ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De maand november ligt achter ons en het is zodoende tijd om de maandgrafiek er weer eens bij te pakken. In deze grafiek ontstond vorige maand een rode candle, maar het was mede vanwege het feit dat de AEX het magenta 61,8% Fibonacci niveau rond 332 en het grijze 38,2% niveau rond 336 nog niet waren bereikt onduidelijk of het om een top ging. Deze maand is er een groene candle ontstaan, waardoor er nog steeds geen helderheid is.

  • Van belang is echter wel dat deze groene candle een zogenaamde inverted hammer is. Deze candle geeft aan dat er weerstand is en zou daarom kunnen resulteren in een top. Daarvoor moet er volgende maand echter bevestiging komen door middel van een daling. Het eind van de komende maand is echter nog ver weg, daarom heb ik op dit punt in de tijd niets aan deze grafiek. Ik ga door naar de daggrafiek.

  • Hier is na een hogere opening vandaag een rode candle ontstaan die niet past bij de candle van afgelopen vrijdag. Dat betrof namelijk een potentieel bodempatroon met de naam piercing line. Er had om dit patroon tot een bodem te smeden een groene candle moeten volgen. Nu dat niet is gebeurd en de candle van vandaag genoeg op een dark cloud cover lijkt om ons daar zorgen over te gaan maken behoort een daling ook nog steeds tot de mogelijkheden.

  • De daggrafiek met Bollinger Bands maakt een daling door het koersverloop van vandaag iets waarschijnlijker dan een stijging. We bevinden ons namelijk nog steeds in het onderste deel van deze banden. Wil de markt de toestand verbeteren dan zal zij voor een doorbraak door de middellijn moeten zorgen.

  • In de uurgrafiek is vanmiddag een top ontstaan die onder die van afgelopen vrijdag ligt, dus opnieuw een lagere top. Daar staat echter een hogere bodem tegenover. We dienen te letten op het koersverloop ten opzichte van die bodem die op 305,2 te vinden is, die wordt namelijk beslissend voor het vervolg. Komen we namelijk onder dat niveau dan zetten we de daling voort.

  • In theorie zou het 61,8% niveau rond 304,7 dat ik vanmorgen als een van de potentiële steunniveaus noemde de daling bij een beweging onder 304,7 nog af kunnen vangen, maar daar heb ik niet veel vertrouwen in. Het niveau ligt dermate dicht onder deze bodem dat het sterk de vraag is of we hier steun zouden vinden. Ik houd het uiteraard wel in de gaten, maar ga als er zich een daling onder 305,2 voor mocht doen uit van een daling naar 300,5 of lager.
  • Zouden we morgen stijgen dan is de beweging ten opzichte van de laatste top rond 309,9 essentieel. Verbetering van het beeld kan alleen boven dit niveau tot stand komen. Het zou namelijk ruimte scheppen voor een poging om de top van afgelopen vrijdag rond 311,6 uit te nemen.

Resumerend: 

De piercing line van afgelopen vrijdag is niet bevestigd door middel van de vorming van een groene candle. Het tegendeel is het geval, er is een rode candle op gevolgd en dat zou uit kunnen monden in een vervolg naar beneden. In de uurgrafiek is namelijk opnieuw een lagere top ontstaan. Nu is er vandaag echter ook een hogere bodem gevormd, dus er zijn nog mogelijkheden naar boven. Daartoe dienen we dan wel boven die bodem te blijven die rond 305,2 ligt en door de laatste top rond 309,9 te breken. Dat geeft dan ruimte om de top van jongstleden vrijdag rond 311,6 aan te vallen. Komen we echter onder 305,2 dan zetten we de daling voort en keren waarschijnlijk terug naar de bodem van vrijdag rond 300,5 of lager. Rond 304,7 kijk ik dan voor alle zekerheid nog wel of er zich eventueel toch bodemvorming voordoet, want dat is nog een potentieel steunniveau.

En dan nog dit...

De Amerikaanse S&P500 index is er vorige week niet in geslaagd om de top van de week ervoor uit te nemen, er is dus sprake van enige verzwakking. Vandaag breng ik daarom de belangrijke grenzen voor deze index ter sprake.

  • Bepalend zijn met name twee grenzen, te weten de dubbele top die rond 1112 is ontstaan (het ene punt verschil negeer ik) en de stippellijn op 1084. De lijnen op deze niveaus vormen in feite een rechthoek, wat een voortzettingspatroon is op grond waarvan de S&P500 verder zou kunnen stijgen. Dit is het geval mocht de index binnenkort naar boven door 1112 breken.
  • Een enkele keer echter kan een dergelijk patroon ook dienen als omkeerpatroon, daarom wacht ik altijd op een uitbraak naar boven voordat ik erop handel. Zou de graadmeter naar beneden door 1084 breken dan gaat de voortzetting naar boven niet door, het wordt dan alsnog een omkeerpatroon. Mogelijke steunniveaus zouden dan liggen rond 1080, 1070 en 1060, drie Fibonacci correctieniveaus van de laatste stijging. Een eventuele daling onder al deze drie niveaus zou slecht nieuws betekenen.
  • Al met al dienen we op dit moment dus te letten op de grenzen 1112 en 1084, want het niveau dat doorbroken wordt bepaalt de aard van het gevormde patroon. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst maandag 30 nov 2009, 19.10u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

30 nov 09.15u: Hoger gestart, maar direct omlaag

30 nov 10.00u: Steun, maar bodem niet verzekerd

30 nov 11.00u: Omkeerpatroon in kwartiergrafiek

30 nov 12.15u: Wilde bewegingen van de index

30 nov 15.00u: AEX met S&P500 futures omhoog

30 nov 17.00u: Beursindex AEX is verder hersteld

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven