ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX index is vanmorgen op eenvoudige en overtuigende wijze naar boven door het weerstandsniveau 315,5 gebroken en zet hiermee de stijgende trend voort. Doel van de beweging in deze daggrafiek is lijn x, dat is de bovenkant van het kanaal x-a. De beursgraadmeter blijft onderweg naar die bovenkant zolang we maar niet terugkeren onder de stippellijn op 315,5. Lijn x ligt morgen rond 325,6.

  • De opening van vanmorgen ging gepaard met de vorming van een gap. Een gap is een stuk overgeslagen koers gebied, waarbinnen de index over het algemeen later weer terugkeert. We noemen dit het sluiten van een gap.

  • Dit gap kan eventueel gezien worden als een breakaway gap. Een breakaway gap ontstaat als een index uit een patroon breekt. Omdat er hier geen sprake was van een patroon, maar van een weerstandsniveau, aarzel ik te spreken over dit type gap. Ik houd voor alle zekerheid nog rekening met een terugkeer binnen het overgeslagen gebied, waarvoor een daling naar het hoogtepunt van afgelopen vrijdag rond 316,7 nodig zou zijn.

  • De index heeft in de daggrafiek met Bollinger Bands de bovenste lijn van deze indicator bereikt. Dit zorgt ervoor dat de stijgingsmogelijkheden morgen beperkt zijn, over het algemeen komt de beursgraadmeter namelijk niet ver boven deze lijn. Het is wel mogelijk dat de lijn en de index gezamenlijk op gaan trekken naar boven, zo vorm gevend aan een nieuwe trendfase naar boven in deze indicator. Dit zou een ontwikkeling kunnen geven zoals we die in juli van dit jaar al zagen.

  • Mocht de beursbarometer toch dalen dan blijft de ontwikkeling positief zolang wij boven de middenlijn koersen.

  • In de uurgrafiek is vandaag een stijgend trendkanaal ontstaan, het kanaal d-d'. We moeten zolang we ons binnen dit kanaal bevinden uitgaan van een beweging naar hogere regionen.

  • Binnen het kanaal is vandaag een zogenaamde rechthoek ontstaan, bestaand uit de stippellijnen op 320,5 en 321,8. Een rechthoek is een voortzettingspatroon. Deze term geeft aan dat er over het algemeen een voortzetting volgt van de trend. Die trend is omhoog gericht, hetgeen impliceert dat er een vervolg naar boven zou komen. Dit is inderdaad zo als de AEX naar boven door 321,8 breekt. Ik veronderstel dat dit een opmars naar lijn d zou betekenen.
  • Een daling is echter vanwege het gap dat we nog zouden kunnen gaan sluiten mogelijk en ik let daarom tevens op het koersverloop ten opzichte van de stippellijn rond 320,5. Doet zo'n daling zich voor dan zal ik Fibonacci lijnen plaatsen, om aan de hand daarvan mogelijke steunniveaus te hebben. Ik neem voorlopig aan dat we bij een daling onder 320,5 naar lijn d gaan. Dat zou dan onderdeel uit kunnen maken van een terugkeer naar de onderkant van het gap rond 316,7, maar daarvoor zouden we dan eerst naar beneden door lijn d moeten zakken. Daar wil ik niet op vooruitlopen, daarom richt ik me bij een stand onder 320,5 om te beginnen op lijn d.

Resumerend: 

De AEX heeft vandaag op overtuigende wijze afgerekend met de weerstand die er vorige week lag rond 315,5. De graadmeter opende daar met een gap boven en ik ga er ondanks het feit dat dit gap gezien zou kunnen worden als een breakaway gap van uit dat we nog terugkeren naar de onderkant ervan rond 316,7. Dit gebeurt echter alleen als we door 320,5 zakken, waarna in eerste instantie lijn d steun zou kunnen vormen. Een terugkeer naar 316,7 kan alleen plaatsvinden bij een daling onder lijn d. Daar het koersverloop vandaag in de kwartiergrafiek echter de vorm van een rechthoek gekregen heeft is de kans op een voortzetting naar boven groot. Passeert de index 321,8 dan gaan we verder in de richting van lijn x in de daggrafiek, die morgen rond 325,6 te vinden is.

En dan nog dit...

De S&P500 index nadert de top van vorige maand, het moment waarop Amerikaanse beleggers moeten beslissen de stijgende trend een nieuwe impuls geven nadert.

  • Een daling onder trendlijn betekent tegenwoordig niet veel meer, net zomin als een daling onder een voorgaande bodem. Het lijkt soms wel alsof de markt haar motivatie voor sterke stijgingen vindt in dergelijke dalingen. De S&P500 is niet alleen teruggekeerd bij lijn n, maar probeert daar nu ook terug doorheen te breken. In de grafiek ziet u een stippellijn op 1080, een lijn door de top die vorige maand ontstond. Een eventuele doorbraak door 1080 zou een nieuwe  impuls betekenen voor de opwaartse trend. We dienen uiteraard wel attent te zijn op de eventuele vorming van een dubbele top rond dit niveau. Je kunt tenslotte nooit zeker zijn van een doorbraak, hoe groot de kans op een dergelijke beweging in een situatie als deze ook is. IJs en weder dienende moet het voor de S&P500 echter gezien de kracht door de markt in de laatste zes candles gedemonstreerd mogelijk zijn om boven 1080 te komen. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst maandag 12 okt 2009, 18.58u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

12 okt 09.15u: Wederom een sprong van de AEX

12 okt 10.00u: AEX na opening verder gestegen

12 okt 11.00u: Beursgraadmeter loopt nog altijd op

12 okt 12.00u: Inverted hammer toont weerstand

12 okt 13.00u: Weerstand AEX is geen probleem

12 okt 14.00u: Vloertje onder de beursindex

12 okt 15.00u: AEX-index nu toch wat lager

12 okt 16.00u: Wederom steun AEX rond 320,5

ING: Trendlijn doorbroken, nu bij Fibonacci niveau

12 okt 17.00u: Verloop AEX heeft vorm rechthoek

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven