ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Vorige week stelde ik naar aanleiding van de daling onder de stippellijn middenin het kanaal x-a dat een daling naar lijn a aannemelijk was. Die daling is er deze week niet gekomen, want de AEX is vandaag boven het slot van vorige week geëindigd. We zijn echter onder de stippellijn gebleven, waardoor ik een neerwaarts vervolg naar lijn a op grond van deze weekgrafiek nog steeds waarschijnlijk acht. Ik laat dat pas los mocht de beursgraadmeter terugkeren boven de stijgende stippellijn.

  • De AEX staat met de laatste twee candles zoals u in de daggrafiek ziet tegen de bij de weekgrafiek genoemde stippellijn aan. Het is de komende week erop of eronder. Blijven we eronder dan ontstaat een lagere top, waarna we de daling kunnen hervatten. Dit is na de neerwaartse doorbraak van vorige week van de stippellijn technisch het meest waarschijnlijke scenario, normaal gesproken vormt de lijn nu namelijk weerstand.

  • Daar er tegenwoordig in de VS nogal getoverd wordt met S&P500 futures wil ik echter voor alle zekerheid beschrijven wat er gebeurt mochten we toch verder stijgen. De stippellijn ligt aanstaande maandag rond 310,3 en op 310,7 vinden we nog een top van vorige week. Zouden beide grenzen uitgenomen worden dan stijgen we naar het 50% Fibonacci niveau rond 312,7 of hoger.

  • Interessant in de daggrafiek met Bollinger Bands is dat de middellijn en de onderste lijn naar beneden buigen. Er kan hierdoor een dalende trend ontstaan, als deze beweging tenminste doorzet. Daar ga ik volgende week uiteraard op letten.

  • Kijkend naar de uurgrafiek moet ik echter zeggen dat niet een daling, maar een stijging aanstaande maandag op grond van deze grafiek de meest waarschijnlijke optie is. We bevinden ons zoals u ziet namelijk in een nieuw stijgend kanaal, het kanaal q-q'. Is dit kanaal sterk genoeg om ons in de daggrafiek boven 310,3 en 310,7 te brengen, dat is de vraag waarop we aanstaande maandag een antwoord moeten krijgen.

  • Verlaten we het kanaal aan de onderkant dan is het helder, dan hervatten we namelijk de daling en keert de index in de daggrafiek niet terug boven de stijgende stippellijn.

  • Zolang we ons echter binnen het kanaal q-q' bevinden dienen we ons bewust te zijn van de mogelijkheid dat we door 310,3 en 310,7 breken, teneinde naar de grens 312,7 te gaan die we in de daggrafiek zagen. Dit zou mogelijk zijn binnen het kanaal.

  • Het laagste punt van van vandaag lag op het 61,8% niveau van de stijging 299,6 - 309,8 rond 303,5. Steun rond zo'n Fibonacci niveau betekent een mogelijke hervatting naar boven. Dit gegeven ondersteunt dus een opwaarts vervolg.
  • De situatie zou veranderen bij een achtereenvolgende daling onder lijn q, het 61,8% niveau en de stippellijn rond 302,9. Dat zou namelijk een hervatting van de neerwaartse beweging inhouden. Zodra die ontwikkeling zich voordoet kom ik met de dan van toepassing zijnde richtpunten, nu is het daarvoor nog niet het moment. Vooruitlopen op een uitbraak uit een kanaal is namelijk iets dat ik niet wil doen.

Resumerend: 

De AEX is deze week gestegen en daardoor teruggekeerd bij de stippellijn die middenin het kanaal x-a loopt. Ik ga er zolang deze lijn die maandag op 310,3 ligt nog niet doorbroken is van uit dat de lijn weerstand zal vormen en zodoende voor topvorming zal zorgen. Een daling naar de onderzijde van het kanaal x-a is zolang we niet door de stippellijn breken in de weekgrafiek en de daggrafiek de meest waarschijnlijke ontwikkeling. In de uurgrafiek zagen we echter het stijgend kanaal q-q', dat wijst op een stijging. Zolang we ons in dat kanaal bevinden is de kans op een doorbraak door de stippellijn uit de daggrafiek op 310,3 en de laatste top rond 310,7 groot. Zouden we de stap boven deze twee grenzen zetten dan gaan we naar 312,7 of eventueel hoger. Een daling onder lijn q, het 61,8% niveau rond 303,5 en een stippellijn rond 302,9 zou het beeld veranderen, dat zou namelijk het scenario van een daling bekrachtigen. Ik wil daar zolang er geen uitbraak naar beneden heeft plaatsgevonden echter nog niet op vooruitlopen en geef u pas richtpunten voor deze beweging in het geval hij zich daadwerkelijk voordoet.

En dan nog dit...

Gisteren en eergisteren besprak ik respectievelijk de Duitse DAX en de Franse CAC40, laat ik het rondje langs de Europese velden deze week afsluiten met een blik op de daggrafiek van de Britse FTSE-index.

  • Er is een bodem ontstaan ter hoogte van de bodem van begin oktober, wat het koersverloop op dat van onze AEX doet lijken. Het patroon van hogere toppen en hogere bodems staat onder druk. Volgt er een lagere top dan kan dat de afsluiting van dit patroon betekenen, met name als daar een daling onder de laatste bodem rond 4985 op volgt. 
  • De markt moet als zij een omslag wil voorkomen zorgen voor een top boven 5300. Op weg naar 5300 ligt er echter nog op twee punten mogelijke weerstand, namelijk op het 50% niveau rond 5140 dat de FTSE heeft bereikt en op het 61,8% niveau rond 5180. Dat zijn dus de eerste twee punten waar Britse beleggers hun beursindex boven zullen moeten brengen, willen zij de opwaartse mogelijkheden voor hun beurs behouden. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst vrijdag 6 nov 2009, 19.12u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

6 nov 09.15u: AEX koos meteen de weg omhoog

6 nov 10.00u: Beursindex staat bij belangrijke lijn

6 nov 11.00u: Top AEX index ontstaan rond 309,8

6 nov 12.00u: AEX heeft steun gekregen op 307,1

6 nov 13.15u: Zijwaarts in afwachting van cijfers

6 nov 14.00u: Nog geen verandering opgetreden

6 nov 15.00u: Fikse daling na Amerikaanse cijfers

6 nov 16.00u: Schade vliegensvlug gerepareerd

Aegon: Afgeronde vlag door daling onder trendlijn

6 nov 17.00u: De race is nog niet geheel gelopen

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven