ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De beurs heeft vandaag een stijgingspoging gewaagd, maar sloot aan het eind van de dag toch weer in de buurt van de openingskoers en op een licht verlies van iets meer dan 0,3%. De candle die hierdoor gevormd werd is een hammer en wijst op een mogelijke top. Dit moet morgen uiteraard nog wel bevestigd worden, dus zeker is het allerminst.

  • De daggrafiek met Bollinger Bands laat zowel ruimte voor een stijging als voor een daling, met deze grafiek hoeven we ons verder op dit moment dus niet bezig te houden.

  • De bovengrens van het koersverloop is vandaag weer wat hoger komen te liggen, namelijk op 323,2. We rukken op deze manier nog steeds geleidelijk op naar de top van dit jaar rond 328,5. Het enige tussenliggende weerstandsniveau is zoals ik u gisteren vertelde de stippellijn rond 325,4 door een top die in oktober ontstond.

  • De bodems komen ook steeds wat hoger te liggen, zoals in de kwartiergrafiek beter te zien is.

  • Er lag de afgelopen dag steun rond 319,8, 320,2, 320,5 en vanmiddag rond 320,6. Hoewel het de beurs gezien de geringe verschillen tussen deze punten maar moeizaam af gaat slaagt zij er wel steeds om de essentiële punten steeds iets hoger neer te leggen. De markt streeft nog altijd een stijging na.
  • Morgen draait het om de bodem rond 320,6 en de top rond 323,2. Zolang we ons boven 320,6 bevinden is de kans op een doorbraak door 323,2 nog groot. Een dergelijke doorbraak zou ons naar 325,4 door doen stijgen. Onder 320,6 keren we echter terug naar het gap dat gisteren tussen 318 en 319,8 en gaan dat waarschijnlijk alsnog sluiten met een daling naar 318 of lager. Er kan dan eventueel nog steun liggen op de bovenkant van het gap of iets daarboven, al neem ik voorlopig aan dat we daar dan wel doorheen zullen zakken.

Resumerend: 

In de daggrafiek is vandaag een hammer ontstaan, wat een aanduiding is voor een mogelijke top. De candle dient morgen echter nog wel bevestigd te worden vooraleer we werkelijk over een top kunnen spreken. Zolang we ons boven 320,6 bevinden is de kans op een stijging zoals we in de kwartiergrafiek zagen echter nog groot en we hebben dus geen zekerheid dat de hammer daadwerkelijk bevestigd gaat worden. Weerstand ligt er rond 323,2, breken we door die grens dan gaan we naar 325,4, de laatste weerstand voorafgaand aan de top rond 328,5. Belanden we daarentegen onder 320,6 dan neem ik aan dat we naar 318 of lager gaan, waarbij ik opmerk dat er op en iets boven 319,8 eventueel nog steun zou kunnen liggen.

En dan nog dit...

Gisteren zagen we op deze plaats dat de Britse FTSE door de top uit oktober gebroken was, maar dat er een stijgende rechthoekige driehoek gevormd was. Dit patroon zou zich als een voortzettingspatroon kunnen ontwikkelen, maar ook nog een omkeerpatroon kunnen worden. De FTSE is vandaag gedaald en de bovenkant van deze driehoek vormt tot dusverre dus weerstand, wat betekent dat er zich ondanks de doorbraak door de oktober top toch nog een daling zou kunnen ontwikkelen. Interessant is nu dat er in de Duitse DAX eveneens een potentiële top is ontstaan, die wil ik vandaag bespreken.

  • De candle van vandaag is namelijk een zogenaamde bearish harami, een potentieel omkeerpatroon. De plaats waarop deze optreedt is bijzonder. De DAX is gisteren namelijk met kracht teruggekeerd boven lijn g en staat ruim boven het 61,8% Fibonacci niveau van de laatste daling, hetgeen normaal gesproken een terugkeer naar de top van vorige maand zou betekenen. U begrijpt dat ik morgen met extra interesse naar het Duitse koersverloop kijk, nieuwsgierig naar het antwoord op de vraag of het potentiële toppatroon als zodanig bevestigd gaat worden. Dit is het geval als de DAX morgen lager sluit. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst dinsdag 17 nov 2009, 19.07u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

17 nov 09.15u: Na licht lagere start direct omhoog

17 nov 10.00u: Markt heeft nog niet besloten

17 nov 11.00u: Keuze gevallen op vervolg omhoog

Oce: Grote koerssprong door overnamebod Canon

17 nov 12.00u: AEX is dit uur iets teruggelopen

17 nov 13.15u: Stijging na vorming vlag mislukt

17 nov 14.00u: Poging steun te vinden op 50%

17 nov 15.00u: Geen zorgen om teken van deflatie

17 nov 16.00u: Tegenvallende productie geen punt

SMIT: Overname door Boskalis bepaalt nu de koers

17 nov 17.00u: AEX-index nu toch omlaag gegaan

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven