verder dalen dan vinden we in de middellijn van de Bollinger Bands een potentiŽle steunlijn. Daar zullen we ons dus volgende week bewust van moeten zijn.

 • Ik noemde bij de daggrafiek een koersdoel van 316,3 of lager, maar daarvoor zullen we eerst door de recente bodem rond 318,7 moeten zakken. Mijn oog zal dus aanstaande maandag allereerst gericht zijn op de koersontwikkelingen ten opzichte van dit niveau. Zakken we er niet doorheen of maken we een hogere bodem boven dit niveau, dan blijft het toekomstig verloop ongewis.

 • Doet zich maandag inderdaad een daling onder 318,7 voor dan moeten we  niet alleen rekening houden met een daling naar 316,3, maar is ook een grotere daling heel wel mogelijk. Een eventuele daling onder 318,7 zou namelijk de afronding van een groot hoofd en schouders patroon betekenen. Daar het echter gevaarlijk is om op de vorming van een patroon vooruit te lopen zolang de afronding nog niet heeft plaatsgevonden laat ik me verder nog niet uit over de mogelijke consequenties hiervan.

 • In de kwartiergrafiek tekende ik vanmiddag Fibonacci lijnen over de stijging 318,7 - 325,4. Hieraan heb ik vanavond het 76,4% niveau toegevoegd. De reden is dat het slot van vandaag dermate dicht bij dit niveau ligt dat het eventueel nog een rol zou kunnen gaan spelen als steunniveau. Dit is echter alleen het geval indien we komende maandag direct hoger openen. Mocht dat gebeuren dan zal ik de beweging naar boven volgen aan de hand van Fibonacci lijnen over de laatste neerwaartse beweging vanaf 325.
 • Starten we de dag daarentegen lager dan gaan we naar de bodem van gisteren rond 318,7, waar het in verband met een eventuele voortzetting naar 316,3 of lager dan spannend gaat worden wat we verder doen.

Resumerend: 

De bovenzijde van het kanaal x-a in de weekgrafiek is net als vorige week intact gebleven en er is daar een tweede inverted hammer gevormd. De kans op een daling is hiermee aanzienlijk toegenomen. Dit wil overigens niet zeggen dat we afscheid kunnen nemen van hoger gelegen doelen, die blijven gehandhaafd  zolang de stijgende trend intact is. Vooralsnog echter is een daling in de richting van de midden in het kanaal gelegen stippellijn geloofwaardig. De daggrafiek heeft ons eerste doel, namelijk het 38,2% niveau op 316,3. Belangrijk in dit kader is het koersverloop ten opzichte van de laatste bodem rond 318,7 in de uurgrafiek, zakken we daar doorheen dan gaan we naar 316,3 of lager. De toevoeging lager gebruik ik vanwege het feit dat een daling onder 318,7 de afronding van een hoofd en schouders patroon zou betekenen, een patroon waar ik echter nog niet op vooruit te lopen zolang we niet daadwerkelijk met de AEX onder 318,7 staan. Het is immers nog mogelijk dat we daar of rond het 76,4% niveau in de kwartiergrafiek een bodem vormen. Dit zou het koersverloop weer ongewis maken en me nopen tot de plaatsing van nieuwe Fibonacci lijnen in de grafiek, om aan de hand daarvan de mogelijke weerstandsniveaus te bepalen. Ga ik echter terug naar de weekgrafiek dan kan ik tot geen andere conclusie komen dan dat een daling de meest logische ontwikkeling zou zijn. Ik ga daarom het weekend in met als eerste koersdoel voor de volgende week de waarde 316,3.

En dan nog dit...

Onlangs heb ik zonder daar ruchtbaarheid aan te geven de AMX-index toegevoegd aan de lijst van indices waarvan ik elke dag de daggrafiek plaats. Om die daggrafiek in het juiste kader te plaatsen bespreek ik vandaag de weekgrafiek van deze index.

 • Om te beginnen wil ik met u hebben over de Fibonacci lijnen die ik over de daling 769,2 - 258,6 in de grafiek heb geplaatst. De midkap-index staat ruim boven het 38,2% niveau. Dit maakt het 50% niveau rond 513,9 automatisch tot het volgende koersdoel, ware het niet dat het koersverloop de vorm heeft aangenomen van de wig b-b'. Als een stijgende trend uitloopt in een dergelijk patroon is dat vaak een voorbode van een daling. 
 • Voeg hieraan toe dat de voorlaatste candle een inverted hammer is die door de laatste candle is bevestigd, dan is de aanname dat er inderdaad een daling gaat volgen gerechtvaardigd. Het eerste wat dan zou moeten gebeuren is een daling onder lijn b. Daar ik niet de gewoonte heb om vooruit te lopen op dalingen onder trendlijnen wacht ik af wat de AMX volgende week ten opzichte van deze lijn doet. Vormen de wig en de inverted hammer echter inderdaad de juiste voorbode voor het koersverloop, dan zou de index de komende week naar beneden door lijn b moeten gaan breken. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst vrijdag 23 okt 2009, 19.40u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

23 okt 09.15u: AEX weer naar boven geschoten

23 okt 10.00u: Voorlopig een lagere top ontstaan

23 okt 11.00u: Daling door krimp Britse economie

23 okt 12.00u: Ongebruikelijke toepassing niveaus

23 okt 13.00u: Dubbele bodem voor de AEX-index

23 okt 14.00u: AEX-index staat weer wat hoger

23 okt 15.00u: Beursgraadmeter boven 61,8%

Arcelor Mittal: Nog immer strijd om 23,6% niveau

23 okt 16.00u: AEX alsnog terug naar het gap

23 okt 17.00u: Index gedaald naar 61,8% niveau

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven