ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Er ontstond gisteren een dark cloud cover die met de bovenkant tegen een potentieel weerstandsniveau aan stond en dat deed me voor vandaag uitgaan van een daling. Dit bleek vanmorgen bij opening direct een verkeerde inschatting. De AEX opende namelijk niet alleen boven de dark cloud cover en de weerstandslijn rond 315,3, maar zelfs direct boven het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 328,5 - 297 rond 316,5. Er zijn de laatste maanden al heel wat openingen geweest die ons meteen boven weerstandsniveaus brachten, maar dit was toch wel de meesterzet. Het was overigens mogelijk vanwege ING dat met goede cijfers kwam, daar wist de markt knap mee te werken door meteen bij de start de laatste twee belangrijke weerstandsniveaus uit te nemen. Een stijging boven een 61,8% niveau betekent over het algemeen een terugkeer naar het 100% niveau, dat is waar op wordt gespeculeerd. De sprong naar boven werd vervolgens de gehele dag sterk verdedigd, want de index moest natuurlijk wel boven 316,5 sluiten. Dat lukte.

  • Met het gevaar me morgen weer te verslikken in een stijging wil ik de candle van vandaag bespreken. Het is een zogenaamde inverted hammer en die wijst op een mogelijke top. De stand boven het 61,8% niveau en deze candle passen niet bij elkaar, want het een geeft een vervolg naar boven aan en het ander een eventuele top. Ik weet niet wat ik moet geloven.

  • De candle van vandaag staat los van zijn voorganger, er is een gap ontstaan dat tussen 315,5 en 316,7 ligt. Dit vraag om een daling naar 315,5 om het gap te sluiten. 

  • Ook in deze grafiek spreken zaken elkaar echter tegen. De opening bracht ons boven de middellijn van de Bollinger Bands, waarmee een dalende trend lijkt te zijn afgewend. Deze zou er alleen nog kunnen komen als de beursgraadmeter snel terugkeert onder de middellijn. In de huidige situatie moet ik echter uit gaan van een vervolg naar boven, want dat is het meest waarschijnlijk volgend op een doorbraak door de middellijn van deze indicator.

  • De markt denkt gezien de hammer die als laatste candle in de uurgrafiek is gevormd morgen verder te stijgen. Het gaat om een potentiële bodem.

  • Het mag duidelijk zijn dat de beurs er erg sterk bij ligt. Het gap dat afgelopen maandag ontstond is open gebleven en zo een runaway gap geworden dat over het algemeen halverwege een beweging staat. Het gap van vanmorgen is evenmin gesloten, keren we morgen niet terug in het overgeslagen gebied tussen 315,5 en 316,7 dan blijft ook dat open. Dit zou nog eens een bevestiging van kracht zijn, want dan zou het een tweede runaway gap worden.

  • De potentiële bodem zoals weergegeven door de hammer in de uurgrafiek wordt ondersteund door het gegeven dat we vanmiddag in het laatste stukje van de handelsdag steun vonden op het 38,2% Fibonacci niveau van de stijging 312,6 - 320,1 rond 317,2. Steun rond een 38,2% niveau maakt een vervolg naar boven mogelijk.
  • Stijgen we morgen verder en komen we boven de top van vandaag op 320,1 dan vervolgen we de sterke trend naar boven. Rond 321,1 kan dan eventueel weerstand liggen, want daar ligt het 76,4% niveau van de daling 328,5 - 297. Een ander mogelijk weerstandsniveau is de stippellijn rond 321,8 in de uurgrafiek.
  • Komen we morgen echter onder 317, waar de laatste korte termijn bodem is gekomen, dan veronderstel ik dat we teruggaan naar 315,5 of lager om het gap van vanmorgen alsnog te sluiten. Er kan dan nog wel eventueel steun liggen rond de bovenkant van het gap rond 316,7 en rond het 50% niveau op 316,3, maar ik neem voorlopig aan dat we daar dan doorheen gaan zakken. Rond 315,5 ligt namelijk niet alleen de onderkant van het gap, maar ook het 61,8% niveau van de stijging 312,6 - 320,1 en dat maakt het tot een goed koersdoel.

Resumerend: 

De opening van vanmorgen was een knappe zet van spelers die een voortzetting naar boven af willen dwingen, althans zo zie ik het. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat er getuige de reacties die ik kreeg veel lezers zijn die een start als die van hedenmorgen boven weerstandsniveaus als toeval zien. Lezers die reageerden en nog niets hoorden van me krijgen overigens nog wel antwoord, maar dat kan omdat het om een behoorlijk groot aantal mailtjes ging nog wel even op zich laten wachten. Ik zie de openingsstand eigenwijs als ik ben niet als toeval, maar denk dat kopers vooraf (gesteund door de meevaller van ING) aan de hand van de FTI (futures op de AEX-index) een goede inschatting hebben gemaakt van de openingskoers en de AEX in de goede richting hebben geholpen. Het moet om partijen gaan die de grafieken goed bestuderen, want zij doen dit de laatste maanden keer op keer. Op momenten dat er weerstand uitgenomen moet worden komt er extra inzet, ofwel voorbeurs ofwel gedurende de dag. Vandaag betrof die extra inzet overigens de verdediging van de terreinwinst van de AEX, iets dat maar ten dele lukte. De kopers hebben in ieder geval gezorgd voor verwarring. De stand boven het 61,8% niveau en de middellijn van de Bollinger Bands vragen om een vervolg naar boven. Eerste weerstand kan er dan liggen rond 321,1 en 321,8. De inverted hammer en het nog te sluiten gap van vanmorgen zeggen dat een daling nog mogelijk moet zijn. Deze daling komt er als we onder 317 geraken, waarop ik dan op een beweging naar 315,5 of lager reken. Ik moet dan wel nagaan of we door 316,7 en 316,3 zakken waar eventueel nog steun zou kunnen liggen. De start van vanmorgen was met een stand precies boven het 61,8% niveau te mooi om waar te zijn. Morgen moet blijken of de markt hier een vervolg naar boven aan weet te geven of dat het inderdaad te mooi was om waar te zijn. Ik laat alle opties open.

En dan nog dit...

De Belgische beursindex toont vandaag een opmerkelijke combinatie van patronen, dat wil ik u niet onthouden.

  • Gisteren ontstond een fraaie dark cloud cover en dat patroon leek een top aan te geven. Die top is vandaag echter niet bevestigd, want er volgde een groene candle.
  • Die groene candle valt echter geheel binnen zijn voorganger en heet een bearish harami. Dit patroon is net als de dark cloud cover een potentieel toppatroon. Zo hebben we dus de situatie dat het eerste teken van een mogelijke top niet bevestigd is, maar vervangen door een tweede teken van een potentiële omkeer. Nu maar kijken of morgen de bevestiging in tegenstelling tot vandaag wel volgt. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst woensdag 11 nov 2009, 21.09u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

11 nov 09.15u: Sprong boven belangrijke grens

11 nov 10.00u: Geen aanstalten om gap te sluiten

11 nov 11.00u: Weerstand eenvoudig doorbroken

11 nov 12.00u: Doorbroken grens nu verdedigd

11 nov 13.00u: Stijging AEX vanaf het vloertje

11 nov: Updates van 14u en 15u vervallen

11 nov 16.00u: Dalingen effectief bestreden

11 nov 17.00u: Verdediging AEX mislukt nu toch

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven