ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX-index is vandaag 2,4% gestegen en zodoende met kracht naar boven door de stippellijn gebroken die middenin het stijgend trendkanaal x-a ligt. De doorbraak kwam direct bij opening tot stand, dat was voorbeurs prima voorbereid. De S&P500 futures bleven de rest van de dag stijgen en onze AEX deed dat daarom ook, met een dikke winst als gevolg. De graadmeter staat nu dichtbij de stippellijn door de top van 17 september jongstleden rond 315,3, dat is het eerstvolgende weerstandsniveau in deze grafiek. Het andere overgebleven belangrijke potentiële weerstandsniveau is het 61,8% Fibonacci niveau rond 316,5.

  • Aan de stijging van deze en vorige week is de vorming van een dubbele bodem rond 297 vooraf gegaan. Het patroon van hogere bodems werd hiermee op halt gezet. De markt is nu op zoek naar een volgende top, de plaats waar die ontstaat is relevant voor het vervolg. Ligt die volgende top onder die op 328,5 dan wordt het patroon van hogere toppen afgebroken, wat dan in een daling zou kunnen resulteren. Het gehele patroon van hogere toppen en hogere bodems is dan namelijk niet meer intact. De markt staat om de stijgende trend te behouden dus voor de taak de vorming van een lagere top te voorkomen en de AEX door te doen stoten tot boven 328,5. Dan namelijk blijft het patroon van hogere toppen in stand en wordt de stijgende trend gehandhaafd. De stippellijn rond 315,3 en het 61,8% niveau rond 316,5 zijn de belangrijkste kandidaat punten waar eventueel een lagere top zou kunnen ontstaan, wat wil zeggen dat we een belangrijke fase naderen. Bepalend voor de trendrichting wordt of we al dan niet door deze twee grenzen breken.

  • Behalve op de waardes 315,3 en 316,5 blijkt er nog een grens te zijn waar weerstand kan liggen, dat is namelijk de middellijn van de Bollinger Bands waar we vandaag aangekomen zijn. We zijn er niet in geslaagd om door deze lijn te breken, wat wil zeggen dat er zich hier morgen eventueel nog topvorming zou kunnen voordoen.

  • Er is in de uurgrafiek echter sprake van een ijzersterke stijgende trend, een trend die de beursgraadmeter zelfs iets boven lijn q' heeft gebracht. Spreken over een mogelijke daling lijkt prematuur. Ik geef er dan ook de voorkeur aan te letten op lijn r, pas als we onder deze lijn komen is er een korte termijn top gezet. Van echte topvorming zou echter pas onder lijn q mogen worden gesproken.

  • Morgen let ik dus op lijn r en tevens op de horizontale stippellijn door de bodem rond 311,8. Zouden we onder beide lijnen komen dan keren we terug naar 309,8 of lager, want ik ga er dan namelijk van uit dat we het gap alsnog gaan sluiten dat zich vandaag tussen 309,8 en 310,4 heeft voorgedaan. Vandaag bleef dat door een voortdurende stijging van de Amerikaanse S&P500 futures open. 
  • Zouden we die daling naar 309,8 inderdaad gaan maken dan kijk ik met nieuwsgierigheid naar het verloop ten opzichte van lijn q, in de wetenschap dat een eventuele daling onder die lijn een omslag zou betekenen.
  • Stijgen we verder dan liggen de kaarten eenvoudig, alles draait dan om de waardes 315,3 en 316,5 die in de daggrafiek aan bod kwamen.

Resumerend: 

De AEX brak vanmorgen direct door de stippellijn in de daggrafiek middenin het kanaal x-a, waarmee een belangrijke hindernis werd genomen. Hier is om het direct van deze doorbraak te laten komen uitstekend voorwerk verricht voorafgaand aan de opening. De index steeg de rest van de dag verder en eindigde op een potentiële weerstandslijn, namelijk de middellijn van de Bollinger Bands. Deze is morgen direct van belang. Dalen we namelijk meteen dan zou er hier een top gevormd kunnen worden, wat dan een lagere top zou betreffen en een mogelijke hervatting van de daling. Ik let in dit verband allereerst op de beweging ten opzichte van lijn r en de bodem rond 311,8 in de kwartiergrafiek. Komen we daar namelijk onder dan gaan we naar de onderkant van het vandaag gevormde gap rond 309,8 of lager. Stijgen we morgen echter verder dan breken we door de middellijn van de Bollinger Bands, waarna 315,3 en 316,5 resteren als mogelijke weerstanden. Dit zijn eveneens grenzen die nog voor de ontwikkeling van een lagere top onder 328,5 en een hervatting omlaag zouden kunnen zorgen. Wil de markt de opwaartse trend aanhouden dan zal zij de vorming van een lagere top moeten voorkomen en moeten zorgen voor een voortzetting naar en boven 328,5, teneinde handhaving van het patroon van hogere toppen af te dwingen.

En dan nog dit...

De Dow Jones index is vandaag als eerste van de Amerikaanse indices naar boven door de top van vorige maand gebroken. De index zet de stijgende trend dus voort.

  • De top van vorige maand lag op 10118. Wil de Dow Jones nu verder kunnen stijgen naar lijn l of eventueel lijn k' dan dient het slot vanavond boven 10118 te liggen, want de doorbraak mag natuurlijk niet meer teruggedraaid worden. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst maandag 9 nov 2009, 18.58u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

9 nov 09.15u: Opening boven belangrijke trendlijn

9 nov 10.00u: Start van de dag knap voorbereid

9 nov 11.00u: AEX aan sleeptouw S&P500 futures

9 nov 12.00u: Futures VS trekken AEX nog hoger

9 nov 13.00u: AEX even boven kanaal geweest 

9 nov 14.00u: Graadmeter is goed blijven liggen

9 nov 15.00u: Steun op een bodem van vanmorgen

9 nov 16.15u: Beurs nog steeds verrassend sterk

BinckBank: Congestie rond een oude top uit 2006

9 nov 17.00u: AEX blijven liggen in navolging VS

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven