ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het onvermogen van de staat Dubai om te voldoen aan haar betalingsverplichtingen zorgde er vandaag voor dat er een schokgolf door de financiŽle wereld ging. Het al jaren geleden volledig doorgeslagen emiraat gaat naar verluidt gebukt onder een schuldenlast van 80 miljard dollar. Dubai wil tot eind mei volgend jaar geen schulden meer aflossen, maar de vraag is of er Łberhaupt nog afgelost zal worden. Banken haasten zich om te zeggen dat zij niet of nauwelijks blootgesteld zijn, maar wie gelooft hen nog. De kredietcrisis in de VS raakte aanvankelijk ook niemand, maar dat bleek ver bezijden de waarheid. Beleggers kozen vandaag dus eieren voor hun geld.

  • Het was overigens alsof de markt het gisteren al voorzag, want er ontstond een stijgende wig die op een daling wees. De uitbraak was door het nieuws uit Dubai echter veel sterker dan het patroon vooraf deed vermoeden. De AEX verloor 3,6%.

  • De beursgraadmeter is door de bodem gezakt die op 20 november jongstleden ontstond en aangekomen bij het 61,8% Fibonacci niveau van de stijging 297 - 323,2 rond 307. Het betreft een potentieel steunniveau.

  • Staat u me toe voor het geval dit steunniveau het begeeft twee volgende punten te noemen die van belang zijn. Het belangrijkste niveau vindt u rond 297, het koerspeil waar een dubbele bodem is ontstaan. Een daling onder een 61,8% niveau resulteert meestal in een terugkeer naar het 100% niveau, zou de index door 307 zakken dan betekent dat met vrij grote waarschijnlijkheid een daling naar 297 punten of lager.

  • Onderweg omlaag ziet u rond 303,2 nog het 76,4% niveau. Ik zou dit niveau normaliter niet meenemen als mogelijk steunniveau, maar doe dat dit keer omdat het samenvalt met bodems die in september ontstonden wel.

  • Kijk ik naar mogelijke steunniveaus of steunlijnen dan kom ik in de daggrafiek met Bollinger Bands uit bij de onderste lijn van deze indicator. De AEX is namelijk door de middellijn gezakt. Ook die onderlijn moet ik dus in de gaten houden.

  • In de uurgrafiek wordt duidelijk welke schade er vandaag is aangericht. Laat ik eerst een paar dagen terugkijken. Op 20 november jongstleden ontstond in deze grafiek een hoofd en schouders patroon met de neklijn op 312,6 en een koersdoel van ongeveer 302 punten. De AEX werd de beursdag daarop, afgelopen maandag, echter door tactisch voorwerk dat voorbeurs plaats vond ongegeneerd teruggebracht boven de neklijn. Het patroon werd ongeldig. Vandaag hebben we, geforceerd door het nieuws uit Dubai, eigenlijk de beweging gemaakt die we maandag al hadden moeten maken. Het is bepaald niet ondenkbaar dat we nu alsnog verder gaan in de richting van het doel van oorspronkelijke patroon, ook al was werd dat door de slimme zet van maandagmorgen in ťťn klap ongeldig. De slimme zet blijkt achteraf gezien niet zo slim te zijn geweest.

  • We zagen in de daggrafiek dat de mogelijkheid bestaat dat we steun vinden rond 307, daarom geef ik u twee mogelijke weerstandsniveaus. Het gaat om de stippellijn rond 309,4 en uiteraard die op 312,6.

  • In de kwartiergrafiek heb ik lijn f getekend en deze lijn is morgen uiteraard ook van belang. De beweging omlaag blijft in ieder geval intact zolang we ons onder deze lijn bevinden. Mocht de AEX door deze lijn breken dan plaats ik Fibonacci lijnen om naast de potentiŽle weerstandsniveaus op 309,4 en 312,6 nog andere grenzen te hebben waar we op moeten letten. Dat wil ik op dit moment echter niet doen, want de kans op een neerwaarts vervolg is groot.

Resumerend: 

De AEX-index is vandaag niet alleen naar beneden uit de stijgende wig gebroken die gisteren ontstond, maar is direct door de recente bodem op 309,4 gezakt. De AEX eindigde de dag rond het 61,8% niveau in de daggrafiek dat rond 307 ligt, een mogelijk steunniveau. Of er steun gevonden wordt kan ik op dit moment niet zeggen, dat hangt van de beweging ten opzichte van lijn f in de kwartiergrafiek af. Een bodem op het 61,8% niveau kan er alleen komen als we morgen naar boven door lijn f breken. Doen we dat dan kan er rond 309,4 of 312,6 weerstand liggen, andere weerstandsniveaus bepaal ik zodra deze doorbraak zich voordoet met behulp van Fibonacci lijnen. Zolang we ons echter onder lijn f bevinden is de kans op een daling het grootst. Breken we naar beneden door het 61,8% niveau rond 307 en het laagste punt van vandaag rond 306,2 dan gaan we door naar 303,2 of -afhankelijk van het koersverloop rond die grens- naar 297.

En dan nog dit...

We zagen hierboven de situatie waarin de AEX verkeert in beeld. De AMX heeft vandaag eveneens een schuiver gemaakt, een beweging echter die met een verlies van 2,4% kleiner was dan die van de AEX. Het optimisme zoals dat vorige week tot uiting kwam in een doorbraak door de top van vorige maand heeft plaatsgemaakt voor een potentieel gevaarlijke situatie.

  • Zou er een daling naar 450 punten volgen dan zou dat namelijk de vorming van een stijgende rechthoekige driehoek inhouden, wat in dit geval een toppatroon zou zijn. Laat ik echter niet speculeren op iets dat zich zolang er nog potentiŽle steunniveaus boven 450 liggen niet noodzakelijkerwijs voor hoeft te doen. Die mogelijke steunniveaus zijn het 50% en het 61,8% niveau van de stijging 450,1 - 511,7 rond 480,9 en 473,6. Zolang de AMX boven deze grenzen blijft kan er nog een hogere bodem boven 450 ontstaan waarmee de opgaande beweging in gang gehouden wordt. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst donderdag 26 nov 2009, 19.05u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

26 nov 09.15u: AEX naar beneden uit wig gebroken

26 nov 10.00u: Beursindex in rap tempo gedaald

26 nov 11.00u: AEX is onder doel wig gekomen

26 nov 12.00u: Poging om een bodem te vormen

26 nov 13.00u: Weerstand gevonden rond 312,6

26 nov 14.00u: Zijwaarts op Fibonacci niveau

26 nov 15.15u: AEX is door 61,8% niveau gezakt

26 nov 16.00u: AEX nu door bodem van 20 nov

26 nov 17.00u: Het is bijna niet meer bij te houden

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven