ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Er is werkelijk geen enkele serieuze correctie meer mogelijk, zo moet ik na vandaag opnieuw constateren. De AEX-index daalde vandaag aanvankelijk, maar herstelde vanmiddag door een stijging in de VS weer scherp. De index bleef hierdoor in de buurt van de bovenkant van het kanaal x-a, wat geen gewone ontwikkeling is. De bovenzijde van het kanaal, lijn x, vormde meerdere dagen op rij weerstand, maar toch zet de de graadmeter geen daling in. Kopers hebben en houden de Amerikaanse futures onder controle (daar komt ook de grote beleggingswinst van de Amerikaanse zakenbanken vandaan) en daarmee wordt zelfs de geringste daling op eenvoudige wijze teruggedraaid.

  • Dat de daling gering was blijkt uit het gegeven dat steun is gevonden op het 23,6% niveau van de Fibonacci lijnen die ik over de stijging 296,5 - 328,5 getekend heb. Een dergelijke correctie is uiterst beperkt en wijst op onderhuidse kracht in de markt.

  • De candle die vandaag is ontstaan is een zogenaamde hammer. Het lichaam aan de bovenkant wijst op de aanwezigheid van steun en op een mogelijke bodem. De hammer dient nog wel bevestigd worden door middel van een volgende groene candle, voordat we zeker weten dat het om een bodem gaat.

  • Gisteren ontstond een dark cloud cover, dat is een potentieel toppatroon. Hierop is een groene candle gevolgd en dat betekent dat het het patroon niet als top bevestigd is. We moeten wederom afwachten wat de toekomst ons gaat brengen.

  • Van belang is uiteraard de dubbele top die rond 328,5 in de grafiek staat, maar lijn x is nog belangrijker. Zouden we immers naar boven door die lijn breken dan verlaten we het stijgend trendkanaal x-a aan de bovenzijde en dat zou een zeer sterke prestatie zijn. Lijn x ligt morgen rond 329,4. Weet de AEX naar boven door 328,5 te breken dan volgt een nieuwe poging om door die lijn x te breken. Ik ga er normaliter niet vanuit dat zo'n lijn doorbroken wordt, maar kan dat nu gezien de vasthoudendheid van de markt en de voortdurende stand in de buurt van lijn x niet uitsluiten.

  • Voor wat de Bollinger Bands betreft is morgen zowel een stijging als een daling mogelijk. De trend is gezien de stijgende middellijn en de positie van de AEX ruim boven deze lijn nog altijd naar boven gericht.

  • In de uurgrafiek ziet u goed hoe sterk de AEX vanaf het 23,6% Fibonacci niveau gestegen is. Het komt erop neer dat de graadmeter zich opnieuw op een zodanige manier heeft gepositioneerd dat een vervolg naar boven mogelijk is. De beursgraadmeter dient hiervoor allereerst naar boven door de stippellijn op 326,8 te breken, zodat een terugkeer naar 328,5 mogelijk wordt. Die grens wordt dan bepalend voor de vraag of we al dan niet verder stijgen naar 329,4, waar lijn x in de daggrafiek ligt.

  • Vanzelfsprekend richt ik mijn aandacht ook op de beweging ten opzichte van de bodem rond 321. Zouden we daar namelijk doorheen zakken dan begeeft de beursgraadmeter zich naar 316,3. Daar ligt het 38,2% niveau waar we bij een daling onder het 23,6% niveau naar zouden afdalen.

  • We zagen bij de uurgrafiek dat de stippellijn rond 326,8 van belang is in verband met de vraag of we al dan niet naar 328,5 gaan. De andere belangrijke lijn is die op 324,5 die al meerdere keren steun vormde. Zolang we ons tussen 324,5 en 326,8 bevinden stel ik me neutraal op en wacht wat er komen gaat. Boven 326,8 richt ik me op 328,5, onder 324,5 wordt de bodem van vandaag rond 320,9 mijn richtpunt.

Resumerend: 

De AEX is vandaag aanvankelijk gedaald, vond steun rond het 23,6% Fibonacci niveau in de daggrafiek en herstelde zich vanaf dat punt sterk. Het potentiële toppatroon van gisteren werd niet bevestigd en er ontstond een hammer die als bodem zou kunnen gaan dienen. Die hammer dient nog wel bevestigd te worden door middel van een stijging en dat wacht ik dus morgen af. Morgenochtend let ik om te beginnen op twee grenzen, namelijk 324,5 en 326,8. Geraken we onder 324,5 dan neem ik aan dat we terugkeren naar de bodem van vandaag rond 320,9 of eventueel lager. Komen we echter boven 326,8 dan stijgen we verder naar 328,5. Die grens wordt dan weer bepalend voor de vraag of we al dan niet een volgende poging gaan doen om in de daggrafiek door lijn x te breken, die morgen rond 329,4 ligt.

En dan nog dit...

Op 29 september jongstleden schreef ik over een toppatroon dat was ontstaan in de daggrafiek van de euro ten opzichte van de dollar. De munt blijkt ondanks dit toppatroon verder te zijn gestegen en noteert inmiddels boven $1,50. Hoogste tijd dus om over de munt te gaan schrijven, want dat had ik eigenlijk al moeten doen op het moment dat de toppatroon ongeldig werd.

  • In de cirkel ziet u het hoofd en schouders patroon waar ik op 29 september over schreef. Ik vertelde u die dag tevens dat lijn v de daling eventueel nog op zou kunnen vangen, dat blijkt achteraf inderdaad te zijn gebeurd. De euro bereikte het koersdoel van het hoofd en schouder patroon niet en de koers brak na steun van lijn v terug naar boven door de neklijn. Zo vervolgde de euro de stijging ten opzichte van de Amerikaanse munt.

  • In de weekgrafiek blijkt de euro het 61,8% Fibonacci niveau te hebben gepasseerd, wat in theorie een terugkeer naar het 100% niveau iets boven $1,60 kan inhouden.
  • Laat ik zover nog niet kijken en het vizier eerst op het 76,4% niveau rond $ 1,52 richten. Het kan nooit kwaad een vermeende toekomstige stap in tweeën te delen en te controleren dat het eerste deel daarvan wordt afgelegd.
  • Als mogelijke weerstand lijn geldt verder nog lijn x. Dit is de lijn langs recente toppen die parallel loopt aan de lijnen v en v'. Een eventuele doorbraak door lijn x zou een vervolg naar lijn v' mogelijk maken. Vooralsnog ga ik er echter vanuit dat lijn x weerstand gaat vormen en wil ik niet vooruitlopen op een mogelijke doorbraak, hoewel die uiteraard wel plaats zou kunnen vinden.
  • Wat er dan ook ten opzichte van lijn x gebeurt, ik neem zolang de euro boven lijn v blijft aan dat de munt naar $1,52 gaat. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst woensdag 21 okt 2009, 19.08u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

21 okt 09.15u: Weer een hogere opening van AEX

21 okt 10.00u: 61,8% niveau weerstand gebleken

21 okt 11.00u: AEX is nu toch door steun gezakt

21 okt 12.00u: Index bij potentieel steunniveau

21 okt 13.00u: Driehoek AEX rond steunniveau

Mediq: Mogelijke top rond 23,6% Fibonacci niveau

21 okt 14.00u: Stijging na uitbraak uit driehoek

21 okt 15.00u: Meerdere weerstandsniveaus AEX

21 okt 16.00u: Verlies weg door stijging in VS

21 okt 17.00u: Bijna terug bij top van hedenmorgen

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven